More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήELNIPLEX+Είπαμε και είπανΑντί επιλόγου: η Κανελόριζα και το "ξανθό" χελιδόνι της αφήγησης

    Αντί επιλόγου: η Κανελόριζα και το “ξανθό” χελιδόνι της αφήγησης

    evi_gerokosta_epilegontas“Τα παραμύθια είναι κάτι παραπάνω από αληθινά, όχι επειδή μας λένε ότι υπάρχουν δράκοι, αλλά για να μας πούνε ότι μπορούν να ηττηθούν οι δράκοι”, είχε πει ο Άγγλος συγγραφέας Γκίλμπερτ Κέιθ Τσέστερτον. Οι άνθρωποι που ξέρουν να σου πουν ένα παραμύθι, μια ιστορία, μπορούν να σε πείσουν ότι κάποτε συνέβη κιόλας. Είναι η δύναμη του λόγου, της αφήγησης. Η Εύη Γεροκώστα ταξίδεψε αυτό το Σαββατοκύριακο στις σελίδες του ELNIPLEX χαρίζοντας σε όλους μας τις λέξεις της. Έλειπε η φωνή της, η μισή της δύναμη. Ας είναι. Ευτυχώς όμως, η ίδια φροντίζει να ζωντανεύει πολλές ιστορίες στις ζωντανές της εμφανίσεις. Και τότε η δύναμη είναι ολόκληρη.

    Ο λόγος σε δύο δημιουργούς. Να μιλήσουν για τη δική τους Εύη. Τη βραβευμένη συγγραφέα Χριστίνα Φραγκεσκάκη και τον συνθέτη Γιάννη Μυγδάνη που είχαν την ευγένεια να μας μιλήσουν για την τιμώμενη αυτού του αφιερώματος. Τους ευχαριστούμε θερμά.

    “Με την Εύη γνωριστήκαμε στους δρόμους των παραμυθιών και της αφήγησης, πριν από αρκετά χρόνια. Από την αρχή με εντυπωσίασε η πολυδύναμη προσωπικότητά της. Εύθραυστη και ταυτόχρονα δυναμική, χαμηλόφωνη και την ίδια στιγμή ξεχωριστή και απολύτως ποιητική . Την έλεγα και τη λέω σοφή και παρά το ότι είναι πολύ μικρότερή μου, την συμβουλευόμουν και τη συμβουλεύομαι συνέχεια. Την εκτιμώ και τη θαυμάζω. Μα πιο πολύ την αγαπώ.
    Μοιραστήκαμε πολλά που μας χάρισαν εμπειρίες και απροσδόκητες χαρές. Ταξιδέψαμε, αφηγηθήκαμε, κάναμε ατελείωτες πρόβες και πολλές παραστάσεις, γελάσαμε πολύ, περάσαμε περιόδους λύπης , δημιουργήσαμε κι ένα βιβλίο μαζί, το «Παραμύθια για τους 12 μήνες». Η σχέση μας, βαθιά.
    Την παρακολουθώ να γράφει, να μεταφράζει, να αφηγείται, να οργανώνει και να υλοποιεί καινοτόμα πρότζεκτ με πάθος, ενθουσιασμό, συνέπεια, αποτελεσματικότητα. Σοφή δεν σας είπα; Είναι γεμάτη ιδέες και ιστορίες. Την ευχαριστώ για όλα όσα μου έμαθε. Την ευχαριστώ που είναι πάντα εκεί, που καταφεύγω όποτε χρειαστεί στην παρηγορία της, που με τιμά με τη φιλία της.
    Και να σας πω ένα μυστικό; Αν τη βρείτε κάπου κι έχει χρόνο, ζητήστε της να σας τραγουδήσει την «Κανελόριζα», έχει υπέροχη φωνή, ή να σας αφηγηθεί « Το κορίτσι που πουλούσε ανέμους». Θα σας ακολουθούν για πολύ καιρό. Η Εύη είναι μαγεμένη και μαγική.”
    Χριστίνα Φραγκεσκάκη

    “Με την Εύη Γεροκώστα γνωριστήκαμε στην παράσταση «Μαύρο μου Χελιδόνι» το 2012. Μου εμπιστεύτηκε αρχικά κάποιες, ανέκδοτες τότε, ιστορίες της για να της πω μια γνώμη. Μέσα σε αυτές ήταν και η ιστορία της καρδιάς σε λάθος θέση («Μια καρδιά στα δεξιά») και ο λαστιχένιος κίτρινος δράκος («Μια νύχτα που έγινε μέρα»).
    Ακόμα θυμάμαι το συναίσθημα που μου προκλήθηκε από την πρώτη ανάγνωση. Όλες αυτές οι μαγικές περιγραφές, τα χρώματα, η απλότητα και η αλήθεια της γραφής της Εύης με συνεπήραν. Όλη αυτή η ένταση των συναισθημάτων έπρεπε κάπως να εκτονωθεί. Άρχισα να γράφω μουσική για τις ιστορίες με μοναδικό στόχο να εκφράσω τις εντυπώσεις μου.
    Μία από τις μουσικές – ιστορίες αυτές, σε συνδυασμό με την μοναδική παραμυθένια αφήγηση της Εύης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παρρησία». Κάπως έτσι γεννήθηκε αυτή η εξαιρετική συνεργασία που ελπίζω να συνεχιστεί και στο μέλλον! Εύη μου, σου εύχομαι να συνεχίσεις με τις ιστορίες που γράφεις και τα παραμύθια που λες, να βγάζεις από μέσα μας το παιδί που κρύβουμε…”
    Γιάννης Μυγδάνης

    Εύη Γεροκώστα, ήταν τιμή μας. Καλή αντάμωση.
    ELNIPLEX

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular