More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑν ερχόσουν στη Γη, της Σόφι Μπλάκολ

    Αν ερχόσουν στη Γη, της Σόφι Μπλάκολ

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει βίντεο- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Info: Η Γη είναι ο τρίτος σε απόσταση πλανήτης από τον Ήλιο και ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα του Ηλιακού μας Συστήματος. Σχηματίστηκε πριν 4,54 δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι το μοναδικό ουράνιο σώμα το οποίο φιλοξενεί ζωή, απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

    Ένα παιδί γράφει σε έναν ενδεχόμενο εξωγήινο επισκέπτη της Γης. “Αν ερχόσουν στη Γη, θα ήθελα να ξέρεις ότι…” και του δίνει έναν μεγάλο αριθμό αξιοσημείωτων πληροφοριών για να μας γνωρίσει. Θα το χαρακτήριζες τον πιο σπάνιο τουριστικό οδηγό που έχεις δει καθώς δεν απευθύνεται σε ανθρώπους και ο προορισμός είναι η Γη.

    Βασικά είναι ένα βιβλίο γνώσεων. Κι εκεί θα το κατέτασσες κατά βάση, καθώς εκτείνεται σε ένα σύνολο παραμέτρων για τη ζωή στη Γη. Όμως, η δομή και η απλωσιά του στις σελίδες το ισορροπούν και πάνω στη βάση ενός εικονογραφημένου βιβλίου, με ένα θαυμάσιο, παραληρηματικό γράμμα ενός παιδιού που συγκινεί, κατατοπίζει, γνωρίζει.

    Αν θέλεις, λοιπόν, αγαπητέ επισκέπτη, να μας βρεις, ο πλανήτης μας είναι ο τρίτος από τον μεγάλο ήλιο, έχει κοντά του ένα μικρό φεγγάρι και είναι γαλαζοπράσινος. Ό,τι βλέπεις μπλε είναι νερό, ό,τι βλέπεις καφέ και πράσινο είναι στεριά. Οι άνθρωποι ζούμε σε σπίτια, σε πόλεις μεγάλες και μικρές, σε χωριά ή στη μέση του πουθενά. Ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες, διαφέρουμε ο ένας από τον άλλον, έχουμε διαφορετικές σκέψεις και συναισθήματα, διαφορετικά ρούχα. Μετακινούμαστε με ένα σωρό τρόπους, πηγαίνουμε σε σχολεία, μαθαίνουμε, μεγαλώνουμε, δουλεύουμε, κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν, τρώμε.

    Ο καιρός επίσης δεν είναι πάντα ίδιος, το νερό κάνει έναν όμορφο κύκλο από τον ουρανό στη γη. Στις θάλασσες υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικά πλάσματα, στην ξηρά επίσης, το ίδιο και στον αέρα. Υπάρχουν πολλά ακόμα που το παιδί λέει τον ενδεχόμενο επισκέπτη της Γης. Και όλα τα παραθέτει με έναν τρυφερό, περιεκτικό, με ελάχιστα λόγια τοποθετημένα σε μία-δυο προτάσεις σε κάθε σελίδα, συχνά με λυρικό τρόπο, και με μια ανεπανάληπτη εικονογράφηση που λεπτοδουλεμένα και καλαίσθητα κεντάει οπτικά κάθε πληροφορία που δίνει το κείμενο αλλά παράλληλα κάνει τη δική της οπτική αφήγηση, παρέχοντας έξτρα πληροφορίες. Παράδειγμα: το κείμενο λέει “υπάρχουν πολλά μουσικά όργανα  και στην εικόνα βλέπεις έντεκα διαφορετικά μουσικά όργανα. Αυτά δεν το προσπερνάς έτσι διαβάζοντάς το βιβλίο με ένα παιδί. Τα ονοματίζεις, μιλάς για αυτά, κάνεις τους ήχους τους, τους βάζεις στο youtube να ακουστούν. Παράδειγμα 2: “Μερικοί από εμάς, που δεν ακούνε, μιλάνε με τα χέρια και το πρόσωπό τους”. Και βλέπεις ολόκληρο το αλφάβητο της νοηματικής οπτικοποιημένο (αν και έπρεπε να μπορεί να προσαρμόζεται και στη γλώσσα μετάφρασης). Ή μετά βλέπεις και το Μπράιγ (ισχύει το ίδιο με τη γλώσσα μετάφρασης και την προσαρμογή της εικόνας).

    Η εκτέλεση του βιβλίου της πολυβραβευμένης Σόφι Μπλάκολ είναι άψογη και γίνεται μια ονειρική περιδιάβαση σε ανθρώπους, ζώα, τοπία, συναισθήματα, συνήθειες, διαφορετικότητες, δυνατότητες, πολιτιστικές, κοινωνικές και ανθρωπολογικές παραμέτρους, με αυτήν την απίστευτη πολύχρωμη, πολυσήμαντη, λεπτομερή, καλαίσθητη εικονογράφηση να γίνεται μια κανονική εγκυκλοπαίδεια προσέγγισης του πλανήτη Γη στο σύνολό του.

    Δε ξέρω πόσο ελκυστικό θα έβρισκε τον πλανήτη μας ένας εξωγήινος έτσι όπως προσπαθούμε να τον καταντήσουμε, ξέρω όμως ότι αυτό το βιβλίο πραγματικά θα αρέσει πολύ, πιθανότατα και σε κάποιον εξωγήινο. Για σκεφτείτε να τον ξεφυλλίζει ως έναν ταξιδιωτικό οδηγό.

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Book Secret

     “Η ιδέα για αυτό το βιβλίο ξεπήδησε από την κορυφή ενός βουνού των Ιμαλαϊων στο Μπουτάν. Δούλευα τότε με το Save the Children και ανέβαινα ένα φιδωτό μονοπάτι για να φτάσω σε ένα μικρό σχολείο με δύο αίθουσες και δέκα μαθητές.
    Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ούτε λέξη που έλεγε ο ένας στον άλλον, αλλά τα παιδιά με φωτογράφισαν και μοιράστηκαν το γεύμα τους, ενώ εγώ τους έδειξα κάποια βιβλία.
    Έχω φτιάξει βιβλία για κάπρους και μωρά, αρκούδες και φάρους, αλλά αυτό που ήθελα εκείνη τη στιγμή ήταν ένα βιβλίο που θα μας έφερνε μαζί. Ένα βιβλίο για το σπίτι τους και το δικό μου. Θα ήθελα το ίδιο βιβλίο όταν ήμουν με παιδιά στη Ρουάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ινδία και τη Σιγκαπούρη, και στο Μπρόύκλιν της Νέας Υόρκης. Και έτσι, αποφάσισα να φτιάξω ένα τέτοιο βιβλίο. Αλλά θα χρειαζόμουν πολλή βοήθεια.
    Μίλησα με παιδιά σε όλο τον κόσμο και πέρασα χρόνο στο Μπρούκλιν New School όπου έκανα 23 νέους φίλους που μου έδωσαν πολλές ιδέες για το πώς θα εξηγήσω τον κόσμο μας σε κάποιον από το διάστημα…”
    (από το επίμετρο του βιβλίου)

    Απόσπασμα

    Περισσότερα εδώ

    Διακρίσεις

    • Η συγγραφέας έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Caldecott Medal
    • Το βιβλίο  χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο Picture Book για το 2020 από το Publishers Weekly και ένα από τα δέκα καλύτερα παιδικά βιβλία 2020 από το περιοδικό Time.

    Με μια ματιά

    • Ένα θαυμάσια εκτελεσμένο βιβλίο γνώσεων που δομείται στη βάση ενός γράμματος που γράφει ένα παιδί σε έναν ενδεχόμενο εξωγήινο επισκέπτη της Γης. “Αν ερχόσουν στη Γη, θα ήθελα να ξέρεις ότι…” και του δίνει έναν μεγάλο αριθμό αξιοσημείωτων πληροφοριών για να μας γνωρίσει. Θα το χαρακτήριζες τον πιο σπάνιο τουριστικό οδηγό που έχεις δει καθώς δεν απευθύνεται σε ανθρώπους και ο προορισμός είναι η Γη.
    • Απίστευτη πολύχρωμη, πολυσήμαντη, λεπτομερή, καλαίσθητη εικονογράφηση που γίνεται μια κανονική εγκυκλοπαίδεια προσέγγισης του πλανήτη Γη στο σύνολό του, παρέχοντας πλούσιες πληροφορίες και δυνατότητες στον αναγνώστη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Arrival Soundtrack On The Nature Of Daylight by Max Richter

    Planet Earth – The Journey Of The Sun

    Anema – Cocoons

    Islands – The Sloth (Planet Earth 2 OST)

    Shostakovich – Jazz Suite No. 2: VI. Waltz 2 – Part 6/8

    Jean Michel Jarre – Oxygen Part 4 (HQ)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αν ερχόσουν στη γη Γη
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    If you come to earth
    Συγγραφέας: Sophie Blackall
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Ιανουάριος 2021
    Μετάφραση: Λύντη Γαλάτη
    Σελιδοποίηση Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 23 Χ 30
    ISBN: 978-960-653-296-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular