More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΑπίθανες ιστορίες, των Ελένης Κατσαμά και Φίλιππου Μανδηλαρά

    Απίθανες ιστορίες, των Ελένης Κατσαμά και Φίλιππου Μανδηλαρά

    Είναι η 73χρονη γιαγιά από τη Μυτιλήνη που συνελήφθη για ρίψη βεγγαλικού και πρόκληση πυρκαγιάς σε παρακείμενη οικία την Μεγάλη Παρασκευή του 2018. Είναι ο βάτραχος που βρέθηκε σε συσκευασμένη σαλάτα γνωστού σούπερ-μάρκετ. Είναι η βάρους 12,7 κιλών σφαίρα μπλε πάγου που έπεσε τον Ιανουάριο του 2018 στο χωριό Fazilpur Badli, έξω από το Νέο Δελχί της Ινδίας και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν παγωμένα… περιττώματα που άφησε από την δεξαμενή του αεροπλάνο. Είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός Kyu-Shirataki που οι σιδηρόδρομοι της Ιαπωνίας αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτό μέχρι να αποφοιτήσει από το σχολείο της η μοναδική επιβάτης του τρένου, μια μαθήτρια που ταξιδεύει 35 χιλιόμετρα κάθε μέρα μέχρι το σχολείο της. Είναι αυτές οι τέσσερις και άλλες επτά ιστορίες Δημιουργικής Γραφής που έγραψαν ο Φίλιππος Μανδηλαράς και η Ελένη Κατσαμά με έναν ιδιαιτέρως δημιουργικό τρόπο: ο ένας συγγραφέας εντόπιζε στην επικαιρότητα κάποια απίθανη είδηση από όλον τον κόσμο και ο άλλος εμπνέεται από αυτήν την είδηση και γράφει μια ελεύθερη ιστορία.

    Οι συγγραφείς εκκινούν από ένα (διασταυρωμένα) πραγματικό γεγονός και γράφουν μια ιστορία ξεστρατίζοντας από την απόλυτη πραγματικότητα των γεγονότων, παραδίδοντας την ηγετική σκυτάλη στη φαντασία, τις λέξεις, το παράλογο, το δυσανάλογο, το αστείο, το απίθανο, το υπερβολικό δραπετεύοντας ταυτόχρονα μερικώς από τους κανόνες γραφής. Οι ιστορίες τους είναι η μία καλύτερη από την άλλη, τους βοηθά και η εμπειρία τους αλλά και η επιλογή των ιστοριών που τους χάρισαν περιθώρια ελιγμών και απόλαυσης.

    Στο τέλος, ένα Τετράδιο Δημιουργικής Γραφής με επτά απίστευτα γεγονότα και σαφείς οδηγίες χρήσης, χαρίζουν το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη και από τη μέθοδο στο αποτέλεσμα. Και αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία να ταξιδέψει η φαντασία, να αποδεσμευτείς από ζητούμενα και κανόνες μαθητικής έκθεσης και να φτιάξει ο μαθητής του δημοτικού (στον οποίο απευθύνεται κατά βάση το βιβλίο) τις δικές του ευφάνταστες ιστορίες εκκινώντας από εξίσου με των συγγραφέων πρωτότυπες και αστείες ιστορίες.

    Τα ασπρόμαυρα σκίτσα της Κατερίνας Σισκοπούλου συνοδεύουν την κεφαλίδα κάθε ιστορίας.

    Εκδόσεις Πατάκη. Ευφάνταστο.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Απίθανες ιστορίες
    Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς, Ελένη Κατσαμά
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Σισκοπούλου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2019
    Σειρά: Κολιμπρί
    Φιλμ-μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
    Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-572-275-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular