More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΤο μεγάλο ταξίδι στο ποτάμι, του Μάγκνους Γουέιτμαν (μετ.: Μαρία Παναγοπούλου)

    Το μεγάλο ταξίδι στο ποτάμι, του Μάγκνους Γουέιτμαν (μετ.: Μαρία Παναγοπούλου)

    Ιανουάριος 1992. Χονγκ. 28.800 πλαστικά παπάκια, κάστορες, βατραχάκια και χελώνες φορτώνονται για λογαριασμό της Friendly Floatee toys στο κοντέινερ πλοίο Ever Laurel, με προορισμό το Τακόμα της Ουάσινγκτον. Στις 10 Ιανουαρίου, σφοδρή καταιγίδα πλήττει τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και 40 εμπορευματικιβώτια πέφτουν στη θάλασσα. Παρότι τα ζώα ήταν τυλιγμένα με χαρτόνι, η αποδόμησή του τους επέτρεψε να διαφύγουν. Έντεκα σχεδόν μήνες αργότερα, στις 16 Νοεμβρίου, τα πρώτα παπάκια ξεβράστηκαν στις ακτές της Αλάσκα, δυο χιλιάδες μίλια μακριά από την αφετηρία τους. Για δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια, τα ζωάκια αυτά ταξίδευαν στις θάλασσες του κόσμου, από την Αλάσκα μέχρι τη Χαβάη, και από τις ακτές της Αμερικής μέχρι την Ιαπωνία, προσφέροντας στους ωκεανολόγους και περιβαλλοντολόγους πολύτιμες πληροφορίες για τα θαλάσσια ρεύματα και τις διαδρομές που ακολουθούν τα σκουπίδια πλέοντας. Το γεγονός ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς και άλλους δημιουργούς που γοητεύτηκαν από το ταξίδι των χιλιάδων πλαστικών παιχνιδιών στους ωκεανούς.

    Στο Το μεγάλο ταξίδι στο ποτάμι έχουμε ένα πλαστικό παπάκι που πέφτει στο ποτάμι. Ανήκει στη μικρή Μπάνι, το κουνελάκι, και το θέλει ασφαλώς πίσω! Τα δύο αδέρφια της έτρεξαν αμέσως να τη βοηθήσουν. Μπαίνουν στο βαρκάκι και ακολουθούν το ρεύμα του ποταμού. Φτάνουν στο δάσος. Ρωτούν τις αλεπούδες. Φτάνουν στην κοιλάδα, ρωτούν έναν αγρότη. Φτάνουν στη λίμνη, στους καταρράκτες, στης πόλης τη μεγάλη γιορτή, στα εργοστάσιά της. Πουθενά το παπάκι. Αρχίζει βροχή. Η βάρκα συνεχίζει την πορεία της. Ένας υγροβιότοπος σωστός λαβύρινθος. Φτάνουν στο λιμάνι. Ένα κοντέινερ έριξε αμέτρητα παπάκια στο νερό. Τώρα, πώς θα βρει η Μπάνι το δικό της;

    Ένα καταπληκτικό ταξίδι, ένα εξαιρετικό, πολυεπίπεδο βιβλίο που αγκαλιάζει την πορεία και τον κύκλο του νερού (η μνήμη των δρόμων του νερού είναι μοναδική), τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις από τις ποικίλες δραστηριότητες των ανθρώπων που επέλεγαν από παλιά το νερό για ζωή και οικονομική και κοινωνική δραστηριοποίηση. Ένα μοναδικό βιβλίο που περνά την παρατηρητικότητα σε άλλο επίπεδο, αφού ο μικρός αναγνώστης καλείται να εντοπίζει το παπάκι και άλλες λεπτομέρειες και μορφές που εμφανίζονται στις σελίδες (σαλιγκάρι, πού είσαι πάλι;), να τις ακολουθεί, να βλέπει την αλλαγή της θέσης τους στις σελίδες. Παράλληλα, το βιβλίο είναι ένας ξεναγός της ανθρώπινης και άλλης ζωικής ύπαρξης και δραστηριότητας μέσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα: ποτάμι, λίμνη, δάσος, υδροβιότοπος, κοιλάδα, λιμάνι, βιομηχανική ζώνη και ταυτόχρονα θέτει προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε μέρος από τα παραπάνω. Έτσι, το βιβλίο αυτό μπορεί και απευθύνεται σε παιδιά από 3 μέχρι και 7 ετών θέτοντας όμως σε κάθε παιδί και ηλικία διαφορετικές παραμέτρους και ερωτήματα. Σε άλλα την βασική ιστορία που διαβάζουμε, ψάχνοντας το παπάκι, σε άλλα τον εντοπισμό λεπτομερειών σε κάθε σελίδα, σε άλλα τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που αναφέραμε παραπάνω.

    Μεγάλος σύμμαχος σε αυτό το πολυδιάστατο βιβλίο είναι η υπερλεπτομερής, δουλεμένη πόντο πόντο εικονογράφηση που αποτυπώνει κάθε δυνατή ύπαρξη και δράση, αποτυπώνοντας παράλληλα υπαινιγμούς για πιο προχωρημένους αναγνώστες.

    Πολύτιμο βιβλίο από τον Βρετανό Μάγκνους Γουέιτμαν.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μεγάλο ταξίδι στο ποτάμι
    Συγγραφέας: Magnus Weightman
    Εικονογράφηση: Magnus Weightman
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    All along the river
    Μετάφραση: Μαρία Παναγοπούλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, 17 Ιουνίου 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Λύντη Γαλάτη
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-653-055-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular