More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΑσπρόμαυρο ή έγχρωμο;

    Ασπρόμαυρο ή έγχρωμο;

    Γράφει η Μαίρη Μπιρμπίλη,
    τα παρα…γράφει  ο Απόστολος Πάππος

    Το παιχνίδι του εικονογράφου Χρήστου Δήμου στο βιβλίο Χρυσάνθεμα στο χιόνι του Βασίλη Κουτσιαρή με τις εναλλαγές της έγχρωμης κι ασπρόμαυρης εικονογράφησης μας δημιούργησε την ιδέα να δουλέψουμε αυτό το στοιχείο με τα παιδιά.
    Μπορούμε να προβληματιστούμε σχετικά με τις επιλογές των δημιουργών να πλαισιώσουν το κείμενο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ποια συναισθήματα μας δημιουργεί, πως σχετίζεται με τον χρόνο της πλοκής κτλ. Στη συνέχεια μπορούμε να παίξουμε με την εικονογράφηση του βιβλίου χρωματίζοντας τις ασπρόμαυρες εικόνες και μετατρέποντας τις έγχρωμες σε ασπρόμαυρες, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα δικό μας χριστουγεννιάτικο βιβλίο με εναλλαγές ασπρόμαυρης κι έγχρωμης εικονογράφησης.
    Εργαζόμαστε ως εξής: τα παιδιά χωρίζονται εκούσια σε δύο ομάδες, εκείνη που θα σχεδιάσει σε άσπρο μαύρο κι εκείνη που θα βάλει χρώμα.
    Ζωγραφίζουμε το “Χρυσάνθεμα στο χιόνι” ή μια δική μας ιστορία που φτιάξαμε επιτόπου έτσι ώστε να δημιουργήσουμε και χρονική ακολουθία-μοτίβο. Ένα έγχρωμο σκίτσο, ένα ασπρόμαυρο. Από την διάταξη των φωτογραφιών στη σωστή σειρά και τη συζήτηση για τις επιλογές του κάθε παιδιού στο σκίτσο του μέχρι την τελική διαμόρφωση του δικού μας ασπρόμαυρου βιβλίου, υπάρχει ένα γλυκό πλήθος δραστηριοτήτων γλώσσας, έκφρασης και μαθηματικών που θα μας ταξιδέψει μέχρι εκεί που φυτρώνουν τα χρυσάνθεμα…
    Ασπρόμαυρο ή έγχρωμο; Και η απάντηση είναι…

    xrysanthema1 xrysanthema2 xrysanthema3

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular