More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑυτός είναι ο κόσμος μας, της Τρέισι Τέρνερ (εικ.: Άσα Γκίλαντ)

    Αυτός είναι ο κόσμος μας, της Τρέισι Τέρνερ (εικ.: Άσα Γκίλαντ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Όπου κι αν ζούμε, όπως κι αν ζούμε, αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν.
    Από την εισαγωγή του βιβλίου

    Είκοσι παιδιά του κόσμου, με διαφορετικές αφετηρίες, πολιτισμικές παραδόσεις, γεωγραφικά περιβάλλοντα, ακόμα και κλιματικές συνθήκες. Είκοσι παιδιά που διαφέρουν τόσο ώστε να πεις “είμαστε πιο ίδιοι από όσο διαφορετικοί“.

    Είναι η Νασίμα από το Σουντάρμπανς του Μπαγκλαντές όπου η ζούγκλα φτάνει ως τη θάλασσα και προσεύχεται στη θεά Μπόνμπιμπι. Είναι η Εσρίν που ζει σε κάποιο από τα λαξευτά σπίτια της Καππαδοκίας στην Τουρκία, με τις τριάντα χριστιανικές εκκλησίες που έγιναν πια και αυτές μουσείο. Είναι η Τζέσικα που ζει σε μια καλύβα στην άγρια φύση της Αλάσκας και δεν πηγαίνει σχολείο λόγω καιρού, έτσι διδάσκεται μαθήματα στο σπίτι. Είναι ο Μάσιμο από την Βενετία της Ιταλίας που μετακινείται με τα πόδια ή βάρκες και όταν παίζουν ποδόσφαιρο συχνά η μπάλα πέφτει σε κάποιο κανάλι. Είναι η Μάρσια από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία που έχει δει ροζ δελφίνι και ταραντούλα Γολιάθ. Είναι ο Μπαχίρ που ζει στην έρημο Σαχάρα με την οικογένειά του, μετακινείται με καμήλες και όταν μεγαλώσει θα φοράει τουρμπάνι. Είναι η Μονίκ από το Βανουάτου του Ειρηνικού Ωκεανού που μετά το σχολείο κολυμπά στις λιμνοθάλασσες και τα ποτάμια, δίπλα στα ενεργά ηφαίστεια. Είναι ο Στίβεν από το εθνικό πάρκο Ουλουρού-Κάπα Τιούτα της Αυστραλίας, απόγονος ενός πανάρχαιου λαού με χιλιάδες χρόνια παραδόσεων. Είναι ο Κόνορ που ζει στο νησί Μέινλαντ των νησιών Σέτλαντ ανάμεσα στη Σκοτία και τη Νορβηγία που όταν κάνει μπάνιο βλέπει όρκες να κυνηγούν φώκιες.

    Είναι αυτά και άλλα τόσα παιδιά απ΄άκρη σ’ άκρη της γης, από το Μάλι και την Κένυα ως τη δυτική Μογγολία και το Πεκίνο. Και από τη Νέα Υόρκη, την Αριζόνα και τη Βολιβία, μέχρι την Καμπότζη, το Σικόκου της Ιαπωνίας και τη Χερσόνησο Γιαμάλ στη βόρεια Ρωσία. Πλησιάζουμε τη ζωή τους, βλέπουμε πού και πώς ζουν, τι ζει κοντά τους, μικρές τους συνήθειες πριν ή μετά το σχολείο (αν πηγαίνουν), πράγματα που τους αρέσουν και πετυχαίνουν, πράγματα που φοβούνται ή τους απειλούν. Μικρά περιεκτικά κείμενα μας οδηγούν μέσα στον κόσμο κάθε παιδιού, μια κάρτα μας δίνει το στίγμα της πόλης τους (γλώσσα, πληθυσμός, περιοχή), ενώ η εικονογράφηση είναι πολύ καλλιτεχνική, φεύγει από τον ρεαλισμό και τη φωτογραφική αποτύπωση κι αυτό μου άρεσε πολύ, καθώς αναβαθμίζει το αισθητικό κριτήριο του αναγνώστη.

    Η γνωριμία με αυτά τα είκοσι παιδιά θα φανερώσει πόσο κοντά ή μακριά τους ζούμε, πόσο ίδιοι ή διαφορετικοί είμαστε, πόσες κοινές συνήθειες και κώδικες έχουμε, ενώ θα γνωρίσουμε σπάνιους πολιτισμούς με τους οποίους συνδέονται αυτά τα παιδιά. Σε κάθε δισέλιδο θα γνωρίσουμε, παράλληλα με το παιδί, και στοιχεία που συνδέονται με την περιοχή του: πολιτισμό, αρχιτεκτονική, ενδυμασία, χλωρίδα, πανίδα.

    Τα βιβλία αυτού του είδους λειτουργούν ως μικρά διαπολιτισμικά σοκ για τους μικρούς αναγνώστες οι οποίοι στην πλειονότητά τους νομίζουν ότι όλα τα παιδιά του κόσμου ζουν όπως αυτά, απαράλλακτα. Ως νύξεις για να δείξουν το άλλο, το διαφορετικό.

    Για προγράμματα διαπολιτισμικότητας, για δικαιώματα παιδιών, διαφορετικότητα και τον πλανήτη γη.

    Για αναγνώστες από 5-6 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Είκοσι παιδιά του κόσμου, με διαφορετικές αφετηρίες, πολιτισμικές παραδόσεις, γεωγραφικά περιβάλλοντα, ακόμα και κλιματικές συνθήκες. Η γνωριμία με αυτά τα είκοσι παιδιά θα φανερώσει πόσο κοντά ή μακριά τους ζούμε, πόσο ίδιοι ή διαφορετικοί είμαστε, πόσες κοινές συνήθειες και κώδικες έχουμε, ενώ θα γνωρίσουμε σπάνιους πολιτισμούς με τους οποίους συνδέονται αυτά τα παιδιά. Σε κάθε δισέλιδο θα γνωρίσουμε, παράλληλα με το παιδί, και στοιχεία που συνδέονται με την περιοχή του: πολιτισμό, αρχιτεκτονική, ενδυμασία, χλωρίδα, πανίδα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    El Cóndor Pasa

    Bangladeshi Folk Instrumental

    Anonimo Veneziano

    Mongolian Music – Temüjin

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αυτός είναι ο κόσμος μας-Από την Αλάσκα μέχρι τον Αμαζόνιο, γνώρισε 20 παιδιά σαν κι εσένα
    Τίτλος πρωτοτύπου: This is our world
    Συγγραφέας: Tracey Turner
    Εικονογράφος: Asa Gilland
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
    Διόρθωση τυπογρ. δοκ.: Κατερίνα Λελούδη
    Προσαρμογή εξωφ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 24,5 Χ 28,5
    ISBN: 978-618-03-2624-6

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular