More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑυτό δεν είναι παραμύθι, της Βάιβα Ρουτκάουσκαϊτε (εικ.: Λίνα Ριμπίνσκε)

    Αυτό δεν είναι παραμύθι, της Βάιβα Ρουτκάουσκαϊτε (εικ.: Λίνα Ριμπίνσκε)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    δεν < μεσαιωνική ελληνική δέν < οὐδέν με αποβολή του αρχικού άτονου φωνήεντος < αρχαία ελληνική οὐδέν (επίρρημα), ουδέτερο της αντωνυμίας οὐδείς (Βικιλεξικό)

    Από την αρχή του κόσμου οι λέξεις ζουν στο Βασίλειο του Κόσμου. Κάποιες είναι μεγάλες όπως Σοκολάτα, Βερίκοκο. Κάποια είναι η μεγαλύτερη: Σκουληκομυρμηγκότρυπα. Κάποιες είναι ωραίες όπως το μέλι και η πίτσα και άλλες ίσως δεν είναι. Κάποιες είναι θυμωμένες όπως αποβολή, βρισιά και άλλες γλυκές όπως η αγκαλιά. Κάποιες είναι χαρούμενες σαν τη νίκη και την τύχη και άλλες λυπημένες, όπως το ΔΕΝ. Αυτή είναι η πιο δυστυχισμένη από όλες τις λέξεις. Γιατί ήταν η μόνη λέξη που κανείς δεν ήθελε για φίλο. Όπου κι αν πήγαινε, όλα άλλαζαν. Πήγαινε στο θέλω και γινότανε ΔΕΝ ΘΕΛΩ, πήγαινε στο εγώ και γινότανε ΕΓΩ ΔΕΝ. Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει με το ΔΕΝ. Έτσι όλοι το απέφευγαν. Το ΔΕΝ εξαφανίστηκε. Άρχισαν να το αναζητούν. Παντού. Τους έλειπε πολύ το ΔΕΝ. Όταν ΔΕΝ ήθελαν να πάνε πουθενά, όταν ΔΕΝ μιλούσαν, σε ένα σωρό στιγμές που τελικά αποδείχθηκε πολύτιμο. Και τελικά βρήκαν έναν τρόπο να φέρουν πίσω αυτό το πολύτιμο ΔΕΝ…

    Μια χαριτωμένη και έξυπνη ιστορία για τη δύναμη των λέξεων και κυρίως για τη δύναμη του “δεν”, αυτού του πανίσχυρου αρνητικού επιρρήματος (ή μορίου κατ’ άλλους) που αλλάζει άρδην νοήματα, σημασίες και ολόκληρες προτάσεις. Του “δεν” που μαζί με το “όχι” είναι οι δύο ισχυροί δυνάστες της αρνητικής πλευράς της ζωής μας, δίχως αυτό να είναι πάντα… αρνητικό. Όταν θέλουμε να δηλώσουμε άρνηση, αδυναμία, δυσκολία, μη θέληση, τότε το “δεν” είναι σωτήριο, λυτρωτικό. Και οφείλουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά τη σωστή, ορθολογική χρήση του, καθώς αυτή θα μας σώσει από ακούσιες συναινέσεις, προβλήματα και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

    Η κατηγοριοποίηση των λέξεων σε κάποια σημεία της ιστορίας ως γλυκές, θυμωμένες κτλ είναι πολύ ενδιαφέρουσα αφού αναδεικνύει το φορτίο με το οποίο συνήθως έχουμε χρωματίσει τις λέξεις της ζωής μας. Και μάλιστα αυτό είναι μια εξαίρετη δραστηριότητα με τα παιδιά: να τους λες λέξεις και να σου λένε αν είναι γλυκές, ξινές, πικρές, ευχάριστες, δυσάρεστες, χαρούμενες, λυπημένες και άλλους χαρακτηρισμούς που θα σκεφθείτε, με αφορμή και το παρόν βιβλίο.

    Η εικονογράφηση της πρωτοεμφανιζόμενης Λιθουανής Λίνα Ριμπίνσκε είναι παιχνιδιάρικη, σπιρτόζικη, εκφραστική, διεισδυτική στο κείμενο και σε αρκετές σελίδες γοητευτική. Είναι ένα καλό ντεμπούτο.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Με μια ματιά

    • Μια χαριτωμένη και έξυπνη ιστορία για τη δύναμη των λέξεων και κυρίως για τη δύναμη του “δεν”, αυτού του πανίσχυρου αρνητικού επιρρήματος που αλλάζει άρδην νοήματα, σημασίες και ολόκληρες προτάσεις και οφείλουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά τη σωστή, ορθολογική χρήση του. Πολύ ενδιαφέρουσα η κατηγοριοποίηση των λέξεων ως γλυκές, θυμωμένες κτλ. Δίνει ιδέες και ευκαιρίες για γλωσσικά παιχνίδια με τα παιδιά.
    • Παιχνιδιάρικη, σπιρτόζικη και εκφραστική η εικονπγράφηση της πρωτοεμφανιζόμενης Λιθουανής Λίνα Ριμπίνσκε.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Διαξιφισμοί | Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Περρής

    Guns N Roses – Don’t Cry (Instrumental – STANDARD TUNING)

    No Doubt – Don’t Speak (Instrumental)

    Βασιλιάς | Μάριος Φραγκούλης

    Nouvelle Vague – This Is Not A Love Song (Full Track)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αυτό δεν είναι παραμύθι
    Τίτλος πρωτοτύπου: Nepasaka, arba Pasaka aplie ne
    Συγγραφέας: Βάιβα Ρουτκάουσκαϊτε
    Εικονογράφηση: Λίνα Ριμπίνσκε
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Ιανουάριος 2021
    Μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή
    Επιμέλεια: Ασημίνα Γιαννοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 21,5 Χ 24
    ISBN: 978-960-645-109-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular