More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΑτζένταΜουσείαΑυτό το Σάββατο ελεύθερη η είσοδος σε όλα τα μουσεία

    Αυτό το Σάββατο ελεύθερη η είσοδος σε όλα τα μουσεία

    Δωρεάν θα είναι αυτό το Σάββατο 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας που ανήκουν στο δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 3 της πρόσφατης υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2173/Β/13-7-2016) όπως αυτή έχει δημοσιευθεί και τροποποιηθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Για τα υπόλοιπα μουσεία, καλό είναι πρώτα να επικοινωνήσετε μαζί τους για να επιβεβαιώσετε αν συμμετέχουν αυτήν την ημέρα στην ελεύθερη είσοδο των επισκεπτών τους καθώς νομικά δε δεσμεύονται (πολλά συμμετέχουν).

    Ο λόγος της ελευθέρας εισόδου είναι ότι η 18η Μαϊου είναι η Διεθνής Ημέρα Μνημείων, μέρα που έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council of Monuments and Sites). Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

    Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

    Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

    Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

    Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

    Για το 2019 το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο ίδρυμα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

    Στις 13 και στις 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα Μουσεία του ΠΙΟΠ θα είναι ελεύθερη.

    Κατεβάστε εδώ το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις των μουσείων.

    ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2018

    Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 18 Μαΐου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο είναι το τιμώμενο μουσείο για το 2018, στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

    Επόμενη μέρα που όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι δε θα απαιτούν κάποιο αντίτιμο εισόδου θα είναι η 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος).

    RELATED ARTICLES

    Most Popular