More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΒάρτζακ Πο: Γάτος εκτός νόμου, του Σ.Φ. Σαίντ (εικ.: Ντέιβ Μακ Κιν)

    Βάρτζακ Πο: Γάτος εκτός νόμου, του Σ.Φ. Σαίντ (εικ.: Ντέιβ Μακ Κιν)

    varjak_po_cover

    Ο ασημογάλαζος γάτος με τα κεχριμπαρένια μάτια, ο Βάρτζακ Πο, και οι φίλοι του: η ασπρόμαυρη γάτα με το αγκαθωτό τρίχωμα, η Χόλι, η μαλλιαρή, καφετιά γάτα, η Ταμ, και το πελώριο μαύρο σκυλί, ο Κλατζ. Ολοι μαζί κατευθύνονται προς τη χωματερή της πόλης με τη σκουριασμένη πύλη. Ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς, το χιόνι παντού εναγύρω. Η Χόλι και η Ταμ αναλαμβάνουν να ψάξουν για τροφή ενώ ο Κλατζ και ο Βάρτζακ Πο κρατάνε τσίλιες. Όμως, εκείνη την ώρα κάνουν την εμφάνισή τους τέσσερις μυώδεις γάτοι, η περίφημη περίπολος της συμμορίας της Κοκαλιάρας Σάλι. Ο Βάρτζακ στήνει καβγά με τον ριγωτό Ρέιζορ από την περίπολο και όταν τον ξαπλώνει κάτω, τρέχει μαζί με τους φίλους του μακριά από τη χωματερή. Αυτό ήταν! Τώρα ξέρουν όλοι ότι ο Βάρτζακ Πο δεν είναι ένας μαχητής της πλάκας!

    Την επόμενη μέρα η Χόλι και ο Βάρτζακ πηγαίνουν στο λιμάνι για να συναντήσουν την κυρία Μογκς, την πιο ηλικιωμένη και σοφή γάτα της πόλης. Στο δρόμο συναντούν τις αδερφές Σκρατς, τρεις γάτες δεινές πολεμίστριες οι οποίες βλέποντας τις γρατζουνιές του Βάρτζακ από τον χθεσινό καβγά με τον Ρέιζορ και μαθαίνοντας τη μακρινή καταγωγή του (Μεσοποταμία) θεωρούν ότι είναι μπελάς για τις ίδιες. Όταν όμως μαθαίνουν και αυτές ότι είναι το ίδιο καλός μαχητής όσο η Κοκαλιάρα Σάλι, τον αποδέχονται και λύνουν τον καβγά. Κι όταν γυρνούν στο λιμάνι, όλες οι αδέσποτες γάτες της περιοχής αρχίζουν να συμπαθούν πολύ τον Βάρτζακ. Πριν περάσει λίγη ώρα όμως, νέα περίπολος της Κοκαλιάρας Σάλι εμφανίστηκε αναζητώντας τον Βάρτζακ. Ο Βάρτζακ κρύβεται στα καφάσια, οι γάτες του λιμανιού δεν αποκαλύπτουν στην περίπολο την κρυψώνα του και εκείνοι παίρνουν την Τζες, το μικρό, αγαπημένο γατάκι της κυρίας Μογκς απειλώντας τους ότι αν μέχρι αύριο δεν τους πουν που κρύβεται ο Βάρτζακ, θα είχαν να κάνουν με την ίδια την Κοκαλιάρα Σάλι.

    Τώρα οι γάτες του λιμανιού αρχίζουν να φοβούνται τον Βάρτζακ που τους έμπλεξε. Εκείνος, μαζί με τους φίλους του αποφασίζουν να πάνε να βρουν τη μικρή Τζες και να τη φέρουν πίσω. Μα πώς να γίνει αυτό; Κανείς δεν βγήκε ποτέ ζωντανός από τα μέρη όπου διαφεντεύει η Κοκαλιάρα Σάλι. “Θα το κάνουμε εμείς”, είπε ο Βάρτζακ αποφασισμένος. “Θα τη φέρουμε πίσω, εδώ που ανήκει”. Ο Βάρτζακ καταφέρνει να σώσει τη Τζες και μαζί με τους συνεργάτες του τρέχουν στο λιμάνι όπου όλοι είναι περιχαρείς. Όμως η Κοκαλιάρα Σάλι, οργισμένη πια, δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Τι θα συμβεί στην τρομερή της σύγκρουση με τον Βάρτζακ Πο; Θα το ανακαλύψετε στις 266 σελίδες του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κέδρος.

    Πρόκειται για τη συνέχεια του Βάρτζακ Πο, του εκπληκτικού μαχητή γάτου που καθήλωσε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη Μ. Βρετανία αλλά και όλο τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο. Ευχάριστη, καθόλου σύνθετη γραφή (μήτε και απλοϊκή), μεστή πλοκή και εξέλιξη, κινηματογραφική αφήγηση και ροή χωρίς καμία πτώση του ενδιαφέροντος του αναγνώστη. Διαβάζεται πραγματικά ευχάριστα και σε απορροφά. Για παιδιά από 10 ετών το βρίσκω ένα πολύ καλό ανάγνωσμα που θα τα γοητεύσει καθώς ο Βάρτζακ Πο είναι αλήθεια πως είναι ένας καρτουνίστικος σταρ που δεν πλάθεται και κάθε μέρα. Αντισυμβατικός, με συστατικά απλότητας και ιδανικά από τα παλιά κλασικά παραμύθια, ο μπλε γάτος με την καλή ανατροφή από τη Μεσοποταμία σε κάνει να περνάς πολύ όμορφα και κυρίως βγαίνει στην επιφάνεια βουτηγμένος από τη θάλασσα των μεγάλων ιδανικών: φιλία, αυτοθυσία, συντροφικότητα.

    Μου άρεσε σε πολλά σημεία η ασπρόμαυρη, σκιτσαριστή, comic style και όχι πιστά ρεαλιστική εικονογράφηση του Ντέιβ Μακ Κιν.

    Στο πρώτο βιβλίο, ο γάτος ράτσας Βάρτζακ Πο ζει σε μια παλιά μονοκατοικία στην κορυφή ενός λόφου. Η καταγωγή του απαιτεί να συμπεριφέρεται αριστοκρατικά. Δεν βγαίνει ποτέ από το σπίτι καθώς απαγορεύεται αφού όποιος βγαίνει κινδυνεύει από κάτι απαίσια τέρατα που οι άνθρωποι αποκαλούν “σκυλιά”. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ο παππούς του του μιλάει για τον Τρόπο, μια μυστική πολεμική τέχνη για γάτες. Ο Βαρτζάκ μαθαίνει για τις 7 δεξιότητες και αποφασίζει να βγει από το σπίτι, να ξεχάσει την καταγωγή και τους τρόπους και να επιβιώσει στην πόλη με τα επικίνδυνα σκυλιά, τις συμμορίες γατιών και τις παράξενες Εξαφανίσεις που συμβαίνουν…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Βάρτζακ Πο: Γάτος εκτός νόμου
    Συγγραφέας: Σ.Φ. Σαίντ
    Εικονογράφηση: Ντέιβ Μακ Κιν
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2015
    Σελίδες: 272
    Μέγεθος: 13,5 Χ 19
    ISBN: 78-960-04-4615-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular