More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΒιβλιοθήκη-χώρος δημιουργικής απασχόλησης στη Λεβαία Φλώρινας

    Βιβλιοθήκη-χώρος δημιουργικής απασχόλησης στη Λεβαία Φλώρινας

    Τον Ιούλιο του 2018 ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία βιβλιοθήκης-χώρου δημιουργικής απασχόλησης στο χωριό Λεβαία Φλώρινας, όπου κατοικούν ανάμεσα στους χίλιους περίπου κατοίκους και σχεδόν 50 παιδιά. Χωρίς χώρο, χωρίς έπιπλα, χωρίς βιβλία, χωρίς χρήματα, χωρίς κάποια βοήθεια, μόνο με όνειρο.

    Η Γιώτα Κοτσαύτη, νηπιαγωγός και συγγραφέας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεβαία, είχε το όνειρο. Μία ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αρκετή, για να φτάσει το μήνυμα της προσπάθειας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Άνθρωποι από πολλές περιοχές άρχισαν να στέλνουν βιβλία, παιχνίδια, είδη τέχνης. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αμυνταίου παραχώρησε μία αίθουσα, η οποία αφού καθαρίστηκε από τους εθελοντές και την πρωτεργάτρια της βιβλιοθήκης, βάφτηκε από το δήμο.

    Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν αρκετές κούτες με πράγματα. Ο χώρος όμως ήταν και πάλι άδειος. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μία μεταφορική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, έστειλε έπιπλα και σύντομα αποκτήθηκαν οι πρώτες βιβλιοθήκες! Μετά από πολλές ετοιμασίες και προσπάθειες, η Βιβλιοθήκη υποδέχθηκε τους μαθητές του δημοτικού και του νηπιαγωγείου Λεβαίας, για μία πρώτη γνωριμία.

    Η Γιώτα Κοτσαύτη έδωσε στο ELNIPLEX όλες τις σχετικές πληροφορίες.

    Για την λειτουργία της βιβλιοθήκης:

    “Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή κάθε Παρασκευή απόγευμα. Όταν τα παιδιά έχουν διακοπές, είναι ανοιχτή περισσότερες μέρες. Δεν λειτουργεί μόνο σαν βιβλιοθήκη, αλλά και ως χώρος δημιουργικής απασχόλησης (ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ κλπ.)”

    Ό,τι κάνω, το κάνω αφιλοκερδώς, γιατί αυτός ο χώρος ήταν για μένα ένα όνειρο ζωής. Επίσης, ό,τι έχει γίνει, έγινε σχεδόν χωρίς καθόλου χρήματα. Για την ώρα έχουμε κάνει μία γενική ταξινόμηση των βιβλίων, αλλά έχουν προσφερθεί βιβλιοθηκονόμοι από γειτονικές περιοχές να μας βοηθήσουν με το σύστημα Dewey. Τα βιβλία δανείζονται για μία εβδομάδα και αν κάποιος επιθυμεί, μας ενημερώνει και κάνουμε ανανέωση.”

    Για τις δράσεις που σκέφτεται να πραγματοποιηθούν:

    “Αυτό που είχα στο μυαλό μου είναι να μπορούμε να καλούμε διάφορους επαγγελματίες να μιλάνε στα παιδιά (πχ. ζωγράφους, συγγραφείς ή κάτι ακόμα πιο απλό, όπως έναν φούρναρη και όλα αυτά να συνδυάζονται με τα αντίστοιχα βιβλία). Επίσης, θέλουμε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής, ώστε κάποια πρωινά να οργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων. Τέλος, επειδή παρακολουθώ το μεταπτυχιακό δημιουργικής γραφής, θέλω να δείξω-«διδάξω» στα παιδιά πως το οτιδήποτε μπορεί να γίνει αφορμή, για να γραφτεί μια ιστορία. Όλα αυτά βέβαια θέλουν πολύ χρόνο, καλή οργάνωση και πρώτα απ’ όλα, τα παιδιά να αγαπήσουν τον χώρο και να καταλάβουν ότι είναι δικός τους κι ότι μπορούν εδώ να περνάνε ποιοτικό χρόνο. Να σημειώσω βέβαια ότι, ενώ η αρχική ιδέα ήταν να λειτουργήσει μόνο για παιδιά, στη συνέχεια λάβαμε και πολλά βιβλία ενηλίκων, άρα μπορούν και οι μεγάλοι να δανείζονται βιβλία.”

    Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει:

    Στέλνοντάς μας βιβλία, αναλώσιμα (μαρκαδόρους, κόλλες Α4, υλικά κατασκευών, επιτραπέζια κοκ.) και παιχνίδια. Αν ο καθένας από εμάς αφιερώσει μια-δυο ώρες την εβδομάδα σε έναν καλό σκοπό, θαύματα μπορούν να συμβούν!

    Η όλη προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαίας.
    Υπεύθυνη βιβλιοθήκης (ιδέα-υλοποίηση): Γιώτα Κοτσαύτη

    Η Γιώτα Κοτσαύτη γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στη Λεβαία Φλώρινας.
    Είναι συγγραφέας, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Δημιουργικής Γραφής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
    Κείμενά της έχουν βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ το καλοκαίρι του 2018 πήρε α’ βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στον διαγωνισμό «Ασημένια Σελίδα» των εκδόσεων Εντύποις. Η αγάπη της για την παιδική, εφηβική, νεανική λογοτεχνία την οδήγησε στη δημιουργία του δημοφιλούς ιστολογίου «Ένα κείμενο, μία εικόνα». Κατοικεί στον νομό Φλώρινας (στο χωριό Λεβαία) με την οικογένειά της.

    Μπορείτε να στέλνετε τα γράμματα ή τα δέματά σας στην ταχυδρομική διεύθυνση:
    Γιώτα Κοτσαύτη,
    Λεβαία Φλώρινας,
    Τ.Κ. 53200,
    Δήμος Αμυνταίου-
    Για τη βιβλιοθήκη.

    Η σελίδα της βιβλιοθήκης στο facebook

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular