More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΓκέρντα, Μια ιστορία θάρρους & θάλασσας, του Αντριάν Μάτσο

    Γκέρντα, Μια ιστορία θάρρους & θάλασσας, του Αντριάν Μάτσο

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    «Κι εκεί, πελώριες μέσα στον ωκεανό, βρισκόντουσαν οι φάλαινες. Πηδούσαν και στριφογύριζαν, σα να χόρευαν στο φως του φεγγαριού. Το τραγούδι τους γέμιζε τη νύχτα».
    Ντάιαν Σέλντον, Το τραγούδι της φάλαινας

    Η Γκέρντα, η μικρή φάλαινα που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο, Γκέρντα, Η Ιστορία μιας Φαλαινίτσας επιστρέφει για να ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες στον αχανή ωκεανό του Βορρά και να τους αφηγηθεί τη νέα της περιπέτεια.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Γκέρντα, η μικρή φάλαινα και ο μεγάλος της αδερφός Λαρς από τότε που βρέθηκαν είναι αχώριστοι. Ζουν κάπου στον βόρειο αχανή ωκεανό, σε έναν υπέροχο παραδεισένιο κόλπο μαζί με ένα κοπάδι φαλαινών. Κάθε βράδυ όταν το σκοτάδι απλώνεται στον απέραντο ουρανό, οι φάλαινες τραγουδούν από ευγνωμοσύνη προς το φεγγάρι που κρέμεται στην άκρη του ουρανού φωτίζοντας τις μαυροφορεμένες νύχτες τους και διώχνοντας τους φόβους τους μακριά. Ένα τραγούδι όμως είναι διαφορετικό από τα άλλα. Είναι ένα το ομορφότερο τραγούδι με ολόκληρη τη θάλασσα, ένα νανούρισμα που η Γκέρντα και ο Λαρς έμαθαν από τη μητέρα τους όταν ήταν μικρά φαλαινάκια.

    «Όταν τα αστέρια ανέβουν ψηλά και σιγά-σιγά βραδιάσει
    Καινούργιος δρόμος στα μακρινά θα σε προσκαλέσει
    Πολλά μυστικά στον θαλάσσιο κόσμο θα σου γνωρίσει
    Και ο ουρανός σε μεγάλες περιπέτειες θα σ’ υποδεχτεί».

    Όλες οι φάλαινες αγαπούσαν το τραγούδι της Γκέρντα και του Λαρς, εκτός από μια γέρικη τοξοκέφαλη φάλαινα που έμοιαζε να δυσανασχετεί και να συνοφρυώνεται, η μητέρα Ελισάβετ. Μια ημέρα τα δύο αδέρφια, μάζεψαν όλο το θάρρος τους και έσπευσαν να την ρωτήσουν γιατί δεν της αρέσει. Η απάντηση της μητέρας Ελισάβετ όμως τους ξάφνιασε, «Γιατί δεν το τραγουδάτε ολόκληρο; Ένα ταξίδι προς το Βορρά εκεί που αρχίζει ο κόλπος και αν ακολουθήσετε το Βόρειο Σέλας, τότε θα το βρίσκατε».

    Η Γκέρντα και ο Λαρς ξαφνιασμένοι αλλά και περίεργοι θα αποφασίσουν να κάνουν αυτό το ταξίδι στο άγνωστο, έτσι μόλις φάνηκε το Βόρειο Σέλας στον ουρανό, μάζεψαν όλο το θάρρος τους, άφησαν στην άκρη τους φόβους και τις ανησυχίες τους και ξεκίνησαν να βρουν το χαμένο τέλος του τραγουδιού τους.

    Σε αυτό το ταξίδι στο άγνωστο, με μόνο σκοπό την αναζήτηση του τραγουδιού τους, τα δυο αδέλφια θα συναντήσουν παράξενα θαλάσσια πλάσματα, θα τους περικυκλώσουν δυσάρεστοι διαπεραστικοί ήχοι, θα τους καταπιούν μαύρες κηλίδες και φοβερές σκοτεινές σκιές, θα κολυμπήσουν μέσα σε βαθείς ωκεανούς, ρηχές θάλασσες και υποθαλάσσια δάση με κοράλλια και δαιδαλώδη φαράγγια, θα χάσουν τον δρόμος τους, θα φοβηθούν αλλά πολύχρωμες μέδουσες, δελφίνια, σμέρνες, και κάθε λογής θαλάσσιο πλάσμα θα τους βοηθήσει για να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο που θα εμφανιστεί και να τιθασεύσουν τους φόβους τους.

    Ίσως ήταν το μελωδικό νανούρισμα ή η παιδική περιέργεια ή ακόμα και η φωνή της μητέρας τους που αντηχούσε στα αυτιά τους και τους ψιθύριζε να μη φοβούνται και πως το να τρομάξει και να φοβηθεί κανείς δεν είναι ντροπή γιατί ο φόβος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και εάν δεν τον νιώσουν δεν θα γίνουν ποτέ γενναίοι και δεν θα βρουν το θάρρος να προχωρήσουν και αναζητήσουν αυτό που χρειάζονται ώστε τελικά να ωριμάσουν και να ενηλικιωθούν.

    Εστιάζοντας

    Το τραγούδι των φαλαινών παραμένει ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Οι φάλαινες είναι πολύ ευφυή και κοινωνικά πλάσματα και χρησιμοποιούν μια ποικιλία ήχων για να επικοινωνήσουν. Άλλους για να πλοηγηθούν, άλλους για να προειδοποιήσουν, και άλλους όταν ταξιδεύουν προς τις βόρειες θάλασσες. Ακόμα και στους ήχους της τζαζ τραγουδούν για να καλέσουν το ταίρι τους.

    Σε αυτό το δεύτερο βιβλίο η Γκέρντα και ο Λανς θα κάνουν ένα ταξίδι στο άγνωστο που στην πραγματικότητα είναι ένα ταξίδι ενηλικίωσης, συμφιλίωσης και αντιμετώπισης των φόβων τους, που θα τους κάνει πιο δυνατούς, θα τους μάθει να ακούνε το ένστικτό τους και να βασίζονται στις δυνάμεις τους, να μην ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, να πεισμώνουν αλλά και να ακούν συμβουλές, να μην το βάζουν κάτω και απογοητεύονται, και τελικά πώς να επιβιώνουν σε έναν κόσμο γεμάτο εκπλήξεις, δυσκολίες, παράδοξα και πολλές όμορφες στιγμές.

    Με απλό, κατανοητό λόγο, και αρκετά περιγραφικό, ο συγγραφέας δίνει όσες πληροφορίες κρίνει πως θα είναι ενδιαφέρουσες και παράλληλα αποτυπώνει τα συναισθήματα και τις σκέψεις και τους φόβους της Γκέρντα και του Λαρς.

    Η εικονογράφηση από τον ίδιο τον Αντριάν Μάτσο είναι ολοζώντανη, εκφραστική, με πολύ πλούσια χρώματα και λεπτομέρεια, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο. Η μόνη διαφορά είναι στη χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί, καθώς τα χρώματά του είναι πιο σκούρα και κάποιες φορές πιο θερμά μιας και βρισκόμαστε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στις περισσότερες σελίδες.

    Η μετάφραση είναι της Άννας Τσακαλίδου.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Historical Quest/ Tales Quest.

    Πάρτε μια ιδέα

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Go Forward – Whale Rider

    Abel Korzeniowski – Flying With Whales

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Γκέρντα – Μια ιστορία θάρρους και θάλασσας
    Τίτλος πρωτοτύπου: Gerda Příběh moře a odvahy
    Συγγραφέας: Adrián Macho
    Εικονογράφος: Adrián Macho
    Εκδόσεις: Historical Quest, Αύγουστος 2022
    Μετάφραση: Άννα Τσακαλίδου
    Υπεύθυνος έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 28
    ISBN: 978-618-81330-6-8

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular