More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΓκαστόν, της Κέλλυ Ντιπούτσιο (εικ.: Κρίστιαν Ρόμπινσον)

    Γκαστόν, της Κέλλυ Ντιπούτσιο (εικ.: Κρίστιαν Ρόμπινσον)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    …και η οικογένεια εκεί που πρέπει: κάπου πέρα, αλλά όχι μακριά.
    Μαρσέλ Προυστ

    Η Κέλλυ Ντιπούτσιο, που μας παίδεψε λίγο για να βρούμε τη σωστή προφορά του ονόματός της στα ελληνικά, γράφει μια απλή στη σύλληψή της αλλά πολύ διεισδυτική ιστορία για την φύση της οικογένειας και του ανήκειν με πρωταγωνιστές δύο οικογένειες σκύλων.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η κυρία Κανίς είχε τέσσερα παιδάκια: τη Φιφί, τη Φουφού, την Ολαλά και τον Γκαστό. Τα τρία πρώτα ήταν κανίς. Ο Γκαστόν μάλλον… μπουλντογκόφερνε! Τα μάθαινε τρόπους, να πίνουν διακριτικά το νερό τους δίχως να το ρουφάνε, να γαβγίζουν διακριτικά, να περπατούν με χάρη, δίχως να τρεχοβολάνε. Και μια μέρα της άνοιξης, η κυρία Κανίς πήρε τα τέσσερα παιδάκια της και τα πήγε στο πάρκο, για την πρώτη δημόσια βόλτα τους. Αλλά εκεί έχουν μια τυχαία συνάντηση με μια οικογένεια μπουλντόγκ, όπου η κυρία μπουλντόγκ έχει τρία μικρά μπουλντόγκ και ένα κανίς, την Αντουανέτα. Τα σκυλάκια παίζουν χαρούμενα, κάποια στιγμή όμως μπερδεύονται τα πράγματα. “Μοιάζει να έχει γίνει ένα φοβερό λάθος”, είπε η κυρία Μπουλντόγκ. “Θα ήταν καλύτερα να τα αφήσουμε να αποφασίσουν μόνα τους”.

    Ο Γκαστόν και η Αντουανέτα άλλαξαν θέσεις. Και άλλαξαν και οικογένειες. Και όλα τώρα φαίνονταν πιο ταιριαστά. Αλλά η καρδιά είχε άλλη άποψη…

    Εστιάζοντας

    Εξαιρετικός τρόπος από τη συγγραφέα να φανερώσει την προβληματική της γύρω από τις οικογένειες, την ποιότητα, τον τρόπο διαπαιδαγώγησης, την σύστασή τους, αλλά κυρίως την εξωτερική όψη των μελών της που συχνά στα μάτια των άλλων “δεν είναι ταιριαστά”. Ένα κανίς σε μια οικογένεια μπουλντόγκ. Ένα μπουλντόγκ σε μια οικογένεια κανίς. Ζουν σύμφωνα με τις αξίες των οικογενειών τους. Η εξωτερική τους εμφάνιση περνά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

    Το τυχαίο περιστατικό της συνεύρεσής τους στο πάρκο αναστατώνει προς στιγμήν τη ζωή του Γκαστόν και της Αντουανέτας -που θεωρώ ότι κακώς μένει εκτός τίτλου από τη συγγραφέα- και θέτει τον βασικό προβληματισμό: ανήκω εκεί όπου μοιάζω οπτικά ή ανήκω εκεί όπου μοιάζω ψυχικά; Ανήκω εκεί όπου αγαπώ, εκεί που ταιριάζει η ζωή μου και οι τρόποι μου ή εκεί που φαίνομαι ταιριαστός εξωτερικά; Και τα απαντά με όμορφο τρόπο, δείχνοντας τη βαθύτερη ουσία της οικογένειας. Μάλιστα, ο Γκαστόν είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μιλήσεις στα παιδιά για τις μικτές οικογένειες, για τις οικογένειες μεταξύ διαφορετικών φυλών, χρωμάτων κτλ.

    Ε, στο τέλος προσθέτει και ολίγη από ελληνική ταινία του 60′ και… ζήσαν αυτοί καλά και κάνανε πολλά παιδιά, όπου γελάς ασφαλώς.

    Μια επιλογή της Junior Library Guild

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Επιλογή της Junior Library Guild, Kirkus Reviews Best Books of 2014, Picture Books της
    Amazon.com Καλύτερα βιβλία του 2014, για ηλικίες 3–5 ετών ALA Αξιόλογα βιβλία για παιδιά 2015, φιναλίστ Younger Readers Choice Book Awards 2015, Illustrator Horn Book Fanfare List: Best Books of 2014, Picture Books Capitol Choices 2015

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Γκαστόν
    Τίτλος πρωτοτύπου: Gaston
    Συγγραφέας: Kelly DiPucchio
    Εικονογράφος: Christian Robinson
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2022
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22,9 Χ 28,6
    ISBN: 978-960-16-9966-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular