More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήUncategorizedΓκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων, του Dr Seuss

    Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων, του Dr Seuss

    1957. Οι εκδόσεις Random House εκδίδουν ένα από τα πιο διαφορετικά βιβλία της εποχής, που έμελλε να τραβήξει έναν τεράστιο δρόμο στο χώρο του βιβλίου και του θεάματος. Είναι ο Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων, αυτός ο αυθεντικός, θυμωμένος, κακομούτσουνος που μισεί τα Χριστούγεννα και θέλει να τους φράξει το δρόμο. Σας γνήσιος απόγονος του Εμπενίζερ Σκρουτζ του Κάρολου Ντίκενς, ο Γκριντς αγριεύεται, σιχαίνεται, μισεί τα Χριστούγεννα, τα γέλια και τις χαρές τους, τις μικρές και μεγάλες συνήθειες που φέρνουν στους ανθρώπους. Δεν είναι τσιγκούνης και εκμεταλλευτής σαν τον Σκρουτζ, δεν είναι φιλάργυρος, ούτε έχει το κοινωνικό υπόβαθρο των συναισθημάτων εκείνου του πρωτεργάτη εχθρού των Χριστουγέννων, αλλά η έχθρα του είναι εξίσου γνήσια. Από την κρυψώνα του απεργάζεται την απαγωγή ουσιαστικά των Χριστουγέννων, κλέβοντας από τα σπίτια των Κάποιων στην Κάποιον-πόλη καθετί που τα θυμίζει, τα κουβαλά στους ώμους. Και μάλλον αυτά είναι τόσα πολλά και τόσο… αντικείμενα… Και για μια στιγμή μας πείθει όλους ότι τα καταφέρνει.

    Το πνευματικό εύρος του βιβλίου είναι τεράστιο. Είμαστε μόλις 13 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου και ήδη τα Χριστούγεννα τρέχουν έναν απίστευτο δρόμο εμπορευματοποίησης. Η κόκα κόλα έχει εδραιωθεί και έχει επαναφέρει-εδραιώσει τον νέο ερυθρόλευκο Άι-Βασίλη που ήδη από τις αρχές του αιώνα ερχόταν με φόρα, τα καταστήματα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια προωθώντας έναν άκρατο καταναλωτισμό και άνθρωποι σαν τον συγγραφέα Σους βρίσκουν τα Χριστούγεννα… θλιβερά.

    Ναι! Εκκινώντας από την αναφορά του Γκριντς στο βιβλίο ότι “Πενήντα τρία χρόνια τους ανέχομαι…”, οι κριτικοί άρχισαν να το ψάχνουν λίγο το πράγμα. Αφού είδαν ότι ο Σους το 1957 ήταν… 53 ετών (γεννήθηκε το 1904), συμπέραναν ότι ο Γκριντς είναι ο ίδιος ο συγγραφέας. Που από τη μία καυτηριάζει την εμπορευματοποίηση της νεότευκτης σχετικά γιορτής και τα βρίσκει από βαρετά ως μισητά, από την άλλη αναζητεί το πραγματικό νόημά της. Ο ίδιος ο Σους σχεδόν επιβεβαίωσε την ταύτιση, Σε άρθρο του τον Δεκέμβριο του 1957 έγραφε: “Βούρτσιζα τα δόντια μου το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου του περασμένου Δεκεμβρίου όταν παρατήρησα μια πολύ Γκριντς όψη στον καθρέφτη. Ήταν ο Σους. Έτσι, έγραψα για τον ξαφνικό μου φίλο, τον Γκριντς, για να δω αν μπορούσα να επανακαλύψω  κάτι για τα Χριστούγεννα που προφανώς είχα χάσει”.

    Ο Γκριντς είχε γεννηθεί ήδη από τον Μάιο του 1955, όταν εμφανίστηκε σε ένα 32στιχο ποίημα του Σους με τίτλο “The Hoobub and the Grinch (περιοδικό Redbook). Ο Σους άρχισε να δουλεύει τον Γκριντς ως κατεργάρη των Χριστουγέννων στις αρχές του 1957, ίσως λίγες μέρες αφού είχε κοιταχτεί στον καθρέφτη και είδε αυτήν την Γκριντσόμορφη όψη του.

    Τι είναι αυτό που μέσα σε τόσα εμπορεύματα και αγαθά δίνει νόημα και ουσιαστικά φέρνει τα Χριστούγεννα; Αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο, χαριτωμένα και με πολύ χιούμορ, ο συγγραφέας χτίζει την ομοιοκατάληκτη ιστορία του που απέδωσε στα ελληνικά ο Φίλιππος Μανδηλαράς.

    Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας για την προσφορά του στο βιβλίο και την εκπαίδευση και διασκέδαση των παιδιών (650 εκατομμύρια αντίτυπα, 40 γλώσσες), είδε και δεν είδε την ιστορία του να γίνεται 25λεπτο τηλεοπτικό animation το 1966 από τον Τσακ Τζόουνς με στίχους του ίδιου του Σους, μιούζικαλ επανειλημμένως, ταινία με τον Τζιμ Κάρεϊ το 2000 και 3D-computer animation μόλις τον Νοέμβριο του 2018 (αναμένεται και στην Ελλάδα), διαδραστική έκδοση ηλεκτρονικού βιβλίου για το iPhone και πολλά άλλα.

    Ανακαλύψτε τον Γκριντς ξανά!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων
    Τίτλος πρωτοτύπου: How the Grinch stole Christmas!
    Συγγραφέας: Dr Seuss
    Συγγραφέας: Dr Seuss
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Μακέτα εξωφύλλου: Νέλλυ Βασιλείου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Οκτώβριος 2018
    =Διόρθωση: Ευδοξία Μπινοπούλου
    Ηλ. σελιδοποίηση: Μερσίνα Λαδοπούλου
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 20 Χ 28
    ISBN: 78-618-01-2879-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular