More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΓράφοντας ένα ολόκληρο βιβλίο με τα μάτια

    Γράφοντας ένα ολόκληρο βιβλίο με τα μάτια

    Από τα 21 της η Μία Όστιν υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο μένοντας παράλυτη από το λαιμό και κάτω. Διαγνώσθηκε με ψευδοκώμα (locked-in-syndrome). Ανίκανη να μιλήσει και να κινηθεί, παγιδευμένη σε ένα σώμα που δεν μπορούσε να την βοηθήσει, η 29χρονη σήμερα Μία έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο… με τα μάτια.

    Οι γιατροί χρησιμοποίησαν μια από τις πιο σκληρές εκφράσεις που μπορείς να διαβάσεις για άνθρωπο: “Η κατάσταση της Μία είναι το πιο κοντινό πράγμα στο να θαφτείς ζωντανός”. Η Μία με τη βοήθεια ενός ειδικού υπολογιστή επικοινωνεί μέσω της κίνησης των ματιών της. Και για έναν περίπου χρόνο, κουνώντας τα μάτια της, κατάφερε να γράψει το βιβλίο της In the Blink of an Eye (“Ακαριαία”).

    Στην εισαγωγή του βιβλίου της, γράφει: «Πρέπει να ξύπνησα το πρωί της 16ης Νοεμβρίου 2009 αγνοώντας εντελώς τι επρόκειτο να συμβεί, γιατί είχα πάει στη δουλειά μου, ως συνήθως, τίποτα διαφορετικό, και μετά στο γυμναστήριο, όπου έκανα τη συνηθισμένη γυμναστική μου. Πήγα κατευθείαν να πω στη μαμά μου πόσο χάλια τα πήγα (στο γυμναστήριο) και εκείνη μου είπε: “Υπάρχει πάντα το αύριο”. Τι ειρωνεία! Καλωσορίσατε στην ιστορία μου. Τώρα μπορείτε να μπείτε στο κεφάλι ενός θύματος εγκεφαλικού».

    Μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο στο σπίτι της στο Wirral, οι γιατροί είπαν στην οικογένειά της να περιμένουν τα χειρότερα. Η Ώστιν μπήκε σε μηχανική υποστήριξη στο νοσοκομείο Arrowe Park του Merseyside και.. επιβίωσε σχεδόν την τελευταία στιγμή κι ενώ όλοι ετοιμάζονταν να αποσύρουν την μηχανική υποστήριξη.

    Έμεινε στο νοσοκομείο για 14 περίπου μήνες. Κάπου εκεί άρχισε να γράφει ποιήματα και διηγήματα, χρησιμοποιώντας τα μάτια της για να επιλέξει κάθε ένα γράμμα ξεχωριστά από τον υπολογιστή που της έφεραν.Δεν περιορίστηκε όμως στη συγγραφή του βιβλίου της. Πριν λίγο καιρό, η Όστιν ολοκλήρωσε μια σειρά μαθημάτων εγκληματολογίας στο Wirral Metropolitan College και σύντομα θα ξεκινήσει και ένα μάθημα ποινικής δικαιοσύνης.

    Η Όστιν δεν ήτανη πρώτη που έγραψε βιβλίο με τα μάτια. Είχαν προηγηθεί η Ντάρλα Μπερνς και ο Ζαν Ντομινίκ Μπομπί.

    Η Ντάρλα Μπερνς, γυναίκα με Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS) από την Αιόβα των Η.Π.Α., ούσα παράλυτη από το λαιμό και κάτω, καθηλώθηκε στο κρεβάτι πριν από περίπου 11 χρόνια. Κοιτώντας επίμονα τα γράμματα ή το συνδυασμό γραμμάτων που εμφανίζονταν σε έναν ειδικό υπολογιστή, κατάφερε να πατάει τα κουμπιά (ίδια περίπτωση με τον Στίβεν Χόκινγκ).

    Πρώτος ωστόσο υπήρξε ο Ζαν-Ντομινικ Μπομπί, αρχισυντάκτης του γαλλικού Elle, ο οποίος έμεινε πλήρως παράλυτος μετά από τροχαίο. Με τη βοήθεια μιας λογοθεραπεύτριας, ενός σαρωτή και του ενός ματιού του που ήταν το μόνο που μπορούσε να κουνήσει, ανοιγοκλείνοντας το ένα βλέφαρο του, έγραψε το βιβλίο του «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα» που έγινε τεράστρια επιτυχία στην Ευρώπη και ένα χρόνο μετά το θάνατό του, έγινε και ταινία (2008, υποψήφια για 4 Όσκαρ για την σκηνοθεσία, τη φωτογραφία, το μοντάζ και το σενάριο).

    Πέθανε τρεις μέρες μετά την έκδοση του βιβλίου του.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular