More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΔάσκαλος σε δύο ρόδες, της Μαρίας Ανδρικοπούλου (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Δάσκαλος σε δύο ρόδες, της Μαρίας Ανδρικοπούλου (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Οι εμπνευσμένοι άνθρωποι δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν στον κόσμο. Είχαμε γνωρίσει στο ELNIPLEX τον Αντόνιο Λα Κάβα, τον δάσκαλο που μετά από 42 χρόνια διδασκαλίας, και παρά την συνταξιοδότησή του, ταξιδεύει κάθε Σάββατο σε χωριά της Ιταλίας με το Bibliomotocarro του, το τρίτροχο που μεταμόρφωσε σε κινητή βιβλιοθήκη κουβαλώντας βιβλία στα παιδιά. Και δεν περιορίζεται μόνο στο να τους δανείζει βιβλία. Τους διαβάζει κιόλας.

    Ένας άλλος εμπνευσμένος, σε ακόμα πιο δύσκολη και σκληρή αποστολή είναι ο Saber Hosseini. Στο πολεμοκρατούμενο και από τους Ταλιμπάν ελεγχόμενο Αφγανιστάν, όπου ο αναλφαβητισμός αγγίζει το 70% και η πρόσβαση στη γνώση μοιάζει ακατόρθωτη, στο Αφγανιστάν όπου οι δρόμοι πολλές φορές δεν επιτρέπουν ούτε σε στρατιωτικά τζιπ με τεράστιες ρόδες να πλησιάσουν, εκεί πήρε ένα ποδήλατο και άνθισε ο δάσκαλος, φέρνοντας την βιβλιοθήκη και τη γνώση στα παιδιά των απομακρυσμένων, δύσβατων περιοχών της χώρας της επαρχίας Μπαμιγιάν.

    Κάθε Σάββατο, ο Σαμπέρ Χοσεϊνί παίρνει το ποδήλατό του, φορτώνει στο καλάθι του βιβλία και ξεκινάει το ταξίδι. Κι όταν τα παιδιά βλέπουν την μοναδική τους ελπίδα να ανταμώσουν με ένα βιβλίο, τρέχουν χαρούμενα κοντά του.

    «Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τα ποδήλατα για τις επιθέσεις τους. Εμείς θέλουμε να αντικαταστήσουμε την εικόνα της βίας με εκείνη του πολιτισμού», λέει ο Σαμπέρ, ο οποίος ξεκίνησε με 200 βιβλία που αγόρασε και του χαρίστηκαν από άλλους δασκάλους της περιοχής. Σήμερα το βιβλιο-project του Σαμπέρ Kids Foundation έχει πάνω από 20 εθελοντές με ποδήλατο και πάνω από 6 χιλιάδες βιβλία.

    Την ιστορία αυτού του εμπνευσμένου δασκάλου μεταφέρει στις σελίδες ενός βιβλίου για παιδιά η Μαρία Ανδρικοπούλου σε εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη. Με το όνομα Μπεσάρ (αντιστροφή συλλαβών του ονόματος του Σαμπέρ), ο ήρωας του βιβλίου, ένας δάσκαλος που αγαπούσε τα βιβλία και τα παιδιά, σε μια χώρα που την έπνιγε ο πόλεμος και το άδικο σκεφτόταν: “Θα φέρω το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών”. Παρά τις δυσκολίες και την δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό ηττοπάθεια των γύρω του, ο Μπεσάρ δεν το έβαλε κάτω.

    “Μα αν σας μιλώ για παραμύθια, είναι γιατί ξέρω πως αυτά τ’ ακούν όλοι καλύτερα. Τη φρίκη και την καταστροφή τη ζούμε, δε χρειάζεται να την κουβεντιάζουμε…” απαντούσε σε όσους του έλεγαν ότι ασχολείται με περιττά πράγματα.

    “Βόμβες εσείς, βιβλία εγώ”, σκέφτηκε μια μέρα ο Μπεσάρ. Πήρα ένα ποδήλατο και ενώ δίπλα του χόρευαν οι βόμβες, άρχισε το ταξίδι στο ακατόρθωτο: να φτάσει τα βιβλία στα πιο απρόσιτα χωριά.Και τα κατάφερε.

    Τρυφερή μεταφορά στις σελίδες ενός εικονογραφημένου της ζωής του επίμονου, οραματιστή δασκάλου Σαμπέρ Χοσεϊνί με την εξίσου ενδιαφέρουσα εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη που αποτυπώνει όμορφα τα κοντραστ βόμβες-βιβλία, πόλεμος/γνώση.

    Εκδόσεις Καλέντης.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Δάσκαλος σε δύο ρόδες
    Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου
    Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
    Εκδόσεις: Καλέντης, Μάρτιος 2019
    Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-594-053-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular