More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)ΔΕΠΥράζει- Πρακτικός Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς, του Φώτη Παπαναστασίου

    ΔΕΠΥράζει- Πρακτικός Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς, του Φώτη Παπαναστασίου

    Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, διαταραχή που εμποδίζει, συχνά σημαντικά, την ψυχοκοινωνική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη του παιδιού και εμφανίζεται σε όλες τις εθνότητες, φυλές και κοινωνικές τάξεις.

    Οι εκπαιδευτικοί, κυρίως της πρωτοβάθμιας διαπιστώνουμε άμεσα πόσο δυσκολεύεται η ζωή του ίδιου του παιδιού και οι επιδόσεις του, το δικό μας έργο μέσα στην τάξη, αλλά και πόσο πρόσθετο άγχος και ανησυχία δημιουργείται στους γονείς του παιδιού με ΔΕΠΥ, καθώς η καθημερινότητά της οικογένειας διαφοροποιείται αισθητά.

    Η ελλειμματική προσοχή (το παιδί δεν προσέχει αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των ημερήσιων δραστηριοτήτων εώς καθόλου) και η υπερκινητικότητα δεν πρέπει να συγχέονται με την περιστασιακή, λίγων εβδομάδων συνήθως, αλλαγή ενός παιδιού προς τα συμπτώματά τους.

    Ο Ειδικός Παιδαγωγός Φώτης Παπαναστασίου δημιούργησε έναν πραγματικά υπεραναλυτικό οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς, με τον παιγνιώδη, αγχολυτικό θα έλεγα, τίτλο “ΔΕΠΥράζει”, επιδιώκοντας να εξοπλίσει επιστημονικό προσωπικό και γονείς, τους άμεσα εμπλεκόμενους δηλαδή, με θεωρητικές γνώσεις, το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο,  εργαλεία και κριτήρια ανίχνευσης της διαταραχής, ασκήσεις και δραστηριότητες ενίσχυσης προσοχής και συγκέντρωσης, διαχείρισης χρόνου, χρονικού προσανατολισμού και ακολουθιών, κοινωνικών δεξιοτήτων και διαχείρισης συναισθημάτων.

    Τα 2/3 του βιβλίου αποτελούν πρακτικές ασκήσεις και δραστηριότητες, ενώ το πρώτο τρίτο του βιβλίου είναι μια εικοσασέλιδη θεωρητική υποστήριξη και δύο πρακτικοί οδηγοί, ένας προς εκπαιδευτικούς (Ενημέρωση του εκπαιδευτικού και της σχολικής τάξης, Οργάνωση της τάξης, Προσαρμογή της διδασκαλίας, Διαχείριση συμπεριφοράς στην τάξη, Συνεργασία με οικογένεια), ένας προς γονείς (Γενικές οδηγίες, Κανόνες και οδηγίες, Τιμωρίες – Σύστημα Λογικών Συνεπειών – Έπαινοι – Ανταμοιβές, Μελέτη μαθημάτων, Οργάνωση κι Υπευθυνότητα, ΔΕΠΥ και Ψέμματα, Τρόποι να μιλήσετε στο παιδί για τη ΔΕΠΥ).

    Αυτό το τμήμα του βιβλίου είναι εύληπτο και ιδιαιτέρως βοηθητικό προς τις δύο αυτές ομάδες ενδιαφερομένων. Οι πρακτικές ασκήσεις εφόσον δεν εγκλωβίσουν το παιδί σε ένα άγχος αποτυχημένης επίδοσης, σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν μια ενδιαφέρουσα πυξίδα βοήθειας και ενίσχυσης, ενώ εκείνες της ανίχνευσης της ΔΕΠΥ είναι πιο σαφείς και απτές στα χέρια των εκπαιδευτικών που συνήθως έχουν πρώτοι στα χέρια τους την καυτή πατάτα της ανακάλυψης. Επίσης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το μεγάλο πρακτικό μέρος του βιβλίου στην υποστήριξη που παρέχει για τη δημιουργία ενός προγράμματος παρέμβασης και υποστήριξης.

    Εκδόσεις Πεδίο

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: ΔΕΠΥράζει- Πρακτικός Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς
    Συγγραφέας: Φώτης Παπαναστασίου
    Εκδόσεις: Πεδίο εκδοτική, 2019
    Σχεδιασμός: Παναγιώτα Δημοπούλου
    Διόρθωση: Αγγελική Τσαμπάζη
    Σελίδες: 312
    Μέγεθος: 21 Χ 28
    ISBN: 978-960-635-034-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular