More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΜουσείαΔυο ελληνικά μουσεία στην πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Museums in Short

    Δυο ελληνικά μουσεία στην πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Museums in Short

    Σημαντική διάκριση πέτυχαν δυο Ελληνικά Μουσεία τα οποία συμμετείχαν στον 5ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Museums in Short 2018. Ο εν λόγω διαγωνισμός ξεκίνησε το 2012 και αφορά την παραγωγή ταινιών μικρής διάρκειας, ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεων, animation που προωθούν και παρουσιάζουν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

    Φέτος, πέμπτος χρόνος λειτουργίας του ευρωπαϊκού αυτού διαγωνισμού, συμμετείχαν συνολικά 49 μουσεία από 20 ευρωπαϊκές πόλεις. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από μέλη του Διεθνούς Ομίλου Μουσείων, των ΜΜΕ  και επαγγελματιών παραγωγής βίντεο. Η τελική φάση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη Πίραν της Σλοβενίας.

    Τα φιλμ των δυο ελληνικών μουσείων επιλέχθηκαν στη λίστα των 12 φιναλίστ μαζί με άλλα δέκα που αντιπροσώπευαν μουσεία από τη Δανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και τη Σουηδία.

    Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν σε τρεις κατηγορίες, που αφορούσαν την προώθηση, τα εκθέματα και το αφήγημα.

    Στην κατηγορία των εκθεμάτων (exhibits) διακρίθηκαν βίντεο από το Μουσείο Den Gamle By στο Ώρχους (Δανία), το Μουσείο Βαν Γκογκ στο ‘Αμστερνταμ (Ολλανδία) και το Μουσείο Tirpitz στην πόλη Blavand (Δανία). Νικητής αναδείχθηκε το Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ (Ολλανδία) με την ταινία “Seeing with a Japanese Eye”.

    Στην κατηγορία της προώθησης (promotional) διαγωνίστηκαν ταινίες από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Βαλένθια (Ισπανία), το Μουσείο Κουκλοθέατρου στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το Μουσείο Αυτοκινήτου της Ρίγας (Λιθουανία), το Palazzo dei Diamanti στη Φεράρα (Ιταλία) και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (Ελλάδα). Νικητής αναδείχθηκε το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας (Ελλάδα) με την ταινία “Tracing the footsteps of Human Society”.

    Στην κατηγορία του αφηγήματος (storytelling) συμμετείχαν τα φιλμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων (Ελλάδα), το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου στη Μασσαλία (Γαλλία), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Μπάνια Λούκα (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) και το Μουσείο Hallwyl στη Στοκχόλμη (Σουηδία). Νικητής είναι το το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου στη Μασσαλία (Γαλλία) με την ταινία “Ruralites (Rural Worlds)”.

    Στο τέλος του διαγωνισμού δόθηκε ένα ακόμη βραβείο στην ταινία που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην ηλεκτρονική ψηφοφορία και νικητής αναδείχθηκε η ταινία “I am the Lion of Kythera”  από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Κυθήρων της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα στον φετινό διαγωνισμό πήρε μέρος με 8 συμμετοχές. Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Κυθήρων, το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίον, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Αρχαιολογικός Χώρος Λειβιθρων Πιερίας.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular