More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜυθολογικά Παραμύθια, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Μυθολογικά Παραμύθια, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    ta_vodia_tou_girioni_cover

    “Οι βασιλιάδες όλων των καιρών ένα πράγμα θέλουν ν’ αποκτήσουν: χρυσάφι. Μα δεν ξεκινάνε να τον κυνηγήσουν μόνοι τους τον θησαυρό, όχι! Στέλνουν κάτι παλικάρια, αντρειωμένα και ξύπνια, να κινδυνέψουν για λογαριασμό τους” Στον δέκατο άθλο του Ηρακλή αναφέρεται το βιβλίο, όταν ο ήρωας ανέλαβε να φέρει στον Ευρυσθέα τα κοκκινότριχα βόδια του Γηρυόνη. Ο Ηρακλής ξεκίνησε από τις Μυκήνες με όχημα το άρμα του ήλιου και πανί τη λεοντή του και μετά από περιπέτειες έφτασε στην Χώρα τη Χρυσή, το νησί του Γηρυόνη. Ο Ηρακλής κατάφερε να νικήσει τον Γηρυόνη, το τέρας με τα τρία κεφάλια και τα τρία… μυαλά αποδεικνύοντας πως έχει και μυαλό και …”δεν είναι μόνο μπράτσα και σαματάς”. Και στο ταξίδι του γυρισμού πέρασε από τόπους ως τότε άγνωστους. Και συναντήθηκε με γυναίκες μυθικές με τις οποίες απέκτησε γιους αντρειωμένους σαν τον πατέρα τους….

    ta_mila_ton_esperidon_cover

    “Την εποχή που η Γη κρατούσε ακόμα σφιχτά στην αγκαλιά της τους ανθρώπους τα δέντρα είχαν δύναμη μεγάλη” ξεκινάει την αφήγησή της η Μαρία Αγγελίδου και μας μεταφέρει σε έναν κόσμο παραμυθένιο γεμάτα θαύματα! Μας μιλάει για τη ελιά, το αγαπημένο δέντρο των γεωργών. Μας μιλά για τη λεύκα που είναι το αγαπημένο δέντρο των εμπόρων καθώς το θρόισμα των φύλλων της και τα παιχνίδια με το φως τους φέρνουν έμπνευση για τις αγοραπωλησίες τους. Μας περιγράφει πως ξεκουράζονται στην σκιά των πεύκων οι γιατροί και στα πλατάνια οι κλέφτες… Μα υπήρχε, λέει, κι ένα δεντράκι κοντούλι, που μολονότι δεν το έπιανε το μάτι σου, ήταν το πιο τρανό. Οι ρίζες του έφταναν ίσαμε τα βάθη της Μεγάλης Γης και οι καρποί του ήταν από ατόφιο χρυσάφι. Το όνομά του ήταν άγνωστο αλλά το όνομα των πανέμορφων κοριτσιών που το φρόντιζαν ήταν πασίγνωστο: Εσπερίδες. Τα υπόλοιπα λίγο-πολύ τα γνωρίζετε. Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή ως τελευταίο άθλο να φέρει τα πολύτιμα φρούτα.  Ο Ηρακλής αφού έκανε σχεδόν τον γύρο του κόσμου κι αφού άκουσε άπειρες ιστορίες γι αυτό το μοναδικό δέντρο, το ανακάλυψε. Τότε ακολούθησε τη συμβουλή ενός γέρου μάντη και σκότωσε τον Λάδωνα, από μακριά με το τόξο του και χωρίς να πιάσει πολλές κουβέντες μαζί του. Ο Λάδωνας ήταν το πελώριο φίδι με τα πολλά κεφάλια που που φιλούσε το δέντρο των Εσπερίδων και μιλούσε και καταλάβαινε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Αλλά ο Ηρακλής ούτε τα φίδια φοβόταν, ούτε οι πολλές γλώσσες τον ζάλιζαν. Έτσι πολυταξιδεμένος καθώς ήταν γνώριζε κι ο ίδιος αρκετές. Κι ύστερα έπιασε φιλίες με τον Άτλαντα και τον κατάφερε να του κόψει εκείνος τα χρυσά μήλα. Κι εκείνη η ώρα που τον αντικατέστησε κρατώντας στις πλάτες του τον Ουρανό, ήταν η ωραιότερη ολόκληρου του ταξιδιού του, καθώς πρόλαβε να δει και γνωρίσει όλους τους αστερισμούς…

    Δεν θα σας κρύψουμε ότι μόλις πήραμε στα χέρια μας τα Μυθολογικά Παραμύθια ήρθαν στο μυαλό μας πολλές ώρες βαρετής ανάγνωσης των άθλων του Ηρακλή. Χιλιοειπωμένες ιστορίες που γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν με μικρές διαφορές στα σημεία στίξης. Κι είναι λογικό. Τι το καινούριο μπορεί κανείς να βρει κανείς να γράψει για τη Μυθολογία που να μην έχει ξαναειπωθεί; Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο των βιβλίων της νέας σειράς των εκδόσεων Μεταίχμιο σκεφτήκαμε ότι μάλλον υπερβάλλουν λιγάκι: «Με τη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια επιχειρείται μια καινούρια “ανάγνωση” των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες, αλλά συναρπαστικές αφηγήσεις μέσα από τις οποίες ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμα σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.” Μα όταν ξεκινήσαμε την ανάγνωση μαγευτήκαμε κυριολεκτικά. Γιατί βλέπετε τις ιστορίες δεν τις γράφει η Μαρία Αγγελίδου. Τις αφηγείται! Νομίζεις ότι ακούς τη φωνή της να σου περιγράφει τις ιστορίες και θαρρείς ότι ήταν εκεί και τις έζησε από κοντά και γνώρισε τους μυθικούς ήρωες και τα κατορθώματά τους. Σε μια γλώσσα άμεση που συνδυάζει άψογα τη ζωντάνια του προφορικού λόγου και τη λογοτεχνικότητα, το κείμενο ρέει και γοητεύει. Οι πτυχές της ιστορίας που φωτίζονται δεν είναι καθόλου οι αναμενόμενες. Μικρές λεπτομέρειες που σε άλλα βιβλία περνούν απαρατήρητα, στα Μυθολογικά Παραμύθια είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά μαζί φυσικά με τις εικόνες. Η Ίριδα Σαμαρτζή έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με την εικονογράφηση των βιβλίων. Οι εικόνες της έρχονται να επιβεβαιώσουν τα γραφόμενα αλλά και να ικανοποιήσουν τη φαντασία!
    Τα βιβλία συνοδεύονται από εκπαιδευτικό υλικό και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες τις οποίες έχει επιμεληθεί η Μαρία Γονιδάκη.
    Πρόκειται για μια σειρά που θα ικανοποιήσει κάθε μικρό και μεγάλο αναγνώστη που αγαπά τη Μυθολογία. Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα και περιμένουμε το τρίτο βιβλίο με θέμα τους Ήρωες.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα βόδια του Γηρυόνη
    Τα μήλα των Εσπερίδων
    Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή
    Διόρθωση τυπ. δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Ιούνιος 2015
    Δραστηριότητες Μαρία Γονιδάκη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-0095-6
    978-618-03-0096-3

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular