More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΕλιά στο πέλαγος, της Φωτεινής Φραγκούλη (εικ.: Εύη Τσακνιά)

    Ελιά στο πέλαγος, της Φωτεινής Φραγκούλη (εικ.: Εύη Τσακνιά)

    elia_sto_pelagos_cover

    “Ελιά στο πέλαγος” τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της Φωτεινής Φραγκούλη. Κι είναι πράγματι μια ασημένια ελιά στο φετινό βιβλιοπέλαγος. Πρόκειται για 10 σύντομες ιστορίες που τις διαπερνά η ίδια ατμόσφαιρα ομορφιάς, νοσταλγίας, ταξιδιού και υπέρβασης. Δέκα ιστορίες που ενώ δεν είναι ηθικοδιδακτικές, καταφέρνουν με απλό τρόπο να σε διδάσκουν. Αρετές και λάθη, στιγμές και όνειρα, αγάπες και ξεπεράσματα του αναμενόμενου.

    Οι δέκα ιστορίες φυτρώνουν πάνω σε ένα στρώμα από λέξεις. Το στρώμα αυτό βρίσκεται σε ένα μικρό, ολομόναχο σπίτι όπου μένει ο ποιητής των παραμυθιών. Αυτός παίρνει τις αλήθειες και τις κάνει πιο αληθινές. Αυτός είναι που κέρασε τις ιστορίες του στη συγγραφέα κι εκείνη αποφάσισε πως “ό,τι μας αρέσει να μην το κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας, να το μοιραζόμαστε.”

    “Ο ευκάλυπτος”, μια τρυφερή ιστορία για τα ψηλά κτίρια και τις σύγχρονες πόλεις μα και τη ζωή που προσπαθούν και καταφέρνουν να δώσουν τα δέντρα ακόμα και σε αυτά τα περιβάλλοντα.

    “Ο λύχνος”, η ιστορία του Γιάννου που μαγείρευε ωραία αλλά στην ψαριά που του ‘φερε ο γείτονας ο ψαράς υπήρχε ένα ψάρι που ακόμα σπαρταρούσε.

    “Η Μυρτώ και το φεγγάρι”, για την ομορφιά της πανσελήνου και την ξεχασμένη μας συνήθεια να το θαυμάζουμε.

    “Οι χαμένες ώρες (άσκηση ορθογραφίας)”, ένα αριστουργηματικό κείμενο που πρέπει να διαβαστεί πρώτα από τους μεγάλους και κατόπιν από τους μικρότερους. Για το που πηγαίνουν και που κρύβονται οι ώρες οι χαμένες (από τα ομορφότερα δισέλιδα που διάβασα ποτέ).

    “Το δώρο που άργησε”, για το κορίτσι που άργησε να λάβει το δώρο του από τον Αϊ_Βασίλη.

    “Ελιά στο πέλαγος”, η τρυφερή, νοσταλγική ιστορία που χάρισε το όνομά της σε όλο το βιβλίο, για τον Σωτήρη που ήθελε να δει μια ελιά στη θάλασσα μπρος απ’ το καφενείο των γονιών του και… για δες… τα κουκούτσια που πετούσε στη θάλασσα δεν πήγαν χαμένα.

    “Καλοκαίρι στο κεφάλι”, πανέμορφη ιστορία για ένα αγόρι που αγαπούσε το καλοκαίρι και ανυπομονούσε να το φέρει με το δικό του μαγικό τρόπο…

    “Το χελιδόνι του χειμώνα”, μια ακόμα τρυφερή και καλογραμμένη ιστορία για ένα χελιδόνι που δεν ήθελε να αφήσει τον όμορφο τόπο που γεννήθηκε. Η υπέροχη υπέρβαση ενός ανθρώπου.

    “Σάλασσα πιλά”, μια τρυφερή στιγμή ανάμεσα σε γιαγιά και εγγονό που φέρνει μνήμες και γεννά την ομορφιά στο παρόν.

    “Η Ευανθία και ο πλάτανος”, μια επιλογική ιστορία για την ομορφιά των λέξεων και την επικοινωνία με τα φυσικά στοιχεία που αγαπάμε.

    Διακριτική και με αρκετές πολύ όμορφες στιγμές (Στρώμα από λέξεις, Ευκάλυπτος, Χαμένες Ώρες, Καλοκαίρι στο κεφάλι, Το χελιδόνι του Χειμώνα) η εικονογράφηση από τα ασπρόμαυρα και γκρι σκίτσα της Εύης Τσακνιά, προσθέτουν στη γοητεία των ιστοριών τη δική τους ταιριαστή ατμόσφαιρα.

    Καλοφτιαγμένες ιστορίες, με μια αίσθηση παλιού, σα να τις ακούς από τη γιαγιά κάτω από τη μουριά το καλοκαίρι, πλάι στο παλιό τζάκι το χειμώνα. Ιστορίες καλοκαιρινές, ανοιξιάτικες, χειμερινές, για κάθε στιγμή. Για καληνύχτα ή για μεσημεριανή σιέστα. Για φιλαναγνωστική απόλαυση αλλά και όμορφο προβληματισμό πάνω στους ανθρώπους, τα όνειρα, τις μνήμες, τα ταξίδια, τις υψηλές στιγμές τους.  Χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Θα το διάβαζα και σε πεντάχρονα, θα το έκανα δώρο και σε ηλικιωμένο. Κι είναι η επιτυχία του αυτή. Και χάλια να ήταν τα υπόλοιπα, μόνο η ιστορία “Οι Χαμένες Ώρες” φτάνουν για να το στήσουν ψηλά.  Προτείνεται. Κι αυτό δεν το γράφω ιδιαίτερα εύκολα, αγαπητέ αναγνώστη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Ελιά στο πέλαγος
    Συγγραφέας: Φωτεινή Φραγκούλη
    Εικονογράφηση: Εύη Τσακνιά
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2015
    ISBN: 978-960-16-5879-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular