More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΕλληνικό Λεξικό Νηπίων: ένα θαυμάσιο έργο από το νηπιαγωγείο Καλού Νερού

    Ελληνικό Λεξικό Νηπίων: ένα θαυμάσιο έργο από το νηπιαγωγείο Καλού Νερού

    Το Ελληνικό Νηπιακό Λεξικό ήταν μία ιδέα που γεννήθηκε 13 χρόνια πριν στον Πειραιά από τον γράφοντα και την συνάδελφό του Νίκη Βουργουτζή, χτίστηκε επί τρία χρόνια και τελικά έγινε βιβλίο που μοιράστηκε μάλιστα τότε σε όλα τα νηπιαγωγεία του δήμου Πειραιά (δείτε ένα καλό δείγμα εδώ)

    Η νηπιαγωγός στο Καλό Νερό Μεσσηνίας, Βασιλική Στάμου, πήρε την μαγιά και τη μαγεία εκείνης της ιδέας και με την αξιοσύνη, την εμπειρία ετών, τα παιδιά της και τη συνάδελφό της Αθηνά Χρηστίδου, το προχώρησε δημιουργώντας το πανέμορφο Ελληνικό Λεξικό Νηπίων.

    “Χρόνια μετά, με τις απαραίτητες βελτιστοποιήσεις που επιτάσσει η τεχνολογία και η διαφοροποιημένη οπτική των πραγμάτων, με έγχρωμες πια σελίδες και λιγότερα παιδιά στην δυναμική της ομάδας, η ιδέα αυτή αναζωπυρώθηκε και είναι έτοιμη με υπομονή και κυρίως κέφι, να δώσει συνέχεια στο εγχείρημα, με τη μορφή πια του Ελληνικού Λεξικού Νηπίων.
    Από τις αρχές Οκτώβρη λοιπόν, κάθε φορά που με τη συνάδερφο Αθηνά Χρηστίδου κάναμε διδασκαλία κάποιου γράμματος, μετά την ολοκλήρωση των γλωσσικών παιχνιδιών, των γλωσσοδετών και των δραστηριοτήτων, ερχόταν η σειρά του λεξικού:

    Έλεγα μια λέξη στα παιδιά και αυτά ελεύθερα, προσπαθούσαν να την γράψουν όπως μπορούσαν κάνοντας χρήση της λειτουργικής γραφής και να αποδώσουν τον ορισμό της. Κατέγραφα τις απαντήσεις ακριβώς όπως αυτές δίνονταν για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της υπέροχης σύνταξης και εκφοράς του παιδικού λόγου, είτε αυτός προερχόταν από νήπια, είτε από προνήπια. Κατόπιν, ζωγραφίζανε αυτό που είχαν μόλις περιγράψει, δίνοντας σχήμα και χρώμα στη σκέψη τους.

    Σκοπός του λεξικού ήταν να μάθουμε, να εκπλαγούμε, να βελτιώσουμε τη σκέψη και την έκφρασή μας, να γελάσουμε, να συγκρίνουμε τη γραφή μας και την αλλαγή των στερεοτύπων από τις αρχές του σχολικού έτους έως και το τέλος αυτής, αφού σε κάθε γράμμα υπάρχει και η ημερομηνία της καταγραφής. Πάνω από όλα όμως να πάρουμε ένα επιπλέον αναμνηστικό της νηπιακής μας ηλικίας απ’ το πρώτο μας σχολείο και κατά γενική ομολογία, το πιο αγαπημένο”.

    Δείτε μερικές από τις ευφάνταστες ερμηνείες και αποτυπώσεις των παιδιών του Νηπιαγωγείου Καλού Νερού και τολμήστε τα δικά σας Νηπιακά Λεξικά που θα σας αποκαλύψουν γνώσεις, αγωνίες, στερεότυπα, ομορφιές των παιδιών.

    Διαβάστε τον Πρόλογο της έκδοσης

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular