More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Εμείς οι ασταμάτητοι 1: Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο, του Γιουβάλ Νωέ Χαράρι...

    Εμείς οι ασταμάτητοι 1: Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο, του Γιουβάλ Νωέ Χαράρι (εικ.: Ρικάρ Ζαπλάνα Ρουίζ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-14) –  Βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Σε όλα τα πλάσματα- αυτά που χάθηκαν, αυτά που ζουν ακόμη κι αυτά που θα έρθουν. Οι πρόγονοί μας έκαναν τον κόσμο αυτό που είναι. Εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα γίνει στο μέλλον.
    Yuval Noah Harari

    Ο διάσημος διανοούμενος Yuval Noah Harari σε ένα ακόμα μπεστ σέλερ, για δεύτερη φορά απευθυνόμενος σε παιδιά, μετά την εικονογραφημένη εκδοχή του Sapiens που σάρωσε διεθνώς.

    Περί τίνος πρόκειται

    Γιατί ένα ζώο όπως ο άνθρωπος κυριάρχησε έναντι όλων στον πλανήτη; Γιατί έφτασε να είναι παντού επικεφαλής της ζωοπομπής του κόσμου σε στεριά, θάλασσα και αέρα, αναγκάζοντας άπαντα τα υπόλοιπα να παραμερίζουν στις αποφάσεις και τον διάβα του; Πώς αποκτήσαμε τόση δύναμη και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη βούλησή μας; Πώς έφτασε εκείνο το αγρίμι, ο πρόγονός μας, που δεν ήξερε ούτε τη δύναμη του αντίχειρά του και το πόση δύναμη θα του χάριζε η σωστή χρήση ενός και μόνο δαχτύλου (διαβάστε την Επανάσταση του Αντίχειρα σχετικά), που έτρωγε σκουλήκια και σαλιγκάρια περιφερόμενος ανάμεσα σε άλλα ζώα, να έχει τέτοιες φαεινές ιδέες όπως το να σπάσει, αρχικά, το ένα ζωικό κόκκαλο και να βρει μέσα του το μεδούλι, εκείνο το ζουμί που του άλλαξε το κύλισμα του ποταμού και έκαναν τον εγκέφαλό του κάτι καλύτερο από ένα ζωικό λίπος τυλιγμένο με νευρώνες;

    Εργαλεία, εύρεση της φωτιάς, ζέστη, μαγειρική, φαγητό. Τώρα η ωμή τροφή μαγειρεύεται, γίνεται πιο μαλακή (και πιο νόστιμη), μασιέται πιο εύκολα, κερδίζεται χρόνος, μικραίνουν τα δόντια και το στομάχι και αλλάζουν δεκάδες πράγματα στην ημερήσια διάταξη του ανθρώπινου είδους. Αυτό το καταπληκτικό ταξίδι από άκρη σ’ άκρη της Γης κάνει μαζί μας και για χάρη μας ο Χαράρι, πηγαίνοντάς μας από τις σαβάνες της κεντρικής Αφρικής μέχρι την αρκτική Γροιλανδία, από τους νάνους του Φλόρες και τους Ντενισόβα, μέχρι τους Νεάντερνταλ, τους Σάπιενς και τον σύγχρονο άνθρωπο, αποκαλύπτοντάς μας τα μυστικά αυτού του τιτάνιου ταξιδιού ως το σήμερα.

    Εστιάζοντας

    Ο Χαράρι ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι έχουν μια απίστευτη, μοναδική σε όλο το ζωικό βασίλειο υπερδύναμη η οποία είναι η ειδοποιός διαφορά μας με όλα τα ζώα και ο λόγος που γίναμε οι κυρίαρχοι του πλανήτη. Η μυστική υπερδύναμη είναι αυτή που σε βοηθάει να περνάς μέσα από τοίχους και να ταξιδεύεις σε δευτερόλεπτα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η υπερδύναμη αυτή λέγεται  φ α ν τ α σ ι α  και ανήκει αποκλειστικά στον άνθρωπο αφού είναι το μόνο ζώο που μπορεί να επινοεί και να φαντάζεται πράγματα που δεν υπάρχουν, να δημιουργεί ιστορίες. Αυτή η φαντασία οδηγεί στις ιστορίες και οι ιστορίες οδηγούν σε πεποιθήσεις, σε ιδέες, σε λύσεις, σε επίλυση προβλημάτων, σε εταιρίες, σε κέρδη, σε πνεύματα, σε φαντάσματα, σε κυβερνήσεις, σε σχέσεις και συσχετίσεις. Οι ιστορίες και η φαντασία οδηγούν τον άνθρωπο στα πάντα. Αρκεί ένας σπινθήρας στο μυαλό κάποιου για να λάμψει μια ιδέα για την ανθρωπότητα.

    Ο Χαράρι έχει και γνώση και φαντασία και το κυριότερο τη λέει καλά την ιστορία. Τη λέει καλά για παιδιά. Δεν έχει σημασία αν στηρίζεται στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, η επιστήμη άλλωστε προχωράει. Το μεγαλύτερο ψέμα να σου έλεγε, ξέρει να το λέει καλά, να το αφηγείται ελκυστικά για το κοινό του. Με πλούτο εικόνων, με εκφραστικότητα, με δυναμικές και διεισδυτικές στον νου των παιδιών παρομοιώσεις, τεχνική που κάνει τη γνώση να εντυπώνεται αρτιότερα σε ένα παιδί. Η πολύχρωμη, πλούσια, γκραφικνοβελίστικη εικονογράφηση του έμπειρου σχεδιαστή Ρικάρ Ζαπλάνα Ρουίζ δεν είναι πολύ εικαστική, αλλά κουβαλάει έναν πλούτο που κρατά το βλέμμα καθώς διαβάζεις τα πολύτιμα του συγγραφέα.

    Οι πληροφορίες δεν δίνονται εγκυκλοπαιδικά, δεν δίνονται καν παιδικά. Δίνονται με επιστημονική απλότητα, με πληρότητα, με αρτιότητα και με τη ροή μιας ιστορίας που αφηγείσαι. Ο Χαράρι ξέρει πως είναι να λες παραμύθια. Ξέρει πώς πρέπει να τα πεις σε παιδιά. Και ξέρει ότι το παραμύθι που λέει είναι αληθινό. Ναι, η ιστορία του ανθρώπου για τον Χαράρι είναι μια ιστορία που την λες νεράκι. Τη χωρίζει σε μικρά κεφάλαια και αυτή η κατάτμηση βοηθάει πολύ να προσφέρει τις δέουσες ανάσες για την απορρόφηση της γνώσης, κοινώς να μην κουράζει τον αναγνώστη.

    Σημαντικό βιβλίο με τη σύμπραξη δύο Ελλήνων εκδοτών, της Αλεξάνδρειας και του Μεταιχμίου.

    Για αναγνώστες από 9 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Εμείς οι ασταμάτητοι 1: Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο
    Σειρά: Unstoppable Us: How we took over the world
    Συγγραφέας: Yuval Noah Harari
    Εικονογράφος: Ricard Zaplana Ruiz
    Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια-Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης, Βικτωρία Λέκκα
    Σελιδοποίηση: Γιώτα Μπόμπου
    Σελίδες: 176
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-86032-0-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular