More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςΈνας γάτος στο σκοτάδι - Τα φυλλαράκια της Τέχνης

    Ένας γάτος στο σκοτάδι – Τα φυλλαράκια της Τέχνης

    Στο εργαστήρι του Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι κάτι περίεργο συμβαίνει. Έπεσε βαθύ σκοτάδι και τα φιλαράκια δεν βλέπουν ούτε τη μύτη τους. Μάλλον θα κόπηκε το ρεύμα και τώρα όλα δείχνουν μαύρα και άραχνα. Μέσα στο σκοτάδι τα φιλαράκια διακρίνουν τα μάτια του άσπρου γάτου που γυαλίζουν στο σκοτάδι. Έτσι τα φιλαράκια αρπάζουν την ευκαιρία και αρχίζουν να ζωγραφίζουν τον άσπρο γάτο με λευκό λαδοπαστέλ.
    Εσείς γνωρίζετε γιατί τα μάτια των γάτων λάμπουν στο σκοτάδι; Τα μάτια τους γίνονατι σαν καθρέφτες και αντανακλούν και το πιο μικροσκοπικό φως, γι΄ αυτό  και βλέπουν πολύ καλά στο σκοτάδι. Υπάρχουν κι άλλα ζώα που τα μάτια τους λάμπουν στο σκοτάδι όπως η κουκουβάγια, η αλεπού, ο βάτραχος το φίδι και άλλα. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα κυνηγούν τη νύχτα.
    Μοιράζουμε στα παιδιά μαύρο κανσόν και καλούνται να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους ζώο στο σκοτάδι. Κάποια παιδιά θέλησαν να αποτυπώσουν στο χαρτί, πως φαντάζονται τον άσπρο γάτο του Δόκτωρ. Αμέσως ο γάτος απέκτησε μορφή και χαρακτήρα. Ήταν κάτασπρος και μοναδικός, τόσο διαφορετικός από τους άλλους γάτους.  Κάθε ζώο είναι ξεχωριστό και χρειάζεται την φροντίδα μας. Με τη φαντασία τους τα παιδιά μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τα κατοικίδια ή άλλα ζώα. Τους έδωσαν όνομα και περιέγραψαν τις συνήθειες του, τον τρόπο φροντίδας τους.

    Προεκτάσεις – Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα
    -Μπορείτε και εσείς να φτιάξετε τη δική σας ιστορία με τα παιδιά της τάξης σας ξεκινώντας με τη φράση « Ένας γάτος… μια φορά» και κάθε παιδί προσθέτει με τη σειρά του και ένα στοιχείο στη ιστορία για τον παράξενο αυτό γάτο.
    Τα παιδιά ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους και στη στιγμή έφτιαξαν μια ιστορία για τον ξεχωριστό αυτό γάτο. Μια εικόνα, μια ιστορία…
    « Ήταν ένας κάτασπρος γάτος μια φορά….. που ζούσε στο πάρκο. Μια μέρα που ο Δόκτωρ έκανε βόλτα τον συνάντησε και τον μάζεψε στο εργαστήριο του. Έδειχνε τόσο βρώμικος και ταλαιπωρημένος. Μόλις όμως έκανε μπάνιο φάνηκε το λευκό τρίχωμα του και η ομορφιά του…… Συχνά όμως του έλειπε η ζωή στο πάρκο γιατί είχε και ένα παράξενο φίλο, έναν ασπρόμαυρο σκύλο. Έτσι είχε βρει τον τρόπο να το σκάει από ένα μικρό παράθυρο και να πηγαίνεις το πάρκο να τον συναντάει και να τα λένε…. Μια μέρα εμφανίστηκε στο πάρκο μια μαύρη γάτα και τότε…. Σας αφήνουμε να φανταστείτε τη συνέχεια της ιστορίας.

    -Είναι μια ευκαιρία να διαβάσετε το βιβλίο" Ένας γάτος… μια φορά" του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου σε ενορχήστρωση του Δημήτρη Μπουζάνη και τραγούδια της Τατιάνας Ζωγράφου. Ο γάτος αυτός, παράξενος και κοκκινωπός, προκαλούσε παντού ψιθύρους και σχόλια. Μυστήριο κανονικό το χρώμα του το κοκκινωπό. Να έφαγε κάτι κόκκινο και να έγινε έτσι; Να ακούμπησε πουθενά; Διαβάστε την ιστορία του και θα σας λυθούν όλες οι απορίες.  Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα  με έξυπνους διαλόγους και χιούμορ που μπορείτε να αξιοποιήσετε μέσα στην τάξη.

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular