More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΕπιχείρηση Τρίγωνα Κάλαντα, της Γιούλι Τσε (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Επιχείρηση Τρίγωνα Κάλαντα, της Γιούλι Τσε (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Μην ανησυχείτε για το μέγεθος του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας. Στα μάτια των παιδιών, είναι όλα 30 πόδια ψηλά.
    Larry Wilde 

    Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Η Λένα και ο Τζος, 8 χρονών, δίδυμα, είναι πολύ ενθουσιασμένοι. Έχουν ετοιμάσει τις  λίστες με τα δώρα τους και περιμένουν σύμφωνα με το γερμανικό έθιμο το αγγελάκι των Χριστουγέννων να στολίσει το έλατο και να βάλει από κάτω τα δώρα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να λείπουν όλοι. Γι΄αυτό το λόγο, ξεκινάνε την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη βόλτα τους.

    Ο πατέρας τους είναι ορνιθολόγος και όπως κάθε χρόνο τους πηγαίνει στο φυσικό καταφύγιο και στον ορνιθολογικό σταθμό. Θέλει να τους δείξει ένα παράξενο, τραυματισμένο πουλί που βρήκε.
    «Ήταν πολύ μεγάλο. Σαν άλμπατρος. Ή σαν τεράστιος αγριόγαλος ή κύκνος ή κάποιο είδος γερανού…». Τα παιδιά το ονόμασαν αγριογάλμπατρος κι άρχισαν να γελάνε.

    Επιστρέφουν γεμάτα ανυπομονησία και τι να δουν∙ Ούτε αγγελάκι των Χριστουγέννων, ούτε δώρα, ούτε στολίδια. Το απόλυτο τίποτα! Τα Χριστούγεννα είναι μια αποτυχία. Η απογοήτευση τα κυριεύει. Πόσο περίεργο…

    Τι απέγινε το αγγελάκι των Χριστουγέννων; Γιατί δεν ήρθε;
    Τι μπορεί να έχει συμβεί;
    Έχει κάποια σχέση το τραυματισμένο «πουλί» με την απουσία των Χριστουγέννων;

    Τα παιδιά έχουν ένα προαίσθημα. Καταστρώνουν ένα σχέδιο. Μαζεύονται με τους φίλους τους και επιστρέφουν στον ορθολογικό σταθμό, όπου θα ανακαλύψουν….

    Και η περιπέτεια ξεκινά!

    Μια έξυπνη, ιδιαίτερη, πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη ιστορία με αρκετή δόση μυστηρίου και περιπέτειας που σπάει κλισέ και στερεότυπα και βγαίνει έξω από την σφαίρα των συνηθισμένων.

    Κυρίαρχη σε όλη την ιστορία η έννοια της αλληλεγγύης, της προστασίας και της φροντίδας του αδύναμου, που στη δεδομένη περίσταση είναι ένα τραυματισμένο «πουλί».

    Εντυπωσιακή η εικόνα με τις τεράστιες φτερούγες του πουλιού που στέκει μέσα στο κλουβί χωρίς να αγγίζει φαΐ και νερό, αλλά και η ιδέα κάτω από αυτές να κρύβεται το παιδί – αγγελάκι των Χριστουγέννων! Και εδώ το αγγελάκι δεν εμφανίζεται όπως το έχουμε συνηθίσει. Δεν έχει ξανθά μπουκλωτά μαλλιά και γαλάζια μάτια, ούτε φωτοστέφανο, ούτε γκλόσι φόρεμα. Είναι σκουρόχρωμο με κοντοκουρεμένα μαλλιά και φοράει ένα κουρελιασμένο φουστάνι! Επιπλέον, δεν ξέρουμε αν είναι αγόρι ή κορίτσι.

    Ευρηματικές εμφανίζονται οι ιδέες της παρέας, που με τη συνεργασία τους καταφέρνουν μέχρι και να μάθουν το αγγελάκι να πετάει, χρησιμοποιώντας… το τραμπολίνο τους!

    Η αξία και η θέση της φιλίας στη ζωή μας. Η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μεταξύ των φίλων, η συμμετοχή, η ενεργητική διάθεση, ο μυστικός κοινός στόχος – σχέδιο, οι δεσμοί και η δύναμη της ομάδας διαπνέεται σε όλη την ιστορία.

    Η ταύτιση των παιδιών με τους αυθεντικούς  χαρακτήρες των ηρώων, η απλή, με σύντομες προτάσεις γλώσσα του, η ενταγμένη στη σύγχρονη παραγματικότητα ιστορία, το κάνουν αγαπητό στα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα, η πλοκή, η δράση, το μυστήριο κρατούν το ενδιαφέρον τους από την αρχή ως το τέλος.

    Πλούσια, όμορφη, πολύχρωμη εικονογράφηση ντύνει, γεμίζει το βιβλίο προσδίδοντας ζωντάνια και παλμό. Με καθαρές γραμμές, ζεστές κυρίως αποχρώσεις και το χαρακτηριστικό προσωπικό της ύφος, η Θέντα Μιμηλάκη δημιουργεί απλές και ταυτόχρονα εκφραστικές εικόνες, βυθίζοντας τον αναγνώστη στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της ιστορίας και ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον του.

    Η μεγάλη αναλογία των εικόνων στην ιστορία και ο εύληπτος λόγος κάνουν δυνατή την αφήγησή της και σε παιδιά 5 ετών με μεγαλόφωνη ανάγνωση.

    Ευαίσθητο, διαφορετικό, μοντέρνο.

    Για αναγνώστες από 7 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διάβασε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Μια έξυπνη, ιδιαίτερη, πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη ιστορία με αρκετή δόση μυστηρίου και περιπέτειας που σπάει κλισέ και στερεότυπα και βγαίνει έξω από την σφαίρα των συνηθισμένων. Κυρίαρχη σε όλη την ιστορία η έννοια της αλληλεγγύης, της προστασίας και της φροντίδας του αδύναμου, που στη δεδομένη περίσταση είναι ένα τραυματισμένο «πουλί».
    • Ευαίσθητο, διαφορετικό, μοντέρνο.
    • Με καθαρές γραμμές, ζεστές κυρίως αποχρώσεις και το χαρακτηριστικό προσωπικό της ύφος, η Θέντα Μιμηλάκη δημιουργεί απλές και ταυτόχρονα εκφραστικές εικόνες, βυθίζοντας τον αναγνώστη στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της ιστορίας και ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον του.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Perry Como, Nat King Cole,Frank Sinatra, Elvis Presley, Bing Crosby  Classic Chritsmas Songs

    Frank Sinatra – Jingle Bells

    Nat King Cole – The Christmas Song (Merry Christmas To You)

    Silent Night – Frank Sinatra

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Επιχείρηση Τρίγωνα Κάλαντα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Alle Jahre Wieder
    Συγγραφέας: Juli Zeh
    Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2021
    Μετάφραση: Μαρία Μαντή
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
    Προσαρμογή εξωφ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2791-5

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular