More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΕρωτόκριτος: θεατρική διασκευή για παιδιά, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

    Ερωτόκριτος: θεατρική διασκευή για παιδιά, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

    Σειρά «Παιδικό Θέατρο» των Εκδόσεων Σοκόλη. Ερωτόκριτος, του Βιτσέντζου Κορνάρου. Διασκευή θεατρική, για παιδιά, της συγγραφέα και εκπαιδευτικού Εύης Τσιτιρίδου.

    Ένα από τα κορυφαία έργα της ελληνικής λογοτεχνίας και κορυφαίο της Κρητικής Αναγέννησης, με τη δύναμη του ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου και την μουσική ιαχή της Κρήτης και της Ελλάδας, που γεμίζει από ομορφιά, σκέψεις και σοφία την καρδιά και τον νου του αναγνώστη.

    Αυτό το «Του κύκλου τα γυρίσματα», που αναδεικνύει την κυκλικότητα όλων των πραγμάτων της ζωής μας και την ίδια αυτή τη ζωή μας ακόμα, αυτό επέλεξε η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου να συστήσει με τον δικό της τρόπο στα παιδιά που ασχολούνται με το θέατρο και κατ’ επέκταση τους εκπαιδευτικούς και τους εμψυχωτές θεατρικής αγωγής. Γιατί ουσιαστικά η συγγραφέας στρώνει αρκετά τον συχνά δύσβατο δρόμο της Κρητικής διαλέκτου και δη του ιδιώματος της Σητείας που χαρακτηρίζει τον Ερωτόκριτο και αποτελεί ανασχετικό παράγοντα ανάγνωσης από παιδιά μικρότερα των 12-13 ετών, ίσως και ακόμα πιο πάνω. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγγραφέας εγκαταλείπει τον εμβληματικό δεκαπεντασύλλαβο του Κορνάρου και πηγαίνει σε εκατό συνολικά τετράστιχες στροφές επτασύλλαβων, οκτασύλλαβων και εννεασύλλαβων ιαμβικών κατά κύριο λόγο στίχων με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία.

    Η συγγραφέας προσπαθεί να μην παραλείψει σε αυτές τις εκατό στροφές τίποτα από την βασική δομή του Ερωτόκριτου τη στιγμή που απλουστεύει αρκετά το δύσβατο, όπως είπαμε, για παιδιά έργο. Δομεί τη διασκευή της σε επτά μεστές σκηνές, διατηρεί τα πρόσωπα του πρωτότυπου έργου προσθέτοντας έναν ακόμα αφηγητή, επιλογή σωστή για όσους κάνουν παραστάσεις με παιδιά, αφού ο ένας αφηγητής είχε υπερβολικό ρόλο, ενώ προσθέτει δύο ακόμα ρόλους, τη φίλη της Αρετούσας, Ανθή, και ένα αηδόνι που λειτουργεί σαν έμμεσος αφηγητής που προοικονομεί. Και αυτή η επιλογή είναι σωστή, για λόγους οικονομίας αφήγησης αλλά και καθαρά θεατρικούς, όπως ισορροπίας στους ρόλους. Συνολικά έντεκα ρόλοι τους οποίους ως γνωστόν μπορούμε να διατηρήσουμε, να μειώσουμε ή να αυξήσουμε αναλόγως των αναγκών της ομάδας μας.

    Στο τέλος της έκδοσης υπάρχει παράρτημα με προτεινόμενες ασκήσεις και δραστηριότητες, πλούσια βιβλιογραφία στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και ένα μικρό γλωσσάρι της κρητικής διαλέκτου με λέξεις από τη διασκευή.

    Θαυμάζω την αποκοτιά σου,
    Ρωτόκριτε, έλα στα σωστά σου!
    Βγάλε την κόρη απ’ το μυαλό σου,
    εγώ σ’ το λέω για το καλό σου.

    Το σόι της είν βασιλικό,
    σ’ όλον τον κόσμο ξακουστό.
    Ο βασιλιάς , αν θα σε νιώσει,
    καημένε, ποιος θα σε γλιτώσει;

    Η εικονογράφηση του εξωφύλλου είναι της Χαράς Γιασεμάκη, ενώ η ασπρόμαυρη εικονογράφηση εντός του βιβλίου έγινε από την εκδότρια Αθηνά Σοκόλη και θυμίζει αρκετά εικονογράφηση ποιητικής συλλογής από τις καλές εποχές των εκδόσεων.

    Μια ενδιαφέρουσα θεατρική διασκευή για παιδιά.

    Εκδόσεις Σόκολη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ερωτόκριτος: θεατρική διασκευή για παιδιά
    Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
    Εικονογράφηση εξωφύλλου: Χαρά Γιασεμάκη
    Σειρά: Παιδικό Θέατρο
    Φιλολογική-τυπογραφική επιμέλεια: Αθηνά Σόκολη
    Εκδόσεις: Σόκολη, Μάιος 2020
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 17 Χ 21
    ISBN: 978-960-637-032-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular