More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20204-7 ετώνΕσύ τι λες πολύτιμο πως είναι, της Λιλής Λαμπρέλλη (εικ.: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο)

    Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι, της Λιλής Λαμπρέλλη (εικ.: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο)

    Πολύτιμο! Μια λέξη με ιδιαίτερη βαρύτητα στη ζωή αλλά και στα παραμύθια! Και να που ένας ασβός, μια φορά κι έναν καιρό άρχισε να τριγυρνά στο δάσος, ψάχνοντας να μάθει ποιο είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο.

    Ο ασβός απευθύνθηκε στην πέτρα η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι το να είναι κανείς ελαφρύς και να μπορεί να πετάξει είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο. Όμως ο ασβός δεν ικανοποιήθηκε. Συνάντησε την πεταλούδα κι εκείνη του δήλωσε ότι το πιο πολύτιμο πράγμα είναι να είσαι βαρύς και να αντέχεις. Ο ασβός στην αναζήτηση της «αλήθειας» του άκουσε την άποψη του δέντρου, των αποδημητικών πουλιών, της κουκουβάγιας, του ποιητή, του παραμυθά, του παιδιού. Άλλος απάντησε να ταξιδεύεις, άλλος να έχεις κάπου να ακουμπήσεις, άλλος ότι το πιο πολύτιμο πράγμα είναι  η γνώση, οι λέξεις, το να αγαπάς. Μα ασβός είναι αυτός και μπορεί να τρυπώνει παντού. Όταν η συγγραφέας κοιμόταν χώθηκε στο όνειρό της κι αν θέλετε να μάθετε τι απάντησε δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο.

    Δεν είναι το πρώτο, ούτε βεβαίως και το τελευταίο βιβλίο το οποία αναζητά «το πολύτιμο» στη ζωή. Έχουμε διαβάσει παρόμοιες αναζητήσεις σε λαϊκά αλλά και σύγχρονα παραμύθια. Κι όμως η συγγραφέας καταφέρνει να μαγέψει τους αναγνώστες της από τις πρώτες κιόλας αράδες. Αξιοποιώντας την αμεσότητα της αφήγησης την οποία είναι σαφές ότι διαχειρίζεται με μαεστρία λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής, δημιουργεί ένα σύγχρονο, κλιμακωτό παραμύθι. Αρχίζει την αναζήτηση από την πέτρα, δίνοντάς της ψυχή, λόγο και μνήμη και καταλήγει στον ποιητή, τον παραμυθά, το παιδί. Καθένας έχει να μοιραστεί την «αλήθεια» του ώσπου να καταλήξουμε στην αυταναφορικότητα.

    Αναρωτηθήκαμε για την επιλογή του ασβού ως κεντρικού ήρωα του βιβλίου. Η Λίλη Λαμπρέλλη μοιράστηκε με το ELNIPLEX το «μυστικό» της επιλογής:

    Σχετικά με το γιατί διάλεξα τον ασβό για ήρωα-αναζητητή σ’ αυτή την ιστορία, η επιλογή ήταν περισσότερο ενστικτώδης παρά ορθολογική, αλλά εκ των υστέρων, πρέπει να παραδεχτώ πως ο ασβός μου αρέσει γιατί δεν είναι ένα ζώο που περιμένει κανείς να το βρει μέσα σ’ ένα παραμύθι. Πρώτα πρώτα δεν είναι ιδιαίτερα όμορφος, ύστερα έχει τη φήμη ότι μυρίζει άσχημα (αλλά αυτό ισχύει μόνο για τους ασιάτες ασβούς, όχι για τους δικούς μας), έχει τη φήμη ότι είναι ατρόμητος (ο αφρικανός ασβός που είναι και πιο μεγαλόσωμος), με δυο λόγια είναι “διαφορετικός”. Η ιδιαιτερότητά του φαίνεται στο παραμύθι από την ανάγκη του να αναζητήσει το νόημα της ζωής. Η αναζήτηση νοήματος είναι αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από το ζώο. Οπότε, στο παραμύθι, είναι ένα πλάσμα “ενδιάμεσο” – ούτε άνθρωπος ούτε ζώο, γι’ αυτό και “αναγνωρίζει”, όπως ακριβώς και τα μικρά παιδιά πως “όλα είναι ζωντανά”.

    Το βιβλίο αποκτά μια άλλη δυναμική χάρη στην εικονογράφηση της Κέλλυς Ματαθία-Κόβο η οποία χωρίς διόλου να χάνει το αναγνωρίσιμο, λιτό, μινιμαλιστικό ύφος της, καταφέρνει να μην επαναλαμβάνεται στην εικονογράφησή της. Διεισδύει στην αφήγηση μέσω του κόκκινου καροτσιού της και οπτικοποιεί λέξεις και συναισθήματα που λέγονται ,υπονοούνται ή αναδύονται όταν συγγραφέας και εικονογράφος καταφέρνουν να «συνομιλήσουν» τόσο αρμονικά. Η εικονογράφος δίνει ταυτότητα στον ανώνυμο ποιητή και τον παραμυθά της συγγραφέως κι έτσι στις εικόνες της θα ανακαλύψετε, μεταξύ άλλων, τον Καβάφη και τον Άντερσεν. Άκρως ταξιδιάρικα είναι τα εσώφυλλα του βιβλίου με τα αποδημητικά πουλιά και τη διακριτική αναφορά στους πρόσφυγες.

    Η Λίλη Λαμπρέλλη  και η Κέλυ Ματαθία-Κόβο συνδημιούργησαν ένα φιλοσοφικό παραμύθι ικανό να γοητεύσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό σύγχρονο αναγνώστη!

    Στα προτεινόμενα!

    Διακρίσεις

    ΒΡΑΒΕΙΟ Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ

    https://www.elniplex.com/%ce%bb%ce%af%ce%bb%ce%b7-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-2020/

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι
    Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλλη
    Εικονογράφηση: Κέλλυ Ματαθία – Κόβο
    Σειρά : Λογοτεχνικά Βιβλία με Πολύχρωμη Εικονογράφηση
    Εκδόσεις: Πατάκης, Οκτώβριος 2019
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 Χ 29
    ISBN: 978-960-16-7539-8

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular