More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΖωή ανάποδα, της Άντρης Αντωνίου

    Ζωή ανάποδα, της Άντρης Αντωνίου

    Σ’ εσένα που μπορεί ο κόσμος σου
    να έχει αναποδογυριστεί.

    Η Ζωή είναι ένα εντεκάχρονο κορίτσι. Μέχρι πριν λίγο καιρό ζούσε μια φυσιολογική ζωή με τους γονείς της και τη μικρότερη αδερφή της Ισμήνη. Πρόσφατα όμως όλα άλλαξαν. Οι γονείς της χώρισαν κι έτσι αυτό το καλοκαίρι χάνει τη γλύκα και την ανεμελιά του.

    Στην αρχή η Ζωή πιστεύει ότι ο μπαμπάς της, ο οποίος μένει προσωρινά σε ένα ξενοδοχείο, θα γυρίσει πίσω στο σπίτι τους και η ζωή τους θα ξαναβρεί την κανονικότητά της. Σύντομα όμως διαπιστώνει ότι ο μπαμπάς δεν έχει σκοπό να γυρίσει. Νοικιάζει ένα μικρό διαμέρισμα κι έχει μια νέα γυναίκα στη ζωή του.

    Η Ζωή νιώθει όπως ακριβώς την απεικονίζει η νέα φωτογραφία που έχει αντικαταστήσει την παλιά οικογενειακή στην κορνίζα του σαλονιού τους. Σαν να κάνει τροχό στο πάρκο της γειτονιάς της και ο κόσμος γύρω της μοιάζει αναποδογυρισμένος. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά της καταγράφονται στο ημερολόγιό της.  Η  Ζωή γράφει για τις εντάσεις, τους καυγάδες, τις ελπίδες για επανασύνδεση που αποδεικνύονται φρούδες. Γράφει για την καθημερινότητά της και τη δυσκολία της να αποδεχθεί τη νέα οικογενειακή τάξη πραγμάτων. Ευτυχώς στη ζωή της υπάρχει και η αγαπημένη της γιαγιά, παρηγοριά και στήριγμα.

    Ένα χρόνο μετά, όπως διαβάζουμε στο ημερολόγιο, ο μπαμπάς δεν έχει ξαναγυρίσει σπίτι. Η ζαλάδα όμως και οι κόμποι στο στομάχι από το «αναποδογύρισμα» της οικογενειακής ζωής σταδιακά υποχωρούν…

    Η Άντρη Αντωνίου γράφει μια τρυφερή ιστορία με θέμα το διαζύγιο. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της έφηβης ηρωίδας είναι άμεση και απολαυστική με μικρή δόση χιούμορ που επιβεβαιώνει ότι η ζωή είναι γλυκόπικρη σε αρκετές εκφάνσεις της. Η ομορφιά του βιβλίου δεν έχει να κάνει με τα περιστατικά που παρουσιάζονται αλλά με τον τρόπο που τα αφηγείται η συγγραφέας μέσω της ηρωίδας της. Οι παρομοιώσεις που χρησιμοποιούνται είναι ευρηματικές και εύστοχες όπως για παράδειγμα όταν η Ζωή περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η ημέρα της εξελίχθηκε σαν ασανσέρ! Το ίδιο ισχύει και για τον κάθε μικρό, σχεδόν ποιητικό «επίλογο» της ημερήσιας καταγραφής του κοριτσιού. Η Άντρη Αντωνίου αν και νέα συγγραφέας διαπραγματεύεται τα θέματά της με μεστό και ώριμο συγγραφικό τρόπο! Στα προτεινόμενα!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ζωή ανάποδα
    Συγγραφέας: Άντρη Αντωνίου
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Σισκοπούλου
    Σειρά : Σύγχρονη Λογοτεχνία για Παιδιά και για Νέους
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούλιος 2018
    Επιμέλεια: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-7631-9

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular