More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΖωντανοί θρύλοι: Το μονοπάτι του γίγαντα & Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι,...

    Ζωντανοί θρύλοι: Το μονοπάτι του γίγαντα & Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι, της Αργυρώς Μουντάκη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά

    Μια νέα σειρά με αρχαίους θρύλους που ζουν ακόμα στον προφορικό και γραπτό λόγο, από την Αργυρώ Μουντάκη και τις Εκδόσεις Διάπλαση.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο λευκός, δυνατός γλάρος Έμερ έφερε άσχημα μαντάτα στον γίγαντα Φιν Μακ Κουλ. Ο γίγαντας Μπεναντόνερ ετοιμάζεται να επιτεθεί στην ακτή του γίγαντα Φιν φτιάχνοντας ένα μονοπάτι με τεράστιες πέτρες που θα ενώσει τις δύο ακτές. Ο Φιν θορυβείται, αναζητά λύση. “Θα φτιάξω εγώ πρώτος το μονοπάτι για την ακτή του και θα πάω να τον βάλω στη θέση του, τον ψευτόμαγκα, που θέλει να μας πάρει τις σοδειές και τα κοπάδια μας και να μας κάνει σκλάβους του!” σκέφτηκε και άρχισε να σπάει τα βράχια και να τα τοποθετεί στην παραλία για να φτιάξει το μονοπάτι. Η γυναίκα του τού πρότεινε να πάει κρυφά τη νύχτα να δει πώς είναι αυτός ο Μπεναντόνερ, όπερ και έκανε ο Φιν. Φτάνοντας είδε έναν γίγαντα διπλάσιο από εκείνον. Γύρισε πίσω τρομοκρατημένος. “Είναι τεράστιος! Δυο φορές σαν εμένα! Δεν μπορώ να τον νικήσω, σίγουρα!” είπε. Αλλά όπου δεν νικά η δύναμη, νικά το μυαλό. Και η γυναίκα του είχε μια ιδέα μοναδική!

    Ο Ανδροκλής δραπετεύει από το σπίτι ενός Ρωμαίου ευγενούς, πρόξενος ήταν, που φερόταν βάναυσα σε ζώα και δούλους. Και ο Ανδροκλής ήταν δούλος του, αφού λόγω της πολιτικής του αυτοκράτορα Καλιγούλα και της βαριάς φορολογίας εξέπεσε από Ρωμαίος πολίτης και οικογενειάρχης σε σκλάβο. Ο δραπέτης βρίσκει καταφύγιο σε μια σπηλιά, όπου όμως μπαίνει και ένα τεράστιο βρυχώμενο λιοντάρι, το οποίο για καλή του τύχη του έδωσε το δεξί του πόδι. Ένα αιχμηρό κλαρί είχε καρφωθεί στην πατούσα και ζητούσε τη βοήθεια του Ανδροκλή, ο οποίος και βοήθησε το λιοντάρι. Πέρασε τρία χρόνια σε εκείνη τη σπηλιά, με το λιοντάρι. Έγιναν φίλοι. Κάποτε όμως, καθώς είχε βγει να το αναζητήσει, πιάστηκε σε παγίδα κυνηγών και στάλθηκε πίσω στη Ρώμη. Τον έριξαν στην αρένα με τα λιοντάρια. Και τότε, μαντέψτε με ποιον αντάμωσε… Καλά μαντέψατε, αλλά δεν είναι αυτό το τέλος!

    Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι έγινε θεατρικό έργο (Androcles and the Lion) από τον Μπέρναρντ Σω το 1912 και ταινία μερικές φορές, όπως το 1952 από τους Τσέστερ Έρσκιν και Νίκολας Ρέι.

    Εστιάζοντας

    Έναν ιρλανδικό και έναν ρωμαϊκό μύθο προσεγγίζει η συγγραφέας Αργυρώ Μουντάκη μέσα στα δύο βιβλία της νέας σειράς Ζωντανοί Θρύλοι. Η επιλογή της είναι εξαιρετική, καθώς πρόκειται για μύθους με έντονα μυθολογικά, παραμυθικά αλλά και ιστορικά στοιχεία, ενώ δεν είναι μύθοι φθαρμένοι, πολυπαιγμένοι (στην Ελλάδα) ως εκ τούτου υπάρχει και το στοιχείο της έκπληξης/αγωνίας.

    Στην περίπτωση του γίγαντα Finn McCool έχουμε έναν ήρωα της ιρλανδικής μυθολογίας που συνδέεται με πλήθος γεγονότων, ανάμεσα στα οποία ότι έχτισε το Giant’s Causeway (Το μονοπάτι του γίγαντα), τις περίπου σαράντα χιλιάδες εξαγωνικές στήλες από βασάλτη στη βόρεια ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας, ως σκαλοπάτι προς τη Σκωτία, για να μην βραχούν τα πόδια του. Γνωστότερη, ωστόσο, είναι η εκδοχή που υιοθέτησε η Ελληνίδα συγγραφέας, ότι ο Φιν πέταξε τα βράχια προς τον Μπελαντόνερ για να φτάσει πρώτος εκεί. Ο Μπελαντόνερ ήρθε να τον βρει αλλά εκείνος μεταμορφώθηκε σε μωρό, γεγονός που φόβισε τον Μπελαντόνερ για το πώς θα είναι ο πατέρας του μωρού και έτσι έφυγε άρον άρον. Η σκαλιστή όψη από ανθρώπινο χέρι αυτών των φτιαγμένων από ηφαιστειακές εκρήξεις εξαγωνικών σκαλοπατιών, οδήγησε τους ανθρώπους να δώσουν μεταφυσικές και άλλες ερμηνείες, ντύνοντας με θρύλους σπάνια γεωλογικά φαινόμενα σαν αυτό.

    Στην περίπτωση του Ανδροκλή με το λιοντάρι, ο Ρωμαίος συγγραφέας και γραμματικός Αύλος Γέλλιος μαρτυρά στο έργο του Αττικαί νύκτες την ιστορία του Ρωμαίου αυτού σκλάβου που αντάμωσε με το λιοντάρι με το οποίο πέρασε τρία χρόνια στην ίδια σπηλιά και αντάμωσαν ξανά στην περίφημη ρωμαϊκή αρένα, όπου και του χαρίστηκε η ελευθερία οικογενειακώς από τον συγκινημένο με την ιστορία του αυτοκράτορα. Η ιστορία επαναλήφθηκε έναν αιώνα αργότερα από τον Κλαύδιο Αιλιανό στο έργο του Περί της φύσης των ζώων. Έκτοτε το γεγονός επικαλέστηκαν και άλλοι συγγραφείς, άλλοτε αποδίδοντας την ιστορία στον Αίσωπο, άλλοτε επαναφέροντάς την στη Ρώμη και τον Γέλλιο.

    Έχουμε έτσι δύο ιστορίες που διαφέρουν ως προς τη βάση. Το μονοπάτι του γίγαντα είναι ένας αιτιολογικός γεωλογικού φαινομένου θρύλος, ο Ανδροκλής έχει ιστορική βάση. Και οι δύο προσεγγίζονται με ωραία, στρωτή, ξεκούραστη γραφή, η οποία διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη αλλά και τον χαρακτήρα του εντυπωσιακού μυθικού γεγονότος (γίγαντες, άνθρωπος με λιοντάρι).

    Διαβάζονται πολύ ευχάριστα.

    Στο τέλος υπάρχει παράρτημα με στοιχεία για τον κάθε θρύλο.

    Η εικονογράφηση με μεγάλες, εκφραστικές μορφές, πιο παραδοσιακής αντίληψης.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διάπλαση.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το μονοπάτι του γίγαντα
    Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι
    Σειρά: Ζωντανοί θρύλοι
    Συγγραφέας: Αργυρώ Μουντάκη
    Εικονογράφος: Νέστορας Ξουρής
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Μάιος 2022
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλλιτ. επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24,5 Χ 22,5
    ISBN: 978-960-567-269-0
    978-960-567-270-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular