More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, της Άννας Κουππάνου (εικ.: Δέσποινα Μανωλάρου)

    Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, της Άννας Κουππάνου (εικ.: Δέσποινα Μανωλάρου)

    sebastian_montefiore_cover

    Ο Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε κάνει μια σπάνια δουλειά. Είναι υπολογιστής ρίσκου. Πάει κάποιος πελάτης, τον ρωτάει για τα σχέδιά του να ανοίξει μία επιχείρηση με αυτά κι αυτά τα προϊόντα και ο Σεμπάστιαν παίρνει αριθμούς, στατιστικά και δεδομένα και υπολογίζει το ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης. Είναι πολύ καλός στη δουλειά του. Όλα όμως αρχίζουν να “τρέχουν” αλλιώς στη ζωή του όταν μία μέρα ακούει κάτι που μάλλον δεν ήθελε και δεν έπρεπε κανονικά να ακούσει και βλέπει κάτι που μοιάζει κάτι παραπάνω από απίστευτο. Τα σκυλιά μιλάνε! Τα σκυλιά σκέφτονται! Τα σκυλιά θέλουν δικαιώματα! Τα σκυλιά έχουν ραντεβού στην αποθήκη 7 στο λιμάνι για να ξεκινήσουν επανάσταση εναντίον των ανθρώπων! Ω, μα αυτό θα ήταν μια απειλή για το ανθρώπινο είδος. Κι αυτός ήταν άνθρωπος, όχι σκύλος. Όχι! Θα έκανε τα πάντα να το αποτρέψει αυτό. Έπρεπε να σώσει τον κόσμο. Έπρεπε να γίνει ήρωας, υπερήρωας, αρχηγός!

    Όλα ξεκίνησαν όταν δυο τύποι πλησίασαν τον Σεμπάστιαν για να τον ληστέψουν και τελικά του πήραν το ρολόι που του είχε αφήσει ο πατέρας του. Τον χτύπησαν, εκείνος έπαθε διάσειση και έχασε τις αισθήσεις του. Άνθρωπος δεν υπήρχε να τον βοηθήσει κανείς. Υπήρξε όμως ο Μαξιμιλιανός Ντισκάβερι, ένας σκύλος! Από εκείνη τη στιγμή ο Σεμπάστιαν άρχισε να ακούει τους σκύλους να μιλούν. Τώρα έχει 17 ώρες μόλις στη διάθεσή του για να εμποδίσει την περιβόητη επανάσταση των σκύλων. Των σκύλων που από την αποθήκη 17 ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους απέναντι στην πρωτοκαθεδρία των ανθρώπων. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι όπως νομίζει ο Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε; Γιατί τα πράγματα μπερδεύονται πολύ όταν ο Δρ. Τόμας ανακαλύπτει ότι το έργο που του είχε αναθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να εκπαιδεύσει σκύλος να σκέφτονται και να μιλούν δε μοιάζει και τόσο αθώο. Κι η κόρη του Σεσίλια θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκρύψει από τον περίεργο και αρχικώς αφελή Σεμπάστιαν την αλήθεια. Είναι τα σκυλιά οι επαναστάστες που θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή των ανθρώπων ή είναι απλώς τα θύματα που προσπαθούν να σταθούν στον κόσμο στο πλάι των ανθρώπων; Και αλίμονο… ο Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, σε ποιων το πλευρό θα σταθεί;

    Ποιοι είμαστε εμείς; Ποιοι είναι οι άλλοι; Και άραγε τα συμφέροντά μας ως είδος είναι αντίθετα με εκείνα των άλλων υπάρξεων; Η συγγραφέας, χωρίς διδακτισμούς και επιμύθια, δίχως συναισθηματικές φιλοζωϊκές κραυγές και εξάρσεις που στοχεύουν να γρατζουνίσουν το θυμικό των αναγνωστών, φτιάχνει μια αλληγορική μυθιστορία για την πραγματικότητα, το ποια είναι και πως την εισπράττει ο καθένας μας, για τα ζώα, την καταπίεσή τους, την εκμετάλλευσή τους από τους ανθρώπους και τα συστήματα που έχουν στήσει (σταρ σύστεμ, σόου μπιζ, σελέμπριτις, ριάλιτι) καθώς η δική τους αλήθεια, η “σκυλίσια”, γίνεται ένα ακόμα πιόνι στον χαζό υπερκαταναλωτισμό του λυσσασμένου κοινού που αδημονεί να ξεφύγει από την αδιάφορη ζωή του παρακολουθώντας σόου. Η τηλεόραση ως πλασάρισμα μια επίπλαστης πραγματικότητας που διεκδικεί τη θέση της “πραγματικής” πραγματικότητας του καθενός και χειραγωγεί μέτριες ζωές.

    Από κοντά σκέψεις και προβληματισμοί στο επίπεδο της ηθικής. Ποιους τρόπους αντίδρασης έχεις όταν ο “εχθρός” χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα;  Πόσο μπορείς να πείσεις για τη δική σου αλήθεια όταν η πραγματικότητα θα σε αναγκάσει να σκεφτείς όπως ο “εχθρός”; Πρέπει να προστετεύονται οι αδύναμοι και “Άλαλοι”, οι αοβοήθητοι και δίχως το εξελικτικό επίπεδο σκέψης των ενλίκων ανθρώπων; Έχουν δικαιώματα όλοι αυτοί; Έχουν μάθει οι άνθρωποι να κάνουν χώρο στους υπόλοιπους συγκατοίκους του πλανήτη και δη τους… διαφορετικούς; Τι ρόλο παίζει η σκέψη και η γνώση;

    “Είμαι ο Ανσέλμος Ιγνάτιος και εκπροσωπώ όλους τους σκύλους που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι δεν έπρεπε να προκαλέσουν τέτοια αλλαγή στους σκύλους. Δεν έπρεπε να μας δώσετε τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε. Χωρίς τη σκέψη α συνεχίσαμε τη ζωή μας κανονικά, χωρίς προβλήματα και χωρίς πόνο. Αυτός που δε σκέφτεται είναι ευτυχισμένος.”

    Η φύση της σκέψης, της ποιότητάς της και των τρόπων που μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός όντος εξετάζεται μέσω των πλούσιων συμβολισμών του βιβλίου αλλά και σε διαλογικά μέρη και συλλογισμούς όπως ο παραπάνω.

    Η ανάγνωση της Απίστευτης Αποκάλυψης του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια τη σκέψη των (νεαρών και όχι μόνο) αναγνωστών. Για τη φύση της πραγματικότητας, για τις πραγματικές συμμαχίες, φιλίες και συστρατεύσεις της ζωής, για το δίκιο που δε έρθει να σε συναντήσει σε ραντεβού λόγω έλξης αλλά μόνο αν το διεκδικήσεις, για τη φύση των αποφάσεων. Τα διλήμματα. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα μπουν όλοι οι ήρωες του βιβλίου και θα βάλουν ασυναίσθητα και τους αναγνώστες. Τι να κάνω; Κάθε μου απόφαση έχει ρίσκο, αντιστέκεται σε κάποια άλλη, στη λογική, στο συναίσθημα.

    Με τον Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, τον Μαξιμιαλιανό Ντισκάβερι, την Τζόζεφιν, την παράξενη πιανίστρια Σεσίλια Τόμας και τον σταρ της τηλεόρασης Υπέροχο Τζορτζ, ο αναγνώστης θα ταλαντευτεί στα δικά του διλήμματα και θα οδηγηθεί να βρει τις δικές του απαντήσεις που έτοιμες δεν υπάρχουν για κανέναν στο βιβλίο.

    Ως άνθρωπος που ζει κάθε μέρα και νύχτα με έναν σκύλο εδώ και 7,5 χρόνια, θέλω να σας διαβεβαιώσω: και μιλούν και σκέφτονται και ασφαλώς έχουν δικαιώματα. Στην παρέα, τη στέγη, την τροφή, τη βόλτα, το νερό, την οικογένεια. Απλά τα εκφράζουν και τα διεκδικούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Όσο πιο πολύ θελήσεις να σκύψεις και τον ακούσεις, τόσο καλύτερα θα πάθεις τη διάσειση που έπαθε ο Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε και άρχισε να τα ακούει να μιλούν…

    Και ένα απόσπασμα που λάτρεψα και θα θα αγαπήσει κάθε αναγνώστης που του αρέσει η αφηγηματική τέχνη:

    “Το αύριο δεν έρχεται σύντομα. Το αύριο δεν έρχεται εύκολα. Το αύριο δεν έρχεται μετά το σήμερα. Κάποιες φορές πρέπει να περιμένεις πολύ. Πρέπει να κάνεις υπομονή. Πρέπει να παλέψεις με όλη σου τη δύναμη, και το αύριο πάλι μπορεί να μην έρθει. Η Σεσίλια και ο Σεμπάστιαν ήθελαν το αύριο. Ο Μαξιμιλιανός, η Τζότζεφιν και τα παιδιά τους ήθελαν το αύριο. Ο Υπέροχος Τζορτζ ήθελε το αύριο, αλλά κάθε μέρα ερχόταν μόνο το σήμερα. Ξανά και ξανά. Κάθε μέρα έφερνε ένα κενό, μια έλλειψη, μια υπόσχεση, μια σιωπή. Κάθε νύχτα έφερνε την εξαθλίωση και την απελπισία.”

    Το βιβλίο της Άννας Κουππάνου τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Κυπριακού Νεανικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ Κύπρου) 2013 ενώ η εικονογράφος Δέσποινα Μανωλάρου διακρίθηκε για την εικονογράφησή του βιβλίου σε διαγωνισμό που προκήρυξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε
    Συγγραφέας: Άννα Κουππάνου
    Εικονογράφηση: Δέσποινα Μανωλάρου
    Εκδόσεις: Κέδρος- Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 2015
    Σελίδες: 200
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4606-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular