More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ βιβλιοθήκη του Τίποτα, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Έφη Λαδά)

    Η βιβλιοθήκη του Τίποτα, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Έφη Λαδά)

    Σ’ όλη τη ζωή της, ετών οκτώ ακόμα, η Μαρούσα νιώθει πάντα κάτι να της λείπει. Η μαμά δικηγόρος, ο μπαμπάς γιατρός, ο μεγάλος της αδερφός, Αλκίνοος, την αγαπούσε, έπαιζε μαζί της, της έπαιρνε παγωτό. Υλικά ελλείμματα δεν λες πως είχε. Η οικογένεια είχε και πλούτο στις τσέπες και στην καρδιά. Φυσιολογικά δε θα έπρεπε να της λείπει κάτι. Τι όμως της έλειπε; Μήπως να νιώσει κάτι έντονο; “Να ξημερώσει μια περιπέτεια”, ψιθύρισε. Όμως τι περιπέτεια να ξημερώσει που όλα της φαίνονταν αδιάφορα, όλα ίδια, βαρετά, κουραστικά, ανάξια να κινηθείς γι’ αυτά. Όλα. Και τα βιβλία ασφαλώς. Όμως όλα άλλαξαν όταν η δασκάλα της άρχισε να διαβάζει σε βιβλίο… τη δική της ζωή. Και τότε, ο τι κόσμος, Μαρούσα!

    Η άδεια ζωή, η αδιαφορία, η ανία, το παιδί που τα έχει όλα και τίποτα δεν το ικανοποιεί, τίποτα δεν το συναρπάζει, που θέλει την περιπέτεια αλλά δεν ξέρει που να την βρει. Με υπέροχο τρόπο η Μαρία Ρουσάκη συνδυάζει τον δυναμίτη που ακούει στο όνομα βιβλιοθήκη και θα έπρεπε να ανατινάζει κάθε σπίτι, είτε ζουν παιδιά εντός του είτε όχι, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και καθιστά τον δυναμίτη-βιβλιοθήκη την μόνη ίσως απάντηση στην απαίτηση “θέλω να ξημερώσει μια περιπέτεια”. Την ευθύγραμμη ζωή σχεδόν κανείς δεν την μπορεί, πόσο μάλλον τα παιδιά, τον δρόμο για την σπουδαία περιπέτεια λίγοι τον γνωρίζουν, γι’ αυτό γέμισαν οι πλατείες φτηνή περιπέτεια με παραισθησιογόνα και τα τιμόνια αδρεναλίνη που σκοτώνει. Μα αυτά συμβαίνουν επειδή στην Μαρούσα δεν έτυχε η συγκυρία που λέγεται “δασκάλα” που βρίσκει τον τρόπο να σε ταρακουνήσει και ό,τι έχει κατακαθίσει να το φέρει μπροστά, ψηλά.

    Το βιβλίο αυτό έχει έναν παράξενο τρόπο που σε αγγίζει. Και μπορώ να πω ότι όλη αυτή η ιδιοσυγκρασία της Μαρούσας είναι αυξανόμενης έντασης και συχνότητας σύμπτωμα του καιρού, της τελευταίας δεκαπενταετίας κυρίως. Και η απάντηση; Είναι μόνο η “βιβλιοθήκη του τίποτα”; Σίγουρα όχι. Αλλά εκεί είναι ένας πολύ σίγουρος δρόμος για να βρεις ζωή που δεν βρίσκεις αλλού.

    Εικονογράφηση από την Έφη Λαδά, στα γνωστά στάνταρ της: έμφαση στις μορφές και την εκφραστικότητά τους, ιδίως της Μαρούσας, ονειρική ατμόσφαιρα, ένα διαρκές παράθυρο στο συναίσθημα και τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών (εδώ της μίας).

    Με άγγιξε.

    Για παιδιά 4-7 ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η βιβλιοθήκη του Τίποτα
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2019
    Επιμέλεια έκδοσης: Αθηνά Λυρώνη
    Ατελιέ: Ιάκωβος Ψαρίδης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21,6 Χ 29,5
    ISBN: 978-618-02-1366-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular