More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150

    Η Βόμβη μας μαθαίνει λίμερικ…

    vida-xeirovomvidaΙδέα που έπεσε σαν βόμβα στην τάξη
    Ο τίτλος του βιβλίου της Γιώτας Αλεξάνδρου «Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν τη βίδα» αποτέλεσε αφορμή για λογοπαίγνια στην τάξη του νηπιαγωγείου και να προσεγγίσουμε λέξεις με ομοιοκαταληξία. Η χειροβομβίδα που μιλούσε διαρκώς σαν να έφαγε γλιστρίδα, ή που της έστριψε η βίδα, ή που συνάντησε μια ακρίδα και άλλες πολλές.

    Η ιδέα έπεσε σαν βόμβα στη τάξη και αποφασίσαμε να φτιάξουμε με τα παιδιά λίμερικ με τις λέξεις χειροβομβίδα και βίδα. Λίμερικ είναι ένα είδος ποίησης, που αποτελείται από μια χιουμοριστική στροφή πέντε στίχων και έχει ομοιοκαταληξία που ακολουθεί τον κανόνα αα-ββ-α, δηλαδή ο 1ος στίχος ομοιοκαταληκτεί με τον 2ο και τον 5ο στίχο και ο 3ος με τον 4ο. Είναι ποιήματα σύντομα, σατιρικά ή απλώς κωμικά. Τα λίμερικ πρωτοδημοσιεύτηκαν στην Αγγλία , με ρίζες από παραδοσιακές – λαϊκές ποιητικές φόρμες στα 1719. Αναγνωρίστηκαν ως δόκιμο ποιητικό είδος το 1846, με το έργο του Εδουάρδου Ληρ: «Το βιβλίο των ανοησιών» (The book of nonsense). Τον Λιρ τον μιμήθηκαν μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Σουίνμπερν, ο Τένυσον, ο Κίπλινγκ, αλλά μάλλον δεν μπόρεσαν να τον φτάσουν.

    Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης είναι ο πρώτος στην Ελλάδα, που αποπειράθηκε να γράψει λίμερικ. Μάλιστα, πήγε να αποδώσει τον όρο στα ελληνικά με τη λέξη «ληρολόγημα», συνδυάζοντας το όνομα του Λιρ με τη λέξη «λήρος», από το ρήμα «παραληρώ» που σημαίνει επιδεικτική χωρίς ουσία ομιλία, ασυνάρτητα λόγια. Το 1975 εξέδωσε μια συλλογή από λίμερικ, με τον τίτλο «Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά».
    Ο Gianni Rodari, το θεωρεί ως ιδανικό ποιητικό είδος στη σχολική τάξη, τόσο ως ακρόαση, απαγγελία- αποδοχή, όσο και ως τρόπο δημιουργικής έκφρασης από τα παιδιά.
    Μπορείτε να εκτυπώσετε εικόνες και να τις μοιράσετε στα παιδιά και να ξεκινήσετε αμέτρητα παιχνίδια στη γωνιά της γραφής με μικρά στιχάκια λίμερικ και να τα εικονογραφήσουν. Οι ιδέες των παιδιών θα σας εκπλήξουν και θα ανοίξετε ένα μικρό παράθυρο στη φαντασία τους. Μπορούμε να τα φτιάξουμε ακολουθώντας τον παρακάτω πίνακα που προτείνεται από τους συγγραφείς του Ανθολόγιου Λογ. Κειμένων της Α΄ και Β΄ Δημοτικού:

    Ήταν μια χειροβομβίδα (παρουσιάζεται ο πρωταγωνιστής της ιστορίας)
    που της έστριψε η βίδα (αποκαλύπτεται η ιδιότητα του ή κάτι του συμβαίνει)
    για άλλους τόπους ταξιδεύει (όμως κάτι έκανε)
    και την τύχη της γυρεύει (κάτι είπε)
    η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν τη βίδα (βρες ένα περίεργο επίθετο γι αυτόν)

    Καλή επιτυχία!

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular