More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ δική μου Συντροφιά στο λόφο

    Η δική μου Συντροφιά στο λόφο

    Η Συντροφιά του Λόφου της Μαριάννας Κουμαριανού έγινε γρήγορα έμπνευση για παιχνίδι και δραστηριότητες.

    Ζωγραφική
    Μια από τις πιο γνωστές αλλά και πιο αξιόλογες δραστηριότητες σε μια τάξη νηπιαγωγείου είναι να ζωγραφίσουμε το παραμύθι. Υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις:
    Α) ζωγραφίστε ό,τι σας άρεσε περισσότερο
    Β) ζωγραφίστε μια σκηνή
    Γ) κάθε παιδί ή ομάδα παιδιών ζωγραφίζει κάποια σκηνή ώστε να συνθέσουμε με τον δικό μας τρόπο το σύνολο του παραμυθιού.

    Στο παρόν παραμύθι, τα παιδιά ζωγράφισαν ελεύθερα τη συντροφιά του λόφου συγκεντρωμένη. Οι δημιουργίες τους, πηγαίες και μοναδικές πάντα, έχουν υψηλή αξία. Όχι ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο είναι σχετικό αλλά ως προς τις ενσωματώσεις που έκαναν για το παραμύθι και την απόπειρά τους να εικονογραφήσουν με το δικό τους τρόπο κάτι που δεν…είδαν ποτέ. Τη συντροφιά του λόφου. Ας δούμε ενδεικτικά:

    Γραφή
    Η προσπάθεια γραφής του τίτλου (όχι λειτουργική αντιγραφή) με αποτύπωση κάθε “φωνής” στη σωστή σειρά της είναι εμφανής. Η Μαρίνα, μάλιστα, του δεύτερο σχεδίου είναι προνήπιο, ένα εξαιρετικό προνήπιο που βίωσε το παραμύθι, ύστερα το ζωγράφισε και κατόπιν προσπάθησε να του δώσει…λόγο.

    Θεατρικό παιχνίδι
    Πέρα από τη ζωγραφική του παραμυθιού, η δραματοποίηση της ιστορίας είναι μια υπόθεση αρκετά εύκολη για αυτήν την χρονική περίοδο (άνοιξη) στο νηπιαγωγείο. Οι ρόλοι είναι εννέα: μηλιά, άνεμος, 2 καρδερίνες, 2 παιδιά, σκαντζόχοιρος, μέλισσα, αράχνη. Ξεκάθαρα όμως μπορούμε να επινοήσουμε και δικούς μας ρόλους. Υπάρξεις που θέλουμε εμείς να δούμε, να εντάξουμε στη συντροφιά του λόφου, στη δική μας συντροφιά του λόφου.

    Μαθηματικά και όχι μόνο
    Κάπως έτσι πηγαίνουμε προς τα πίσω. “Ποια ζώα θα φωνάζατε εσείς αν ήσασταν η μηλιά του λόφου;” Οι απαντήσεις είναι εξαιρετικά πολλές και διαφορετικές. Τα παιδιά καλούν λιοντάρια, λύκους, ελέφαντες, σκουληκάκια, πεταλούδες, ο,τι τους κάνει κέφι. Η αρίθμηση τους καθώς επισκέπτονται τη μιλιά (και ο τακτικός αριθμός στις αναζητήσεις μας, πρώτος, δεύτερος κτλ) αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για μαθηματικά.

    Τα δικά μου ζώα του λόφου είναι μια επιλογή που τα παιδιά θα τρέξουν από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα επιλέξουν, θα ζωγραφίσουν, θα τοποθετήσουν, θα γράψουν, θα αριθμήσουν.

    Αναδιήγηση
    Έξοχη και χρησιμότατη δραστηριότητα. Ένα απόλυτο εργαλείο σύγκρισης της εξέλιξης του προφορικού λόγου του παιδιού και της δυνατότητάς του να αναδιηγηθεί γεγονότα, μια ιστορία που άκουσε, που έπαιξε, που ζωγράφισε. Λειτουργεί σε πλαίσιο αξιολόγησης, ειδικά (των δραστηριοτήτων αυτών) και γενικά (της ευρύτερης εξέλιξης ενός παιδιού). Αρκεί να έχεις ένα κασετοφωνάκι ή έστω ένα smart phone.

    Προέκταση
    Τέλος, οι υπάρξεις αυτές της φύσης (μέλισσα, καρδερίνες, σκαντζόχοιρος κτλ) μπορούν να γίνουν η αφορμή για μια πιο ενδελεχή ενασχόληση με κάποιο από αυτά. Οι μέλισσες και τα πουλιά εμφανίζονται την άνοιξη. Ο σκαντζόχοιρος ξυπνάει από τη χειμερία νάρκη του.

    Η Συντροφιά του Λόφου είναι η…απόλυτη πάσα για να ασχοληθείς με την άνοιξη και ο,τι αυτή κουβαλά στην αγκαλιά της.lofos10 lofos11 lofos13

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular