More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ ευχή του Νικόλα, της Αναστασίας Ευσταθίου (εικ.: Martina Peluso)

    Η ευχή του Νικόλα, της Αναστασίας Ευσταθίου (εικ.: Martina Peluso)

    Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά με κρύο τσουχτερό και χιόνι στο χωριό του Νικόλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους χωρίς θέρμανση και ζεστά ρούχα και οι προμήθειες λιγοστές. Δύσκολη η εποχή του χειμώνα για τους κατοίκους της Δροσιάς κι οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τι θα πει χαμόγελο και ξεγνοιασιά.

    Ο Νικόλας, πρωταγωνιστής της ιστορίας έχει τα πάντα, ζει σε μεγάλο σπίτι, ούτε πεινάει, ούτε κρυώνει… όμως κι αυτός έχει χάσει το χαμόγελο του.

    «Που είναι οι φίλοι μου;» λέει και κολλάει τη μύτη του στο τζάμι. «Ούτε ένα παιδί δεν κυκλοφορεί πια στη γειτονιά».
    «Μπορεί να μην έχουν χοντρά ρουχαλάκια», του λέει ο πατέρας του.
    «Κι οι γονείς τους να μην τα αφήνουν να παίζουν έξω με τέτοιο κρύο», του λέει η μητέρα του.

    Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουν οι μεγάλοι και για κάθε πρόβλημα, έχουν έτοιμη μια λύση στο μικρό τους μυαλουδάκι. Ο Νικόλας με τη βοήθεια του αγαπημένου του αρκούδου, αναλαμβάνει να δράσει μ’ ένα σχέδιο μοναδικό. Ένας χιονάνθρωπος με δυο σοκολατάκια για μάτια, μια ζαχαρωμένη ροδέλα πορτοκαλιού για στόμα, πολύχρωμες καραμέλες παντού, ένα σκούφο και κασκόλ, στέκει στην αυλή. Όλη τη νύχτα τον ετοίμαζαν ο Νικόλας με το φίλο του τον αρκούδο.

    Εκείνο το βράδυ ο Νικόλας έκανε μια ευχή καθώς είδε ένα πεφταστέρι να πέφτει από τον ουρανό. Το επόμενο πρωί ο χιονάνθρωπος στέκει ολόγυμνος, μόνο δυο μπάλες από χιόνι και μικρές πατημασιές στον κήπο. Το σχέδιο του Νικόλα πέτυχε και τώρα είναι και οι γονείς του συνεργοί στο σχέδιο. Το μόνο που έμενε ήταν να ξαναντύσει το χιονάνθρωπο από την αρχή και να βάλει περισσότερα καλούδια, ακόμη και σπόρους για τα πουλιά.

    Μέρα με τη μέρα στο μικρό χωριό κάτι έμοιαζε να έχει αλλάξει, το πρόσωπο του μικρού Νικόλα φωτιζόταν από χαρά γιατί η ευχή του βγήκε αληθινή, κατάφερε να δώσει χαρά και στ’ άλλα παιδιά. Έμαθε κάτι πολύ σημαντικό, να νοιάζεται και να βοηθά τους άλλους , να δίνει και να παίρνει χαρά.

    Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Αναστασία Ευσταθίου, καταφέρνει μέσα από τη ματιά του Νικόλα να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους και να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση για τους άλλους σε μια μικρή κοινωνία. Κυρίαρχα μηνύματα στην ιστορία του Νικόλα η αγάπη, η προσφορά, ο αλτρουισμός, η φιλία, η οικογένεια μα πάνω απ’ όλα η ευαισθητοποίηση των πολιτών  για μια κοινωνία πανανθρώπινη.

    Η εικονογράφηση απογειώνει το κείμενο και αποτυπώνει με τα πιο φωτεινά χρώματα εικόνες και συναισθήματα. Σε όλο το βιβλίο ξεδιπλώνεται ένα χειμωνιάτικο τοπίο καλυμμένο με χιόνι που καραδοκεί η Άνοιξη. Τα αστέρια γίνονται ευχές και προσδίδουν μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, με ένα και μοναδικό μήνυμα την αγάπη και την προσφορά στον συνάνθρωπο. Τα δώρα δεν είναι σε φανταχτερά κουτιά με κορδέλες αλλά στολίζουν έναν χιονάνθρωπο και είναι είδη πρώτης ανάγκης για ανθρώπους και γλυκά. Η ιστορία του Νικόλα έρχεται να μας θυμίσει ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, που πεινάνε, κρυώνουν και δεν έχουν ζεστά ρούχα να φορέσουν. Η οικογένεια του Νικόλα καταφέρνει μ’ ένα μοναδικό τρόπο να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και να βοηθήσει ουσιαστικά ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, αθόρυβα και χωρίς να θίξει την αξιοπρέπεια τους.

    Υπάρχει ένα δώρο που είναι το πιο πολύτιμο για τις γιορτές και αυτό είναι το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών. Η πράξη του Νικόλα, ας γίνει αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για την έννοια της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο. Ένα από τα βιβλία που αναμένεται να ξεχωρίσουν και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Η Αναστασία Ευσταθίου μιλά για την Ευχή του Νικόλα στο ELNIPLEX:

    “Ο Νικόλας έχει τη δική του μικρή ιστορία. Γράφτηκε πέρυσι όταν έκλεισαν τα σχολεία από τον χιονιά… δασκάλα, γαρ! Κι αντί να χαρώ τη θαλπωρή στο τζάκι, να απολαύσω τον πολύτιμο χρόνο στο σπίτι, άρχισα να γράφω. Έγραφα σαν να μου οδηγούσαν το χέρι οι δύστυχοι καιροί που ζούμε. Και τα κατάφεραν. Κούρδισαν τις χορδές για να παίξει το τραγούδι και να γενεί βιβλίο. Για να στάξει μελάνι αντί για δάκρυ, για να γενούν εικόνες τα χρώματα της ψυχής. «Για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και να δώσουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτή τη χώρα», θέλει να μας πει ο πρωταγωνιστής μου κλείνοντάς μας το μάτι. Σας ευχαριστώ πολύ για το αγκάλιασμα του Νικόλα”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η ευχή του Νικόλα
    Συγγραφέας: Αναστασία Ευσταθίου
    Εικονογράφηση: Martina Peluso
    Επιμέλεια κειμένων: Αντωνέτα Κώτση
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, Οκτώβριος 2018
    Τεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Γκότσης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-5151-66-9

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular