More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ θάλασσα, του Ανδρέα Καρκαβίτσα

    Η θάλασσα, του Ανδρέα Καρκαβίτσα

    thalassa_karkavitsas_lada

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Το διήγημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα “Η Θάλασσα” περιέχεται στη συλλογή “Λόγια της Πλώρης” που εκδόθηκε το 1899 από το “Τυπογραφείον της Εστίας”, Μάισνερ-Καργαδούρη. Με γλώσσα αψεγάδιαστη, που τη διαβάζεις και ομορφαίνει το μυαλό σου κι η σκέψη σου τρέχει στην εποχή. Η ζωή των θαλασσινών, με τις δυσκολίες και τα βάσανα, η γη που στερήθηκαν οι Έλληνες κι η φύση τους την έδωσε σε υγρό μπλε να γλιστρούν απάνω της, φυσικό ήτανε να σε πικραίνει πότε πότε. Κι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά της ή απ’ αυτήν, το ξέραν καλά αυτό.

    Οι εμπειρίες του ίδιου του συγγραφέα ως γιατρού στο ατμόπλοιο “Αθηνά” της “Πανελληνίου Ατμοπλοϊκής Εταιρείας” θα αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για το διήγημα αυτό αλλά και όλα όσα περιέχονται στη συλλογή.

    Η διασκευή του Κώστα Πούλου- πόσο δύσκολο να διασκευάζεις τέτοια κείμενα για παιδιά- σου αφήνει πραγματικά πολύ κοντινή αίσθηση με το πρωτότυπο διήγημα: ωραία η γλώσσα, όχι απλή συρραφή, κρατημένη κοντά στο πρωτότυπο και κυρίως αυτή η αίσθηση της γραφής του Καρκαβίτσα που δε χάνεται.

    Η ιστορία: “Μακριά, γιε μου, από τη θάλασσα κι απ’ τα καλά της. Δεν έχει μπέσα αυτή”, του έλεγε ο πατέρας του, πάππου προς πάππου κι αυτός ναυτικός. Σε ποιον τα ‘λεγε; Με την πρώτη ευκαιρία, ξεχνούσε κι αυτός ναυάγια και συμφορές και μπάρκαρε ξανά, λες και του ‘χε κάνει μάγια η θάλασσα.

    Τότε, παρακάλεσε κι εκείνος το θείο του, τον καπετάν Καλιγέρη να τον πάρει μαζί του στα καράβια. Δουλειές πολλές, καραβίσιες και ζωή όμορφη. Κι ύστερα τρεχάλα και τρόμος. Ο σίφουνας! Εκείνο το θεριό της φύσης που σκίζει πανιά και καταπίνει σκαριά.

    Την αγάπησε τη θάλασσα. Γύρισε στο χωριό. Προσπάθησε να βρει μια κανονική ζωή. Παντρεύτηκε τη Μαριώ που την ήθελε από παιδί. Ωραία ήταν. Ένα χωράφι κι ένα αμπέλι θα γινόταν τώρα η ζωή κι η δουλειά του. Ωραία ήταν πάλι. Όμως η θάλασσα τον καλούσε, του φώναζε δυνατά. Γιατί όποιος ταχθεί στη θάλασσα ποτέ του δε ριζώνει. Κι αν δεν πας κοντά της αρρωσταίνεις και θλίβεσαι τόσο που τη ζωή σου τη χαλάς στη στεριά.

    Η εικονογράφηση της Έφης Λαδά θυμίζει τις απαρχές του ξεχωριστού, μοναδικού στυλ που καλλιέργησε και υιοθέτησε πάνω από μια δεκαετία τώρα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η θάλασσα
    Συγγραφέας: Ανδρέας Καρκαβίτσας, Διασκευή: Κώστας Πούλος
    Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2000
    Σελίδες: 25
    Μέγεθος: 29 Χ21
    ISBN: 960-484-270-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular