More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις, των Τ. Τέρνερ και...

    Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις, των Τ. Τέρνερ και Α. Ντόνκιν (εικ.: Λ. Βάντερπλουγκ, μετ.: Ε. Παϊδούση)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-12) – Βιβλίο γνώσεων

    Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, οι πόλεις και οι γύρω περιοχές τους αποτελούσαν μικρά ανεξάρτητα κράτη, τις πόλεις-κράτη. Κατά τη διάρκεια του έκτου και του πέμπτου αιώνα π.Χ., η Αθήνα εξελίχτηκε στην πιο πλούσια και ισχυρή πόλη-κράτος. Περίπου 2.500 χρόνια πριν, οι αρχαίοι Αθηναίοι ανάπτυξαν έναν νέο τρόπο διοίκησης, δίνοντας σε κάθε πολίτη την ευκαιρία να πει την άποψή του. Οι Αθηναίοι είχαν εφεύρει τη δημοκρατία.
    Από την έκδοση, Κεφάλαιο Αθήνα

    Ιεριχώ, Μέμφιδα (Αίγυπτος), Αθήνα, Σιανγιάνγκ (Κίνα), Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Βαγδάτη, Γιόρβικ (Β. Αγγλία), Πεκίνο, Γρανάδα, Βενετία, Πόλη του Μπένιν, Κούσκο (Περού), Τενοχτιτλάν (Αζτέκοι, Μεξικό), Δελχί, Άμστερνταμ, Παρίσι, Σίδνεϊ, Μπανγκόκ, Λονδίνο, Αγία Πετρούπολη, Πόλη της Νέας Υόρκης, Βερολίνο, Σαν Φρανσίσκο, Τόκιο. Και στο τέλος δυο έξτρα κεφάλαια για τις πόλεις του σήμερα και τις πόλεις του αύριο.

    Αυτές είναι οι 25+2 πόλεις πάνω στις οποίες χτίζουν το πρότζεκτ τους η Τρείσι Τέρνερ και ο Άντριου Ντόνκιν. Μέσα σε τέσσερις σελίδες προσεγγίζουν καθεμιά από τις 25 αυτές εμβληματικές πόλεις οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από το 8.500 π.Χ. μέχρι και σήμερα προχώρησαν την ανθρωπότητα, ανέδειξαν πτυχές της, δημιούργησαν πολιτισμό και ουσιαστικά αφηγούνται την ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης στη Γη.

    Τέσσερις σελίδες για κάθε πόλη όπου καταγράφονται φωτογραφικά και με πολύ συμπυκνωμένο πληροφοριακό κείμενο όψεις και πτυχές της πόλης. Για παράδειγμα, στην Αθήνα που την γνωρίζουμε κάπως περισσότερο, έχουμε την Ακρόπολη, το Άγαλμα της Αθηνάς, τον Παρθενών, το Ωδείον, τα θέατρα (όπως του Διονύσου), το Νομισματοκοπείο, τα Δικαστήρια, την Αγορά, τη Βουλή των Πεντακοσίων, τον Άρειο Πάγο, την Πνύκα, τον Ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς, αλλά και τη ζωή στην Αθήνα: δικαιώματα πολιτών, θεοί και θεές (Δίας, Ήρα, Αφροδίτη, Απόλλωνας, Ποσειδώνας, Αθηνά, Άδης), κορίτσια και αγόρια, ονόματα, ο Σωκράτης.

    Με την πλούσια και πολύ παραστατική εικονογράφηση και τα συμπυκνωμένα πληροφοριακά κείμενα που προείπαμε, οι τρεις δημιουργοί κάνουν μια χορταστική περιήγηση στην παγκόσμια ιστορία όπως αυτή αποκαλύπτεται από τις πλέον σπουδαίες πόλεις του κόσμου, με ζωντανό ασφαλώς το κριτήριο της αντιπροσωπευτικότητας.

    Τα δύο τελευταία κεφάλαια αποτυπώνουν το τώρα και το αύριο. Τα προβλήματα ενέργειας, ο μεγάλος βραχνάς του περιβάλλοντος (πόλεις που βυθίζονται, νησιά που εξαφανίζονται), η υλοτομία και η συνεχής επέκταση των πόλεων μέσα στη φύση και τα δάση. Οι πράσινες πόλεις του μέλλοντος που είναι μια αναγκαιότητα, η ανανεώσιμη ενέργεια και οι πηγές της, οι μετακινήσεις, η τεχνολογία.

    Ο αναγνώστης λαμβάνει ένα πειστικό στίγμα μέσω αυτών των πόλεων, αποκομίζει γνώσεις αλλά κυρίως αποκτά πολλά ερεθίσματα για να ψάξει περαιτέρω. Την νεκρόπολη της Σακάρα και τους οκτώ χιλιάδες πήλινους πολεμιστές σε φυσικό μέγεθος, τους ανθόκηπους της Βαγδάτης και τον Πολυγωνικό, δεκάπλευρο πύργο του Γιόρβικ, το οχυρό Αλκαθάβα και τις καρμένες της Γρανάδα, το μεγάλο κανάλι και τις γόνδολες της Βενετίας, το παλάτι του όμπα του Μπένιν, το κυκλικό οπλοστάσιο Σούντουρ Γουάσι, τα πλωτά νησιά των Αζτέκων, το Τζάμα Μασγίντ της Ινδίας, η πλατεία Νταμ του Άμστερνταμ, το Ιλ ντε λα Σιτέ του Παρισιού, ο ναός των καμπάνων της Μπανγκόκ, το σημείο ελέγχου Τσάρλι στο Βερολίνο και δεκάδες άλλες αξιοθέατα, σημεία, επιτεύγματα, κτίρια, πρόσωπα, μπορούν να γίνουν οι νύξεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρουν του μικρού αναγνώστη για να πάει ένα βήμα πιο πέρα.

    Σπουδαία δουλειά στην εικονογράφηση έχει κάνει η Λίμπι Βάντερπλουγκ, η οποία φτιάχνει μερικούς εξαιρετικούς χάρτες όπου συμπτύσσει κτίρια, δρόμους, γεγονότα και ανθρώπους παράγοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που μου άρεσε πολύ για την αισθητική του πρόταση και την πληρότητά του.

    Καθοριστική υπήρξε η συνεισφορά των ειδικών εφόρων του Βρετανικού Μουσείου, του παλαιότερου δημόσιου μουσείου του κόσμου, οι οποίοι έστρεψαν τους συγγραφείς και την εικονογράφο προς τα πρέποντα μονοπάτια. Αν μας έδειχναν και μερικά μάρμαρα που δεν είναι στην Αθήνα αλλά κάπου αλλού, θα ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα.

    Πλούσια έκδοση, σε μεγάλο μέγεθος και με σκληρόδετο εξώφυλλο.

    Για αναγνώστες από 7 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    •  25+2 πόλεις πάνω στις οποίες χτίζουν το πρότζεκτ τους η Τρείσι Τέρνερ και ο Άντριου Ντόνκιν. Μέσα σε τέσσερις σελίδες προσεγγίζουν καθεμιά από τις 25 αυτές εμβληματικές πόλεις οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από το 8.500 π.Χ. μέχρι και σήμερα προχώρησαν την ανθρωπότητα, ανέδειξαν πτυχές της, δημιούργησαν πολιτισμό και ουσιαστικά αφηγούνται την ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης στη Γη.
    • Σπουδαία δουλειά στην εικονογράφηση έχει κάνει η Λίμπι Βάντερπλουγκ, η οποία φτιάχνει μερικούς εξαιρετικούς χάρτες όπου συμπτύσσει κτίρια, δρόμους, γεγονότα και ανθρώπους παράγοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που μου άρεσε πολύ για την αισθητική του πρόταση και την πληρότητά του.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Happy Voices-Rene Aubry

    Enchantment- Chris Spheeris, Paul Voudouris

    Zig Zag- René Aubry

    Overture to the sun- Terry Tucker

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις
    Τίτλος πρωτοτύπου: A history of the world in 25 cities
    Συγγραφέας: Andrew Donkin, Tracey Turner
    Εικονογράφος: Libby VanderPloeg
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2021
    Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
    Διορθώσεις: Δώρα Γιακουμή
    Προσαρμογή εξωφ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2779-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular