More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία, του Μάκη Τσίτα (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία, του Μάκη Τσίτα (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Διαβάζεται σε 1,5′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-6) – Εικονοβιβλίο

    Ο Αλέξανδρος έχει ένα κατοικίδιοι. Όλοι οι φίλοι του έχουν. Ο Γρηγόρης τη Ρόζα, ένα γατάκι, ο Πέτρος τον Τζακ, ένα σκυλάκι, ο Ένζο την Μπάνυ, ένα κουνελάκι. Και ο Αλέξανδρος έχει τη Χαραλαμπία, μια καμηλοπάρδαλη. Είναι όμορφη, χρήσιμη καθότι ψηλή, καθαρή, κάνει τα κακά της στο πάρκο, τρώει και κάνα φυλλαράκι στην επιστροφή. Παίζει παιχνίδια, είναι ήσυχη όταν πρέπει, μεταμφιέζεται, αλλά πότε πότε κάνει και καμιά ζημιά, χωρίς να το θέλει. Μια και δυο, οι γονείς του Αλέξανδρου δεν τη θέλουν πια: “Αύριο το πρωί θα πάμε να τη χαρίσουμε στοπ τσίρκο” είπε ο μπαμπάς. Ο Αλέξανδρος διαφωνεί. Και θα φτάσει πολύ μακριά για να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο…

    Πολύ χιούμορ από την αρχή ως το τέλος. Κρατούμενο πρώτο. Ανατροπές από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Δεύτερο. Λόγος βραχύς, προσεγμένος, μετρημένος, όπως πάντα από τον συγγραφέα, μοτίβα φράσεων που επαναλαμβάνονται κυκλικά χαρίζοντας χιούμορ στην εξέλιξη και στην οικονομία της ιστορίας. Τρίτο. Θαυμάσια συνεργασία μεταξύ συγγραφέα και εικονογράφου, στην οποία ο πρώτος προσφέρει χώρο να αποτυπώσει όσα εσκεμμένα παραλείπει ή απλώς υπαινίσσεται και εκείνη εκμεταλλεύεται στο έπακρο αγκαλιάζοντας την ιστορία με πολύ χρώμα, εκφραστικότητα και καίρια χιουμοριστικά στοιχεία.

    Πάνω απ’ όλα είναι μια ιστορία που απολαμβάνεις, που περνάς καλά, που γελάς, μικρός ή μεγάλος κι αν είσαι. Όμως, ο Μάκης Τσίτας έχει κρύψει πίσω από χαμηλή βλάστηση κι εκείνα που θέλει να υπενθυμίσει η Χαραλαμπία. Ότι τα παιδιά έχουν ευφάνταστες και ενίοτε παλαβές ιδέες για κατοικίδια; Όχι, αυτό είναι γνωστό. Ότι το τσίρκο με ζώα ως προορισμός είναι μια κατάπτυστη ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού που πρέπει να πάψει παντελώς; Αυτό είναι κάπως γνωστό, αλλά ο μικρός Αλέξανδρος μας το καρφιτσώνει ψηλά, μην το αφήσουμε να περάσει έτσι για όσους δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει. Ότι τα ζώα, τα περισσότερα από αυτά, έχουν τον δικό τους χώρο, το δικό του τόπο και περιβάλλον και ο πρωταγωνιστής μας κάνει τα πάντα για να δικαιωθεί αυτή η φυσική νομοτέλεια είναι μια θαυμάσια επιταγή που οφείλει ο καθένας να βάλει στο τσεπάκι του και να το θυμάται αν ποτέ του προκύψει… δίλημμα κατοικίας. Δεν υπάρχουν διλήμματα κατοικίας για τα ζώα. Αυτά τα λίγα που έμαθαν να ζουν κοντά μας είναι αρκετά, φτάνει.

    Ο Αλέξανδρος ήταν ευτυχισμένος που οδήγησε τη Χαραλαμπία εκεί που έπρεπε. Ήταν ευτυχισμένος που την είδε ευτυχισμένη στο σπίτι της. Κι αυτή είναι η ουσία της αγάπης. Να μη θες δεμένο κάποιον δίπλα σου, αλλά ελεύθερο εκεί που πρέπει να ζει.

    Δυναμική, σε στυλ animation cartoon, έντονα χρώματα στην παλέτα, πολύ χιούμορ στις εκφράσεις, πολλά συναισθήματα στα βλέμματα. Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.

    Για παιδιά περίπου 4-6 ετών.

    Για το βιβλίο υπάρχουν διαθέσιμες εκτυπώσιμες δραστηριότητες (δείτε εδώ).

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    In A Persian Market- Wilbur de Paris

    The Giraffe Makes Me Laugh/instrumental

    Τα καγκέλια- String Demons

    The Odd Couple theme song- Neal Hefti

    Sophie La Giraffe theme song English and French

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία
    Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Προσαρμ. εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2020
    Διόρθωση: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21Χ 28
    ISBN: 978-618-03-2421-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular