More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΗ Κύπρια συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου κέρδισε το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο της Κοινοπολιτείας...

    Η Κύπρια συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου κέρδισε το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο της Κοινοπολιτείας 2019

    Η Κύπρια συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου είναι νικήτρια του σημαντικού Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας 2019! Στη βραχεία λίστα βρισκόταν ακόμα μία Κύπρια συγγραφέας, η Ερατώ Ιωάννου.

    Φωτογραφία Commonwealth Writers

    Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Λογοτεχνίας (Maison de la littérature) στο Κεμπέκ του Καναδά, η Κύπρια συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου (Constantia Soteriou) αναδείχθηκε νικήτρια του Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας 2019 για την περιφέρεια Ευρώπης και Καναδά για το αδημοσίευτο διήγημά της «Έθιμα θανάτου», με θέμα τις Κύπριες μητέρες και συζύγους αγνοουμένων μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οι οποίες αφέθηκαν να πιστεύουν ότι οι δικοί τους αγνοούνταν, ενώ υπήρχαν ξεκάθαρα τεκμήρια για τον θάνατό τους. Το διήγημα, το οποίο υποβλήθηκε στα ελληνικά, μεταφράστηκε στα αγγλικά από τη μεταφράστρια και αρθρογράφο Λίνα Πρωτοπαπά. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού που ένα μεταφρασμένο έργο λαμβάνει το μεγάλο βραβείο.

    Το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας, που διοργανώθηκε για όγδοη χρονιά, απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο σύντομο αδημοσίευτο μυθοπλαστικό έργο από την Κοινοπολιτεία και είναι το μοναδικό διεθνές βραβείο στο οποίο οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν σε διάφορες γλώσσες ̶ αγγλικά, ελληνικά, κινέζικα, μαλαϊκά, μπεγκάλι, πορτογαλικά, σαμόα, σουαχίλι, ταμίλ και τουρκικά..

    Ο Caryl Phillips, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, δήλωσε: «Το «Έθιμα Θανάτου» είναι ένα αξιοσημείωτο διήγημα που καταφέρνει να είναι τόσο προσωπικό – μια που ακολουθεί το οδυνηρό αφήγημα μιας γυναίκας που έχασε τον γιο της – όσο και βαθιά πολιτικό, αφού καταγράφει τη διαίρεση ενός τόπου που καταρρέει μέσα στη δίνη του εμφύλιου πολέμου. Το διήγημα μας ενθαρρύνει να δούμε την κατάβαση προς την αιματοχυσία και το χάος ως ένα τσακωμό μεταξύ δυο αδελφιών, τα οποία θα μπορέσουν να συμφιλιωθούν μοναχά μετά τον θάνατο. Οι φωνές που ακούμε εδώ ηχούν με μια όμορφη ισχύ ενώ το διήγημα αλλάζει ταχύτητες και χρονικές διακυμάνσεις με πραγματική ευγλωττία. Το «Έθιμα Θανάτου» χαρακτηρίζεται από μια υψηλή και ποιητική ένταση και παρόλο που είναι περίπλοκο, τόσο ως προς τη μορφή όσο και προς το αντικείμενό του, παραμένει αξιοθαύμαστα διαυγές και συγκινητικό και δικαίως κερδίζει το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτεία για το 2019».

    Η Κωνσταντία Σωτηρίου δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που κέρδισα αυτό το καταπληκτικό βραβείο, το οποίο αντιλαμβάνομαι ως ανταμοιβή για όλη τη σκληρή δουλειά που έχω κάνει τα τελευταία οκτώ χρόνια, γράφοντας για τις προοπτικές των γυναικών στα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα της Κύπρου. Αυτό το βραβείο είναι μια αναγνώριση για την προσπάθειά μου να δώσω φωνή σε αυτές που δεν είχαν την ευκαιρία να ακουστούν πριν. Σε αυτές που αφέθηκαν πίσω να μαζεύουν τα κομμάτια που άφησε πίσω το χάος του πολέμου. Μεγάλωσα βλέποντας τα πρόσωπα των μητέρων και των συζύγων των αγνοουμένων. Αυτές ήταν τα πραγματικά θύματα του πολέμου. Οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι θύματα κανενός πολέμου. Οι γυναίκες είναι η συνέχεια της ζωής. Έγραψα αυτή την ιστορία για να χαιρετίσω τη δύναμή τους».

    Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1975. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Η Αϊσέ Πάει Διακοπές (Πατάκης, 2015), έλαβε το Βραβείο Αθηνών για τη Λογοτεχνία. Το δεύτερο της βιβλίο, Φωνές από Χώμα (Πατάκης, 2017), συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των επικρατέστερων για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κύπρου. Έχει γράψει θεατρικά έργα για ανεξάρτητους θιάσους καθώς και για τον Οργανισμό Θεάτρου Κύπρου.

    Το βιβλίο αποτελεί μέρος της τρίτης νουβέλας της Κωνσταντίας Σωτηρίου, «Πικρία χώρα», που πρόκειται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις Εκδόσεις Πατάκη.

    Διαβάστε το βραβευμένο διήγημα της Κωνσταντίας Σωτήριου στα αγγλικά εδώ.

    Οι υποβολές διηγημάτων για το Βραβείο Διηγήματος της Πολιτείας του 2020 θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου, 2019.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular