More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Η Λίζι και το σύννεφο, των Έρικ και Τέρι Φαν

    Η Λίζι και το σύννεφο, των Έρικ και Τέρι Φαν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Είναι σπάνιο ένα σύννεφο να παίρνει τη μορφή σύννεφου.
    Ylipe

    Οι φοβεροί, βραβευμένοι αδερφοί Φαν σε ένα ακόμα ευφάνταστο βιβλίο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Τα σύννεφα έχουν αποτελέσει, και αποτελούν, πηγή έμπνευσης για πλήθος καλλιτεχνών από τον Σαββόπουλο και τον Μαγκρίτ ως τον Ζανιάκ. Οι αδερφοί Φαν καθώς φαίνεται, δεν έμειναν ανέγγιχτοι από τη μαγεία του σύννεφου και δημιούργησαν την ιστορία Η Λίζι και το σύννεφο η οποία κυκλοφορεί σε μια καλαίσθητη έκδοση από της εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Παρόλο που είναι παλιομοδίτικο να αγοράζει κανείς ένα σύννεφο τη Λίζι δεν την πειράζει καθόλου. Κι όταν το Σάββατο περιηγείται στα κιόσκια του πάρκου προσπερνά το καρουζέλ και το κουκλοθέατρο και κατευθύνεται στον πωλητή σύννεφων. Σύννεφα ψάρια, κουνέλια, ελέφαντες κουνιούνται απαλά με κάθε πνοή του ανέμου. Όμως η Λίζι δεν επιλέγει κανένα φανταχτερό σύννεφο. Διαλέγει ένα συνηθισμένο, γκρι σύννεφο και το ονομάζει Μάιλο γιατί αυτή είναι ο πρώτη οδηγία για τη φροντίδα ενός σύννεφου. Υπάρχουν άλλες πέντε οδηγίες οι οποίες σχετίζονται με το πότισμα, τη βροχόπτωση αλλά και την αποφυγή περιορισμού του σύννεφου σε μικρούς χώρους.

    Η Λίζι φροντίζει με προσοχή τον Μάιλο ο οποίος τις ηλιόλουστες μέρες τη συνοδεύει στους περιπάτους της μολονότι είναι προφανές ότι προτιμά τις βροχερές. Ο Μάιλο μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Μεγαλώνει τόσο ώστε τελικά καλύπτει ολόκληρο το ταβάνι του δωματίου της. Και τότε ξεσπά μια μεγάλη καταιγίδα. Ο Μάιλο δεν ευθύνεται για αυτό. Απλώς η Λίζι έχει ξεχάσει την πιο σημαντική οδηγία…

    Εστιάζοντας

    Μια ευφάνταστη, τρυφερή ιστορία από τους βραβευμένους δημιουργούς του Ελαφοκάραβου και του Κηπουρού της νύχτας που θεωρούμε ότι θα αγαπηθεί. Θα αγαπηθεί για την αθωότητα της οπτικής με την οποία γράφτηκε. Θα αγαπηθεί για το λακωνικό κείμενο το οποίο είναι μεστό από νοήματα που σχετίζονται με τη μαγεία της απλότητας αλλά και τις σχέσεις. Η γλυκόπικρη διαπίστωση της στιγμής που καλείται η Λίζι να αποχωριστεί το σύννεφό της γιατί μεγάλωσε πολύ, σίγουρα θα αγγίξει εκτός από τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους αναγνώστες.

    Κι ύστερα είναι η εικονογράφηση. Τα απαλά, σχεδόν ξεθωριασμένα χρώματα του γκρι φόντου δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό μέσα στο οποίο βρίσκουν αθόρυβα τη θέση τους κίτρινες, πράσινες και γαλάζιες πινελιές.

    Το βιβλίο αναμφίβολα οδηγεί σε καλλιτεχνικές δημιουργίες. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, την παλιά τεχνική των ξυσμάτων της ξυλομπογιάς με το βαμβάκι. Οι λάτρεις της φωτογραφίας μπορείτε να φωτογραφίσετε και να «υιοθετήσετε» ένα σύννεφο… αρκεί να μην ξεχάσετε την έβδομη οδηγία: Αφήστε το σύννεφό σας να πετάξει ελεύθερα.

    Στα προτεινόμενα!

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Για το βιβλίο υπάρχουν διαθέσιμες εκτυπώσιμες δραστηριότητες.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Λίζι και το σύννεφο
    Σειρά: Lizzy and the cloud
    Συγγραφέας: Terry Fun, Eric Fun
    Εικονογράφος: Terry Fun, Eric Fun
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2022
    Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 21,6 Χ 30,5
    ISBN: 978-618-03-3246-9

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular