More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ λίμνη που εξαφανίζεται, του Πάντι Ντόνελι (μετ.: Αντώνης Παπαθεοδούλου)

    Η λίμνη που εξαφανίζεται, του Πάντι Ντόνελι (μετ.: Αντώνης Παπαθεοδούλου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Λουγκαρίμα, η λίμνη που εξαφανίζεται στη Βόρεια Ιρλανδία και αποτελεί ένα από τα πιο αινιγματικά γεωλογικά σημεία του πλανήτη.

    Η λίμνη Λουγκαρίμα, γνωστή και ως The Vanishing Lake (Η λίμνη που εξαφανίζεται), βρίσκεται στο Ballycastle στην κομητεία Antrim της Βόρειας Ιρλανδίας, σε μικρή απόσταση από την ακτή. Η εξαφάνισή της συμβαίνει τόσο γρήγορα και σε απόλυτο βαθμό που εντυπωσιάζει όσους τύχει να βρεθούν στο σημείο. Η εξήγηση για την εξαφάνιση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η λίμνη βρίσκεται πάνω από μια κοίτη μέσα στην οποία υπάρχει μια κοιλότητα που οδηγεί σε ένα φυσικό κανάλι το οποίο, όταν δεν εμποδίζεται από τύρφη και άλλες συσσωρεύσεις, καθιστά δυνατή την πλήρη απορρόφηση του νερού. Η λίμνη ξαναγεμίζει όταν το κανάλι φράξει ξανά και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που χαρακτηρίζουν την περιοχή και ξαναδειάζει όταν το νερό φτάσει σε ένα επίπεδο ώστε να σπρώξει με το βάρος του την τύρφη και πάλι.

    Ένας διαδεδομένος θρύλος που σχετίζεται με την λίμνη λέει ότι το 1898 ένας συνταγματάρχης, καθώς βιαζόταν να πάει στο Ballycastle, αποφάσισε να διασχίσει με άμαξα την περιοχή, όμως έκανε λάθος υπολογισμό για το βάθος της λίμνης. Όταν η άμαξα βρέθηκε στο κέντρο της λίμνης το κρύο νερό άγγιξε τις κοιλιές των αλόγων και τα έκανε νευρικά. Ο αμαξάς χρησιμοποίησε μαστίγιο για να τα πείσει αλλά… δεν τα έπεισε. Η άμαξα έπεσε στο νερό και πνίγηκαν όλοι. Μια άλλη δημοφιλής λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι τις νύχτες που τα νερά της λίμνης φτάνουν στο μέγιστο επίπεδο, τα φαντάσματα πνιγμένων ανθρώπων περιφέρονται στις όχθες της.

    Αυτή είναι η λίμνη που εξαφανίζεται και στην οποία αναφέρεται το νέο βιβλίο του Paddy Donnelly. Η ιστορία του Donelly έχει ως εξής:

    Ο παππούς της Μάιρα έμενε στην όχθη μιας λίμνης που λεγόταν Λουγκαρίμα, μαζί με την Κάρα, τη βίδρα του. Η λίμνη ήταν μεγάλη, γεμάτη νερό. Αλλά για κάποιον μυστήριο λόγο, κάθε τόσο, η λίμνη αυτή εξαφανιζόταν εντελώς, στέρευε. Όταν έβρεχε ξαναγέμιζε βέβαια και όλα γίνονταν όπως πριν. Ο παππούς δίνει ευφάνταστες απαντήσεις στην απορημένη Μάιρα. “Μάλλον θα φταίνε τα πρόβατα τούτη τη φορά. Πάνε για βουτιά όταν κάνει ζέστη και το μαλλί τους ρουφάει όλο το νερό”, της λέει τη μια, “οι γοργόνες θα έβγαλαν την τάπα” την άλλη. Η Μάιρα όμως παραμένει δύσπιστη. Αρχίζει να εξερευνά, σηκώνει πέτρες, κάνει τρύπες, παραμένει άγρυπνη και παρακολουθεί. Ώσπου μια μέρα, ο παππούς, βλέποντας την επιμονή της, της λέει “ακολούθησέ με”. Μαζί φτάνουν κάπου και βλέπουν μια μαγική εικόνα… απορρόφησης του νερού…

    Ένα από τα πιο αινιγματικά γεωλογικά αξιοθέατα της Βόρειας Ιρλανδίας και του κόσμου γίνεται ο τόπος πάνω στον οποίο ο ιθαγενής Ντόνελι χτίζει μια τρυφερή ιστορία για τη δύναμη της σχέσης παππού-εγγονής, της αγάπης για τη φύση και τη συναισθηματική εγγύτητα μαζί της, της περιέργειας, της αναζήτησης της αλήθειας και της επιστημονικής εξήγησης.

    Ο συγγραφέας δεν διαχειρίζεται απλά τη σχέση των δύο. Η μικρή Μάιρα, ένα παιδί με παραστάσεις στη φύση και με τη ζωντάνια ενός παιδιού που βλέπει στη φύση έναν τόπο αναζήτησης και ανακαλύψεων, δεν αποδέχεται τα γεγονότα έτσι όπως δίνεται με πολύ χιούμορ από τον παππού. Από την άλλη ο παππούς, όταν βλέπει ότι η εγγονή του αναζητά με πάθος την αλήθεια και την εξήγηση των φαινομένων γύρω της, αποδέχεται τη μοίρα και την οδηγεί στην πηγή της αλήθειας, της μορφολογικής εξέλιξης αυτού του παρέξενου γεωλογικά τόπου.

    Η εικονογράφησή του έχει ένταση, έχει διαύγεια, έχει την εκφραστικότητα της φύσης και δίνει την κίνηση της Μάιρα προς την αλήθεια, με κυρίαρχα το πράσινο και τα μπλε του νερού και του ουρανού.

    Συνδυάζοντας τη μυθοπλασία με το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και την πραγματικότητα, ο Ντόνελι φτιάχνει μια λιγόλογη αλλά υπέροχη ιστορία για την αναζήτηση της αλήθειας, για την μη αποδοχή απλών απαντήσεων, την αποφασιστικότητα.

    Η φράση “Δηλαδή εσύ πιστεύεις μόνο ό,τι μπορείς να δεις;” του παππού προς τη Μάιρα χωρά μέσα της τη μισή φιλοσοφία της ανθρωπότητας.

    Για αναγνώστες από 3-3,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Βίντεο

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Ένα από τα πιο αινιγματικά γεωλογικά αξιοθέατα της Βόρειας Ιρλανδίας και του κόσμου, η λίμνη Λουγκαρίμα, που εξαφανίζεται χάρη στη σπάνια μορφολογία του εδάφους της, γίνεται ο τόπος πάνω στον οποίο ο ιθαγενής Ντόνελι χτίζει μια τρυφερή ιστορία για τη δύναμη της σχέσης παππού-εγγονής, της αγάπης για τη φύση και τη συναισθηματική εγγύτητα μαζί της, της περιέργειας, της αναζήτησης της αλήθειας και της επιστημονικής εξήγησης.
    • Η εικονογράφησή του έχει ένταση, έχει διαύγεια, έχει την εκφραστικότητα της φύσης και δίνει την κίνηση της Μάιρα προς την αλήθεια, με κυρίαρχα το πράσινο και τα μπλε του νερού και του ουρανού.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Chaloupee-R. Aubry

    The decant session-Yann Tiersen

    Experience-L. Einaudi

    Μυστικά παραμύθια-Γ. Βαρσαμάκης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η λίμνη που εξαφανίζεται
    Τίτλος πρωτοτύπου: The vanishing lake
    Συγγραφέας: Paddy Donnelly
    Εικονογράφος: Paddy Donnelly
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Νοέμβριος 2021
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    Στοιχειοθεσία/προσαρμ.: Ίκαρος, Μαλβίνα Κότο
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 20,5 Χ 25,8
    ISBN: 978-960-572-448-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular