More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταCinema-Tv-RadioΗ μυθική "Χιλιοποδαρούσα"

    Η μυθική “Χιλιοποδαρούσα”

    xiliopodarousaΠοιος ήταν παιδί τη δεκαετία του 80′ και δε θυμάται τη Χιλιοποδαρούσα; Εκείνο το γλυκό και ευφυές εβδομαδιαίο παιδικό τηλεοπτικό περιοδικό της ΕΡΤ που έβγαινε στον αέρα κάθε Κυριακή μεσημέρι για τέσσερα χρόνια και γέμιζε με ομορφιά και χιούμορ τις λιγοστές τηλεοπτικές μας ώρες.

    Ήταν ασφαλώς στην ΕΡΤ, ιδιωτικά κανάλια τότε δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη. Στην ΕΡΤ με τα χίλια προβλήματα αλλά στην ΕΡΤ με τις τεράστιες δυνατότητες όπου ευτυχώς δόθηκε χώρος σε ανθρώπους σαν τον Ν. Πιλάβιο να γράψουν στις πολλές λευκές της σελίδες το νέο και το αυθεντικό.

    Η Χιλιοποδαρούσα ξεκίνησε να τρέχει με τη γνωστή πια μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου του 1983 και ολοκληρώθηκε, τρεισήμισι χρόνια μετά, στις 14 Ιουνίου 1987. Θυμάμαι εκείνη την τελευταία Κυριακή. Το μεσημέρι συγκίνηση στο αντίο της Χιλιοποδαρούσας και το βράδυ όλοι καρφωμένοι ξανά στην ΕΡΤ για το θρίαμβο της σπουδαίας Ελλάδας του Γκάλη απέναντι στη Σοβ. Ένωση. 

    Στο θέμα μας…Παρουσιαστής της Χιλιοποδαρούσας ήταν ο Νίκος Πιλάβιος. Ο Νίκος Πιλάβιος του θρυλικού Παραμυθά που ήδη από το 1978 πετούσε με σπουδαίο τρόπο στα μάτια μας. Συμπαρουσιαστές του οι τρεις περίφημες κούκλες της Οικογένειας Σοφιανού (γνωστής για την παραγωγή πολλών τηλεοπτικών σειρών με κούκλες, όπως Φρουτοπία, του Κουτιού τα Παραμύθια κ.α.). Ποιες ήταν αυτές οι κούκλες; Η Ροζαλία με το καπέλο και τη “μουρμούρα” της. Επώνυμο Μπουρμπουρίδου παρακαλώ. Ο Τιμολέων Αλαλέων, με τα κρεμαστά μάγουλα που σχεδόν κάθε παιδί ήθελε να του τα τραβήξει τόσο δα. Και ασφαλώς η τρεχάτη, με την λεπτή, τσιριχτή κάποιες φορές φωνή, Χιλιοποδαρούσα. Τις κούκλες εμψύχωναν αντίστοιχα η Ήβη Σοφιανού, ο Φαίδων Σοφιανός και η Ρένα Καζάκου.
    Η διάρκειά της εκπομπής ήταν 60 λεπτά και σε αυτά υπήρχαν πολλές χαρακτηριστικές στήλες για τους χιλιάδες μικρούς ακροατές της εκπομπής. Να ποιες ήταν (προσωπικά τις θυμάμαι όλες εκτός από τον Δόκτορα):

    Γράψε την ιστορία
    Την παρουσίαζε ο Νίκος Πιλάβιος ως αυτόνομη εκπομπή. Στο “Γράψε μια ιστορία” προβάλλονταν μικρά βουβά βίντεο και ο Νίκος Πιλάβιος καλούσε τους τηλεθεατές να γράψουν την αφήγηση. Επιλεγόταν η καλύτερη αφήγηση και την επόμενη φορά το βίντεο…έβρισκε τα λόγια του και συνοδευόταν από αυτήν. Πριν την έναρξη της προβολής του βουβού βίντεο (και απόντων τότε των βίντεο ακόμα στις περισσότερες οικογένειες) ο Νίκος Πιλάβιος έλεγε χαρακτηριστικά  “Έτοιμοι; Πάρτε χαρτί και μολύβι και…γράψτε την ιστορία”. Λίγο καιρό μετά, αντιλαμβανόμενος την είσοδο της βιντεοκάμερας σε αρκετά σπίτια, καλούσε τους μικρούς φίλους της εκπομπής να του στείλουν τα δικά τους βιντεάκια-ταινιάκια. Και πραγματικά έφτασαν στα χέρια του μερικά διαμάντια, μέχρι και οπτικοποίηση διηγημάτων υπήρξε. 
    Στο τέλος, το άκρως επιτυχημένο “Γράψε μια ιστορία” απορροφήθηκε ως στήλη από τη…”μαμά” Χιλιοποδαρούσα. 

    Η Ορχήστρα των Ζώων
    Διάφορα ζώα-κούκλες τραγουδούσαν διάφορα τραγούδια με χαρακτηριστικό τρόπο.  

    Χειροτεχνία
    Μαθαίναμε πως να δημιουργούμε διάφορα μικρά θαυματάκια με τα χέρια μας. Αυτό που σήμερα στο νηπιαγωγείο λέμε “κατασκευές” 

    Θέματα για ζωγραφιές
    Ο Νίκος Πιλάβιος και οι κούκλες της εκπομπής μας έδειχναν διάφορα θέματα και τρόπους για τις ζωγραφιές που θα έκαναν. 

    Κατασκευές με πηλό
    Δημιουργίες, τρόποι κατασκευής και τεχνικές για όμορφα φτιασίματα με πηλό.

    Διάφορα παιχνίδια 
    Μια παιδαγωγός έπαιζε με διάφορα παιδιά διάφορα παιχνίδια και έδειχναν όλοι μαζί τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τα παίξουμε κι εμείς. Τα παιχνίδια ήταν συνήθως εξωτερικού χώρου. Βλέπετε, ο Νίκος Πιλάβιος είχε υποψιαστεί από τότε την “κλεισούρα” που ερχόταν στον παιδικό ελεύθερο χρόνο. 

    Βρες την παροιμία
    Μια παροιμία παιζόταν με σιωπηλές κινήσεις (παντομίμα) από τις κούκλες και οι θεατές έπρεπε να την βρουν. 

    Ο Δόκτωρ Χουρχουρίζης
    Αυτή ήταν μια ξένη παιδική σειρά που εντασσόταν στην Χιλιοποδαρούσα αλλά αργότερα αυτονομήθηκε. 

    Δε ξεχνώ:
    -το σήμα της εκπομπής με την Χιλιοποδαρούσα να τρέχει πίσω από τους τίτλους έναρξης.
    -την αρχική σκηνή με τον Νίκο Πιλάβιο και τις κούκλες στο γραφείο που άρχιζε πολύ κωμικά και με τις κούκλες να έχουν τα “προβλήματά” και τις φαγωμάρες τους.
    -τη Ροζαλία και τον Τιμολέων, τις δύο κούκλες-σταρ της εκπομπής και αντιζήλους.

    -την χαρακτηριστική μουσική των τίτλων της εκπομπής του Σταμάτη Σπανουδάκη (χρόνια μετά τραγουδήθηκε από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη με τον τίτλο “Γιορτή“).
    -τα παιδικά μου χρόνια που είχαν λίγη αλλά πολύ ιδιαίτερη τηλεόραση…

    Σήμα τίτλων και απόσπασμα εκπομπής

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular