More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΗ μωβ ομπρέλα, της Άλκης Ζέη

    Η μωβ ομπρέλα, της Άλκης Ζέη

    Όλα συμβαίνουν το καλοκαίρι του 1940, ακριβώς λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ιταλούς. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από τα μάτια ενός δεκάχρονου κοριτσιού, της Ελευθερίας, που ζει με τους γονείς της και τα δίδυμα πειραχτήρια αδέρφια της, το Σάκη και το Νούλη, κάπου στο Μαρούσι. Ακριβώς στον επάνω όροφο μένει ο κύριος Μαρσέλ, που είναι πάντα πολύτιμος φίλος της οικογένειας. Ο κύριος Μαρσέλ είναι Γάλλος, άλλα ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Η Ελευθερία θυμάται πολύ καλά εκείνα τα γενέθλια και το γιορτινό τραπέζι που αναβλήθηκε όταν ο κύριος Μαρσέλ άκουσε στο ραδιόφωνο ότι οι Γερμανοί μπήκαν στο Παρίσι. Ήταν ανήμερα, στις 14 Ιουνίου, των γενεθλίων της και έτσι ποτέ δεν τα γιόρτασε όπως επιθυμούσε.

    Αγαπημένη φίλη της Ελευθερίας είναι η Βίτω που ζει σε μια υπέροχη βίλα, όμως της λείπει πολύ ο μπαμπάς της και η μαμά της ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί τον πλούσιο Πάρη. Στα παιδικά της μάτια, η γιαγιά της Βίτως, η κυρία Υπατία, φαντάζει δεσποτική φυσιογνωμία που θέλει να ελέγχει τα πάντα. Τα δίδυμα, ο Σάκης και ο Νούλης, σχεδιάζουν να κλέψουν τη μεγάλη θολωτή ομπρέλα της κυρίας Υπατίας για να την πετάξουν με τη Μιμή, τη γάτα, μέσα, σαν αερόστατο, από την κερασιά του κήπου τους.
    Τα μεσημέρια που οι γονείς τους κοιμούνται, τα δίδυμα το σκάνε για να πάνε στον κήπο του γείτονα του κυρίου Ριχάρδου, ενώ η Ελευθερία προτιμά να διαβάζει χωρίς να την ενοχλούν τα αγαπημένα της βιβλία. Απεχθάνεται το νοικοκυριό και όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει δικηγόρος. Συχνά τα δίδυμα πειράζουν την Ελευθερία και την φωνάζουν Λέτρω ή πλασμώδιο του Λαβεράν

    Η Ελευθερία δείχνει αδυναμία στον θείο Μίλτο, τον αδελφό του πατέρα τους που είναι ελεύθερο πνεύμα και ιδεολόγος. Πόσο της αρέσουν οι επισκέψεις στο σπίτι του Θείου της στο Παλιό Φάληρο και το γραμμόφωνο να παίζει το αγαπημένο της τραγούδι!
    Ο μπαμπάς της Ελευθερίας είναι απότομος και αυταρχικός στο σπίτι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγκρούσεις. Ένα πρωί τα δίδυμα μετά από ένα καυγά με τον πατέρα αποφασίζουν να το σκάσουν κρυφά για το βουνό. Ευτυχώς, ο κύριος Μαρσέλ θα βοηθήσει τη μητέρα να φέρουν πίσω στο σπίτι τα δίδυμα προτού επιστρέψει σπίτι ο πατέρας και αντιληφθεί την απουσία τους.
    Ο θείος Μίλτος χρεοκοπεί και αναγκάζεται να μετακομίσει σε ένα πολύ μικρότερο σπίτι με τη θεία της την Πουπέτα όμως δεν χάνει το χιούμορ του και είναι αισιόδοξος οτι θα τα καταφέρουν.
    Στην παρέα των παιδιών καταφθάνει από τη Γαλλία ο Μπενουά, ο ανιψιός του κύριου Μαρσέλ που φυγαδεύτηκε στην Ελλάδα από τους γονείς του ενώ χώρα του βρισκόταν σε πόλεμο. Ανάμεσα στην Ελευθερία και τον Μπενουά αναπτύσσεται μια φιλία και περνούν τα απογεύματα του καλοκαιριού με παιχνίδια που γεννά η φαντασία τους κι ένα σωρό ιστορίες μέσα από τις οποίες παίζουν ρόλους.
    Την ηρεμία των καλοκαιρινών διακοπών διακόπτει η είδηση ότι ο θείος Μίλτος βρίσκεται φυλακή. Ένα ταξίδι που ετοιμάζεται να κάνει η οικογένεια της Ελευθερίας στην Τήνο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο αναβάλλεται, γιατί τα δίδυμα παθαίνουν μαγουλάδες. Ο κύριος Μαρσέλ πληροφορείται για τον τορπιλισμό της Έλλης από τους Ιταλούς. Η Λέτρω (Ελευθερία) με αφορμή την αρρώστια των διδύμων θα ανακαλύψει ότι ο Κύριος Ριχάρδος και ο πατέρας της Βίτως είναι το ίδιο πρόσωπο. Η οικογένεια περνά δύσκολες στιγμές και η μητέρα της Λέτρως περιμένει μωρό. Η Ελευθερία όμως καταφέρνει να παρακολουθήσει στο θέατρο την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή με τον αγαπημένο της Μπενουά και τη συνοδεία του κυρίου Μαρσέλ.
    Τα παιδιά με τη βοήθεια του Μπενουά θα καταφέρουν να αποκτήσουν τη μωβ ομπρέλα όταν επισκέπτονται μετά από καιρό τη βίλα της Βίτως. Τα σχέδια των παιδιών να πετάξουν τη μωβ ομπρέλα ματαιώνονται όταν ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να κόψει την κερασιά του κήπου. Ο θείος Μίλτος αποφυλακίζεται και όλοι μαζί θα γιορτάσουν στο σπίτι του κυρίου Μαρσέλ.

    Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα ζωντανεύουν σαν μια ταινία εποχής, με κωμικά στοιχεία, που σε παρασύρουν σ’ ένα ταξίδι των παιδικών χρόνων μιας παρέας παιδιών. Τα παιδιά με την αστείρευτη φαντασία τους πλάθουν ταξίδια με το νου και καταστρώνουν παιχνίδια από το τίποτα. Πλάθουν και φτιάχνουν και δημιουργούν και παίζουν και γελούν, πάντα μαζί, γιατί κανένα από αυτά τα παιχνίδια δε φτιάχτηκε για να αποξενώνει, να αποστειρώνει από το περιβάλλον, να αποκόπτει το “μαζί”. Πολλές οθόνες, πολλά μοναχικά παιχνίδια σήμερα, βρε παιδί μου.

    Ένα βιβλίο που θα προβληματίσει αλλά και θα διασκεδάσει τους αναγνώστες του. Η Άλκη Ζέη μέσα από τις σελίδες της αναδεικνύει το ήθος των ηρώων της, την αγωνία του πολέμου, την παιδική αθωότητα, τα ξεχασμένα παιχνίδια και τις ανατροπές που συμβαίνουν στη ζωή μας. Μια αφηγηματική ιστορία που καταφέρνει με επιδεξιότητα να ζωντανέψει εικόνες μια άλλης εποχής. Το χθες συναντά το σήμερα σ’ ένα ταξίδι… με μια μωβ ομπρέλα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η μωβ ομπρέλα
    Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
    Ζωγραφική εξωφύλλου και καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Ζαραμπούκα
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο (α’ έκδοση Ιούνιος 2011)
    Διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων: Ντόρα Τσακνάκη
    Σελίδες: 264
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-501-151-2

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular