More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-202012-15 ετώνΗ Ξένη στον Ρήνο, της Έλενας Αρτζανίδου

    Η Ξένη στον Ρήνο, της Έλενας Αρτζανίδου

    Η Ξένη στον Ρήνο είναι ένα βιβλίο το οποίο προέκυψε σε ένα από τα ταξίδια της Έλενας Αρτζανίδου με προορισμό το Ντίσελντορφ και την παραμονή της σε ένα μικρό γραφικό κατάλυμα δίπλα στον Ρήνο. Αυτή ήταν η αφορμή για τη συγγραφή μιας εφηβικής ιστορίας για την οικονομική μετανάστευση, θέμα για το οποίο η συγγραφέας έχει προσωπικά βιώματα και εμπειρία.

    Ηρωίδες του βιβλίου είναι η Ξένη, ένα νέο κορίτσι το οποίο μεγαλώνει σε μια μονογονεϊκή οικογένεια και η μητέρα της η οποία αναγκάζεται να εγκαταλείψει για δεύτερη φορά την Ελλάδα ως οικονομική μετανάστρια. Η Ξένη βιώνει τον επώδυνο αποχωρισμό αλλά κι αργότερα την απώλεια της αγαπημένης της γιαγιάς μαζί με τον βίαιο ξεριζωμό από το ελληνικό χωριό της. Η Ξένη δεν καταφέρνει να εγκλιματιστεί στο Ντίσελντορφ. Έτσι μια μέρα εγκαταλείπει το σπίτι της και  επιχειρεί να ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, για να συναντήσει τον πατέρα της. Η Ξένη κάνει ένα επικίνδυνο ταξίδι στις όχθες του  πλημμυρισμένου Ρήνου. Παράλληλα η μητέρα της ζει τη δική της αγωνία στην αναζήτηση του χαμένου της παιδιού.

    Η συγγραφέας υφαίνει μια ιστορία με δύο παράλληλες, πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις οι οποίες εναλλάσσονται. Οι συμβολισμοί είναι έντονοι και εμφανείς. Το όνομα της Ξένης αλλά και η περιπλάνησή της σηματοδοτούν μια πορεία αναζήτησης της προσωπικής ταυτότητας αλλά και της πατρικής φιγούρας. Η νεαρή μητέρα με αφορμή τη φυγή της κόρης της, ξαναζεί τα παιδικά της χρόνια, τον νεανικό της έρωτα αλλά και το ψέμα που επίλεξε να πει στην Ξένη ότι ο δήθεν ο πατέρας της σκοτώθηκε σε τροχαίο για να μην τον αναζητήσει.

    Το κείμενο είναι γεμάτο γλαφυρές περιγραφές φορτισμένες συναισθηματικά οι οποίες δημιουργούν ένταση και αγωνία για τη τύχη του δεκατριάχρονου κοριτσιού. Τρυφερός και συγκινητικός ο μονόλογος της Ξένης προς τη γιαγιά της, της οποίας την απώλεια βίωσε πρόσφατα. Άκρως συμβολική και με στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση η “συνομιλία” του κοριτσιού με την αρχαία ρίζα. Η Ξένη καταπονημένη και σε εμπύρετη κατάσταση ακούει τη Ρίζα να της ζητάει να νιάτα της να την ζωντανέψουν. Κι ύστερα έρχεται η λύτρωση κι ένα νέο ξεκίνημα.

    Ένα ενδιαφέρον, συγκινητικό βιβλίο για τη μετανάστευση, την ταυτότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις, την εφηβεία είναι η Ξένη της Έλενας Αρτζανίδου το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Διαβάστε ένα απόσπασμα πατώντας εδώ.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Ξένη στον Ρήνο
    Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
    Επιμέλεια-Διόρθωση κειμένου: Χρυσούλα Τσιρούκη
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Φεβρουάριος 2019
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-2598-6

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular