More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ Ορτανσία φυλάει τα μυστικά, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    i_ortansia_fylaei_ta_mystika_cover

    Η κυρία Αριάδνη είναι μια ηλικιωμένη ντροπαλή κυρία που ζει σε μια πολυκατοικία, με μοναδική συντροφιά τη γάτα της που τη λένε Ορτανσία, τ’ όνομα ενός λουλουδιού. Κάποτε η κυρία Αριάδνη ήταν δασκάλα και ζούσε περιτριγυρισμένη με όλου του κόσμου τα παιδιά. Στην ίδια πολυκατοικία αλλά στο υπόγειο μένει η μικρή Φερστέ με την οικογένεια της που έχουν έρθει πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Είναι Παραμονή Χριστουγέννων κι όπως κάθε χρόνο η κυρία Αριάδνη αγοράζει δώρα μήπως κάποιος περάσει για να της ευχηθεί, μέρες που είναι. «Να’ χει να ξεντροπιάζεται» όπως συνηθίζει να μονολογεί. Τα πιο πολλά βέβαια είναι παραμύθια γιατί η κυρία Αριάδνη αγαπά πολύ τα παραμύθια, όπως αγαπά και τα γλυκά και όταν νοιώθει στενοχώρια μια κουταλιά του γλυκού διώχνει κάθε άσχημη σκέψη. Όταν δε διαβάζει, δένει σιρόπια για γλυκά του κουταλιού, φτιάχνει τούρτες σοκολάτες και σιροπιαστά.
    Ποτέ δεν παραπονιέται για τη μοναξιά της, έχει συνηθίσει να είναι μόνη και πολλές φορές της αρέσει. Όταν μάλιστα θέλει να διαβάσει ένα καινούργιο βιβλίο που θέλει αυτοσυγκέντρωση προτιμά τη μοναξιά. Άλλωστε έχει και την Ορτανσία τη γάτα της να της κρατά συντροφιά και να γουργουρίζει στην αγκαλιά της. Όμως τέτοιες μέρες γιορτινές, που όλοι συγκεντρώνονται στα σπίτια με τις οικογένειες τους νοιώθει ένα τσίμπημα στην καρδιά, μια θλίψη. Στην πολυκατοικία συχνά συναντά το μικρό κορίτσι που μένει στο υπόγειο, αλλά πάντα από μακριά, εκείνη τη μέρα όμως τη συναντά και της χαμογελά. Τότε ήταν που της χαμογέλασε η μικρή και γέμισε η καρδιά της χαρά. Αχ πόσο θα ήθελε να καλέσει τη μικρή με την οικογένεια της σε Χριστουγεννιάτικο δείπνο. Όμως η κυρία Αριάδνη είναι τόσο ντροπαλή για να κάνει το πρώτο βήμα.
    Όταν η μικρή Φερστέ βρίσκεται στην πόρτα της κρατώντας στα χέρια ένα γλυκό ψωμί για εκείνη, θα βρει το θάρρος να την καλέσει μαζί με την οικογένεια της για φαγητό.
    Δύο διαφορετικοί κόσμοι θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν με τη βοήθεια της μικρής Φερστέ που μεταφράζει. Η κυρία Αριάδνη δεν είναι πια μόνη και η οικογένεια της Φερστέ βρήκε άσυλο στην καρδιά της καλόκαρδης γειτόνισσας. Η οικογένεια της Φερστέ ήρθε στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν για ένα καλύτερο μέλλον και να μπορέσει η μικρή να μάθει γράμματα. Ακούγεται απίστευτο όμως στη χώρα τους απαγορεύουν στα κορίτσια να πάνε σχολείο και να μορφωθούν. Στην πραγματικότητα κινδύνευε η ζωή τους και έτσι έδωσαν όλες τους τις οικονομίες για να κάνουν ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι και να φτάσουν στην Ελλάδα. Η κυρία Αριάδνη είχε διαβάσει για τους πρόσφυγες, όμως πρώτη φορά γνώριζε από κοντά πρόσφυγες και μαθαίνει την ιστορία τους.
    Μια τρυφερή ιστορία που θα σας κάνει να δείτε τους πρόσφυγες με διαφορετική ματιά. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ενώνει δυο διαφορετικούς πολιτισμούς και φέρνει κοντά τους ανθρώπους να γνωριστούν καλύτερα ν’ ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες, γεύσεις, παροιμίες και μυστικά και ν’ ανθίσει μια φιλία ανάμεσα τους. Η οικογένεια απ’ το Αφγανιστάν δεν αισθάνονται πια τόσο ξένοι γιατί βρήκαν την κυρία Αριάδνη. Η κυρία Αριάδνη δεν αισθάνεται πια μοναξιά γιατί βρήκε συντροφιά και σκοπό στην μοναχική ζωή της. Η κυρία Αριάδνη θα τους διδάξει τη γλώσσα ώστε να μπορούν να συνεννοούνται με τόσα βιβλία και αλφαβητάρια που είχε στη βιβλιοθήκη της. άλλωστε τι δασκάλα θα ήταν αν δεν μπορούσε να τους μάθει τη γλώσσα μετά από τόσα χρόνια διδασκαλίας.

    Η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας και πλαισιώνει αρμονικά το κείμενο. Όσο για την Ορτανσία την αγαπημένη γάτα της κυρίας Αριάδνης ξετρυπώνει μέσα από τις σελίδες σαν παρατηρητής της ιστορίας και κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της κυρίας Αριάδνης και της μικρής Φερστέ. Εμείς δεν θα σας τα αποκαλύψουμε. Διαβάστε αυτό το υπέροχο βιβλίο για να τα μάθετε!
    «Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά» (εκδ. Κέδρος), βιβλίο που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2012.

    Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2012

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά
    Συγγραφέας: Χριστίνα Φραγκεσκάκη
    Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2011
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4262-5

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular