More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ πολυλογού, της Ζωρζ Σαρή (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Η πολυλογού, της Ζωρζ Σαρή (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Δεν της παράβγαινε καμιά της Πολυλογούς ετούτης. Ο,τι κι αν γινόταν στο σπίτι της, ο,τι κι αν της έλεγε ο άντρας της, μυστικό ξεμυστικό, έβγαινε και το… ντελαλούσε στο μπαλκόνι. Ο άντρας της ήτανε ξυλοκόπος, σκληρή δουλειά, μας δεν παραπονιόταν. Την άφηνε να λέει και να λέει.

    Μια μέρα ο ξυλοκόπος άντρας της Πολυλογούς βρήκε ένα χέλι στη λίμνη. Κι ύστερα έναν λαγό έπιασε με το δόκανό του. Και λίγο μετά σκόνταξε και έπεσε με τα μούτρα πάνω σε μια κασέλα γεμάτη χρυσά φλουριά. Μα πώς να πει στη γυναίκα του τέτοιο μυστικό; Θα το μάθαινε όλη η γη ώσπου να πεις “θησαυρός”.

    Λαγοί στη λίμνη, χέλια στο δέντρο (μηλόχελα) και μια κασέλα γεμάτη φλουριά! Αυτό ήταν το σχέδιο του άντρα για τη σίγουρη φλυαρία της γυναίκας του. Της τα ‘πε. Ήταν σίγουρος πως το στόμα της θα τραγουδήσει. Κι όταν τα πράγματα έφτασαν μέχρι το δικαστήριο, κανείς δεν πίστεψε, ούτε ο δικαστής, πως υπάρχουν χέλια που κρέμονται στα δέντρα και λαγοί που κολυμπούν στις λίμνες. Κι ο καλός ο ξυλοκόπος διαφύλαξε την κασέλα με τα φλουριά από την πολυλογία της γυναίκας του.

    Πολύ όμορφη, λαϊκή ιστορία, με αφορμή ένα φυσικό “κουσούρι” πολλών -παλαιότερων κυρίως- γυναικών της γειτονιάς. Να μιλούν ακατάσχετα. Ωραία, στρωτή αφήγηση -το αφηγείσαι πολύ ωραία το παραμύθι, σημαντικό πλεονέκτημα αυτό- με τα συστατικά των παλιών λαϊκών ιστοριών, το ιδιότυπο χιούμορ, τα τεχνάσματα, την ανατροπή. Όταν το ψέμα γίνεται προστατευτικό για τα κεκτημένα σου. Αυτή κι αν είναι διάσταση που βάζει το ψέμα και την Πρωταπριλιά σε άλλη διάσταση.

    Στο ίδιο στυλ με το κείμενο και η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη σε μια από τις πρώτες της δουλειές, καθώς αναζητούσε το δικό της προσωπικό στυλ που θα την οδηγήσει σε μερικές πολύ σπουδαίες εικονογραφήσεις τα επόμενα χρόνια.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Η πολυλογού
    Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
    Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Εκδόσεις: Πατάκη, 2015
    Επιμέλεια: Ελένη Κοκοβίδου
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 20,7 Χ 22
    ISBN: 9789601661643

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular