More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150

    Η πρώτη μου ζωγραφιά

    Η πρώτη μέρα στο σχολείο κρύβει μικρές εκπλήξεις για τους λιλιπούτειους μαθητές που θα φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο. Σίγουρα είναι μια μεγάλη μέρα που θα πρέπει να αποχωριστούν τους γονείς τους και να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον, να γνωρίσουν τη δασκάλα και να κάνουν καινούργιους φίλους. Μέσα στην ημέρα θα παίξουν παιχνίδια γνωριμίας, θα εξερευνήσουν τις γωνιές του νηπιαγωγείου, θα πειραματιστούν με τα υλικά και θα κάνουν την πρώτη τους ζωγραφιά.
    Μπορούμε να φροντίσουμε η ζωγραφιά να μπει σε ένα όμορφο πλαίσιο για να τη μεταφέρουν τα παιδιά στο σπίτι και να δώσει το κίνητρο στα παιδιά να μιλήσουν για την πρώτη τους μέρα στο σχολείο. Είναι σημαντικό οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά και να μη βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, αλλά να αφήσουν το παιδί να περιγράψει τη ζωγραφιά του. Σίγουρα πίσω από κάθε γραμμή μικρή ή μεγάλη στο χαρτί αποτυπώνεται και κάποια σκέψη του παιδιού, ένα φανταστικός πύραυλος, ένα σπίτι, ή ένας ανεμοστρόβιλος από γραμμές που μπερδεύτηκαν. Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να περιγράφουν τη ζωγραφιά τους και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

    Υλικά που θα χρειαστούμε:
    χρωματιστά κάνσον
    ψαλίδι και κόλλα

    Εναλλακτική πρόταση είναι να ζωγραφίσουν τα παιδιάμε χρωματιστές κιμωλίες, σ’ ένα μικρό κομμάτι μαύρο κάνσον. Προσθέτουμε ένα κομμάτι φυσικό οντουλέ στο κάτω μέρος σα βάση, για να θυμίζει μαυροπίνακα . Η ζωγραφιά μπορεί να κρεμαστεί στην τσάντα του παιδιού με ένα μανταλάκι (που στο πίσω μέρος έχουμε κολλήσει μαγνητάκι για το ψυγείο).

    Υλικά που θα χρειαστούμε:
    μαύρο κάνσον
    φυσικό οντουλέ
    ξύλινα μανταλάκια
    κιμωλίες χρωματιστές
    αυτοκόλλητα παιδικά σχέδια από αφρώδες
    αυτοκόλλητο μαγνήτη

    Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Ο μεγαλύτερος Ισπανός ζωγράφος του εικοστού αιώνα Pablo Picasso είπε τη εξής ρήση για να δείξει τη σημασία του παιδικού σχεδίου.
    “Μου πήρε τέσσερα χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ και μια ολόκληρη ζωή να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί.”

    Ας αναδείξουμε την πρώτη τους ζωγραφιά , ας τη φυλάξουμε σαν ένα μικρό θησαυρό. Στην πορεία της σχολικής χρονιάς θα ακολουθήσουν πολλές ζωγραφιές όμως η πρώτη τους ζωγραφιά πάντα θα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία.

    Καλή σχολική χρονιά!

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular