More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια Larousse- Τα πρώτα μου γιατί;, των Λορ Καμπουρνάκ...

    Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια Larousse- Τα πρώτα μου γιατί;, των Λορ Καμπουρνάκ και Φρανσουάζ ντε Γκιμπέρ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-10) – Βιβλία γνώσεων για παιδιά

    Ο περίφημος παριζιάνικος εκδοτικός οίκος Librairie Larousse ιδρύθηκε το 1852 από τον Augustin Boyer και τον Pierre Larousse, εκδότη του Grand Dictionnaire universelle du XIX siècle (15 vol., 1866–76). Ο Larousse ειδικεύεται στις εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά.

    Το κύρος της Larousse είναι γνωστό σε όλους πια. Παλιά, για κάποιον παντογνώστη λέγαμε “ποιος είσαι; Η Δομή;” (εννοούσαμε την περίφημη ελληνική εγκυκλοπαίδεια). Τα τελευταία χρόνια ακούμε παρόμοιες ατάκες για την Larousse. “Και ποια νομίζεις ότι είμαι; Η Papyrus Larousse;”.

    Η πληρότητα και η επιστημονική ακρίβεια είναι προφανή. Για να δούμε λοιπόν αυτές τις δύο εγκυκλοπαίδειες μικρού μεγέθους για παιδιά που κυκλοφόρησε ο γνωστός οίκος.

    Περί τίνος πρόκειται

    Σχεδόν διακόσιες σελίδες λεπτομερώς εικονογραφημένοι, με πληρότητα ύλης και ωραίας, ελκυστικής για τα παιδιά δομής.

    Με θέματα που καλύπτουν το φάσμα της ζωής: το σώμα μου, η πόλη, τα μέσα μεταφοράς, το περιβάλλον, ο χρόνος, τα ζώα, τα φυτά, η γη, το σύμπαν. Αυτές είναι οι εννιά θεματικές οι οποίες αναπτύσσονται σε πολλά επιμέρους υποκεφάλαια.

    Ας δούμε για παράδειγμα την πόλη, της οποίας θα γνωρίσουμε τους δρόμους, τα σπίτια, το εργοτάξιο, πώς λειτουργεί ένα σπίτι, το σούπερμάρκετ, το ταχυδρομείο, το νοσοκομείο, το συνεργείο, τον σταθμός της πυροσβεστικής, το αστυνομικό τμήμα, το γήπεδο του ποδοσφαίρου, το κλειστό γυμναστήριο και το στάδιο, τον ιππικό όμιλο, το τσίρκο και το λούνα παρκ, τα θεάματα, τη μουσική και τους καλλιτέχνες.

    Στο υποκεφάλαιο τσίρκο τονίζεται ορθότατα ότι παλαιότερα χρησιμοποιούνταν άγρια ζώα στις παραστάσεις αλλά ευτυχώς έχουν πια απαγορευθεί. Καταλαβαίνει κανείς από τέτοιες λεπτομέρειες ότι το έργο είναι ενημερωμένο και σύγχρονο και όχι αναπαραγωγή παρωχημένων αντιλήψεων.

    Οι πληροφορίες είναι μεστές, συμπυκνωμένες. Οι συγγραφείς δεν πλατειάζουν, δεν κουράζουν και προσπαθούν να απαντούν με ακρίβεια και συνοπτικά, αφήνοντας στις εικόνες να κάνουν τη μισή διαδρομή. Εποχή εικόνας διανύουμε άλλωστε.

    Στον τόμο Τα πρώτα μου Γιατί; προσεγγίζονται τα θεμέλια του κόσμου. Τι είναι ζωή; Τι συμβαίνει στη φύση; Πού και πώς ζουν τα ζώα; Τι συμβαίνει στο σύμπαν; Ποια είναι η θέση μου στον κόσμο; Μέσα από αυτά τα πέντε κεφάλαια αναπτύσσονται και απαντώνται όλα τα μεγάλα γιατί του κόσμου.

    Τριακόσιες τριάντα επτά ερωτήσεις βρίσκουν την απάντησή τους από την επιστημονική ομάδα της Larousse. Γιατί υπάρχουν αγόρια και κορίτσια; Γιατί όταν λυγίζουμε το χέρι μας ο δικέφαλός μας φουσκώνει; Γιατί όταν παίρνουμε βαθιά ανάσα φουσκώνει το στήθος μας; Αν δεν κόβαμε ποτέ τα μαλλιά μας θα έφταναν ως το έδαφος; Γιατί τα μωρά πίνουν μόνο γάλα; Ξέρουμε πότε θα πεθάνουμε; Γιατί έχουμε λόξιγκα; Από πού προέρχεται το νερό των ποταμών; Τι είναι η λάβα; Γιατί τα φύλλα των δέντρων πέφτουν τον χειμώνα; Πώς δημιουργούνται οι πίστες του σκι; Υπάρχουν κόκκινα μανιτάρια με άσπρες βούλες; Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν; Πώς μαζεύουν την τροφή τους τα μυρμήγκια; Γιατί κοντά στα έλη υπάρχουν τόσα κουνούπια; Γιατί οι ιπποπόταμοι χασμουριούνται συνεχώς; Ζουν όλοι οι πίθηκοι πάνω σε δέντρα; Υπάρχουν δράκοι; Πώς αναπνέουν τα ψάρια μέσα στο νερό; Τι τρώνε οι αστερίες; Ποιο είναι το μικρότερο πουλί του κόσμου;

    Αυτές είναι είκοσι μία μόνο από τις αμέτρητες αυτές ερωτήσεις, κάποιες εκ των οποίων είναι ευφάνταστες και πολλές από τις οποίες είναι απορίες και των ενηλίκων, παιδιά. Γιατί καθώς ξεφύλλιζα και διάβαζα τις απαντήσεις, συνειδητοποιούσα πόσο λίγα γνωρίζω στα περίπου σαράντα μου.

    Ευχάριστο, καλογραμμένο, για την ακρίβεια ανάλαφρα και ξεκούραστα γραμμένο. Για τόσα και τόσα πράγματα του κόσμου. Όντως, μπορούν να είναι οι πρώτες εγκυκλοπαίδειες των παιδιών.

    Για αναγνώστες από 6-6,5 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια Larousse
    Larousse: Τα πρώτα μου γιατί
    Τίτλος πρωτοτύπου: Ma premiere encyclopedie Larousse
    Mon premier Larousse des Pourquoi?
    Συγγραφέας: Laure Cambournac
    Καλλιτεχν. σχεδιασμός: Guillaume Dupont- F. Houssin, C. Ramadier
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2022
    Μετάφραση: Νίκος Κουλούρης, Εύη Γεροκώστα
    Επιμέλεια έκδοσης: Sophie Chanourdie
    Φιλολογική επιμέλεια: Φωτεινή Κουρούπη, Σοφία Πράρα- Νίκη Μίγγα, Σοφία Πράρα
    Σελίδες: 200, 168
    Μέγεθος: 19,5 Χ 23,5
    ISBN: 978-618-03-3028-1
    978-618-03-3029-8

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular