More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήELNIPLEX+Animation & VideoΗ σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή...

    Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία

    Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία

    Διάλεξη της μουσκοπαιδαγωγού Δέσποινας Σκανδαλάκη

    Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:00
    Αίθουσα MC3
    Είσοδος ελεύθερη

    © Natalia Platyrrachou

    Η είσοδος είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο education@megaron.gr από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου (με σειρά προτεραιότητας).

    Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας και την ημέρα της εκδήλωσης από τις 17:30

    «Τι είναι μουσικό ταλέντο;» «Ποια είναι η φύση του;» «Πώς αναπτύσσεται;» Σε αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η μουσικοπαιδαγωγός Δέσποινα Σκανδαλάκη στο πλαίσιο της διάλεξής της με τίτλο «Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία». Η διάλεξη πραγματοποιείται την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 στις 19:00 στην Αίθουσα MC3. Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό.

    Η διάλεξη «Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία» της Δέσποινας Σκανδαλάκη εγκαινιάζει το εργαστήριο για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Μαμά, ώρα για μουσική» (8 κυριακάτικες συναντήσεις από 18/11/2018 έως 31/3/2019), το οποίο φιλοξενεί το πρόγραμμα μουσικής αγωγής για βρέφη και νήπια «Ευμουσία». Στις συναντήσεις αυτές, τα παιδιά, σε ένα περιβάλλον ιδανικό, μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο και συναισθηματική ασφάλεια να «συνομιλούν» με τη μουσική φυσικά, όπως μαθαίνουν την ίδια τους τη γλώσσα, αναπτύσσοντας τις μουσικές και φωνητικές τους δεξιότητες, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.

    Η έννοια του μουσικού ταλέντου απασχολεί την επιστημονική κοινότητα από τον 20ό αιώνα και μέχρι σήμερα θεωρείται δύσκολο να αποσαφηνιστεί. Εντούτοις, οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών στους τομείς της ψυχοακουστικής, νευροφυσιολογίας, γνωστικής ψυχολογίας και ψυχομουσικολογίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μουσικό ταλέντο επηρεάζεται τόσο από τους γενετικούς παράγοντες όσο και από το περιβάλλον. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με βάση τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Επίσης, για να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν οι όποιες ικανότητες του ατόμου απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα εγκεφαλικά κύτταρα να δεχθούν συγκεκριμένα ερεθίσματα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μουσική ανάπτυξη. Επομένως, όσο νωρίτερα εκτεθεί ένα άτομο σε ένα πλούσιο μουσικά περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη της ικανότητάς του να κατανοεί και να χειρίζεται τη μουσική με φυσικό τρόπο, σαν να ήταν κι αυτή μια μητρική γλώσσα. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν προφανή τη σημασία της γονικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης για παροχή μουσικών ερεθισμάτων στα βρέφη, νήπια και παιδιά μέσα από λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένα πλαίσια.

    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) και θα βιντεοσκοπηθεί από συνεργείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη για λογαριασμό του Blod.gr

    Πληροφορίες

    http://www.megaron.gr

    https://www.facebook.com/megaron.gr  

    https://www.instagram.com/megaron_athens/

    https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

    https://twitter.com/MegaronAthens

    https://plus.google.com/+MegaronGr

    https://www.pinterest.com/megaronathens/

    RELATED ARTICLES

    Most Popular