More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ συμμορία με τις μπλε κάλτσες, της Μιράντας Βατικιώτη

    Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες, της Μιράντας Βατικιώτη

    Η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες κυκλοφόρησε για αρχή με δύο βιβλία, την Πιο Ωραία Ιστορία και το Ο Βαγγέλης Ζει. Και νομίζω πως αξίζουν να έχουν και συνέχεια. Γιατί ανάμεσα στις πολλές ιστορίες παιδικού μυστηρίου, ντετέκτιβ και περιπέτειας που κυκλοφορούν στην αγορά, αυτές είναι καλοδιάβαστες, ισορροπημένες και δίχως υπερβολές στα βασικά υλικά που επέλεξαν να ξεδιπλωθούν.

    Στο πρώτο βιβλίο αφηγήτρια είναι η Ρόζα η οποία με γλαφυρό, σπιρτόζικο, παιχνιδιάρικο στυλ και αφηγηματικά πειστικό (κι αυτό είναι bonus στη συγγραφέα) για ένα παιδί πέριξ δημοτικού, μας συστήνει την Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες και τα μέλη της. Και είναι πολύ ευχάριστη η συνολική της προσέγγιση στα πράγματα, από το παράξενο μοναχοπαίδι, Χριστόφορο, από το λάθος δεντρόσπιτο που φτιάχνουν, μέχρι τον αστείο κανόνα με τις μπλε κάλτσες που τελικά έδωσε και το όνομά του στη συμμορία και το περιοδικό που περνάει από σαράντα κύματα για να φτιαχτεί. Και τότε αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια για τη συμμορία, ένα “έγκλημα” αποκαλύπτεται, ο Κωστάκης Παπαδάκης προβληματίζει τη συμμορία και… η πιο ωραία ιστορία είναι εκείνη που γράφεται από όλους μαζί.

    Δεύτερο βιβλίο, δεύτερη ιστορία. Λοιπόν… αρχηγείο-δεντρόσπιτο ας πούμε έχουμε αλλά ξεχαρβαλώνεται γρήγορα, συμμορία έχουμε και δεν ξεχαρβαλώνεται με τίποτα, περιοδικό έχουμε. Οπότε τώρα έχουμε και περιπέτεια τρανή από την αρχή! Ο Άρης, η Σοφία, ο Αλέξης, ο Χριστόφορος και ασφαλώς η Ρόζα, η συμμορία με τις μπλε κάλτσες δηλαδή ψάχνουν να βρουν τον αποπειραθέντα δολοφόνο του Βαγγέλη. Ποιος είναι ο Βαγγέλης; Spoiler alert, εντάξει; Είναι ο σκύλος που μένει απέναντι από το πάρκο.

    Μόνο που για να βρουν ποιος πήγε να βγάλει από τη μέση τον Βαγγέλη πρέπει να περάσουν από ένα σωρό δοκιμασίες και εμπόδια, να λύσουν γρίφους και προβλήματα, να πέσουν σε υπονόμους, να ανακρίνουν κόσμο και μάλλον να ξεπεράσουν τους ίδιους τούς τους εαυτούς. Γιατί ο Βαγγέλης τελικά ζει. Αλλά τι έχει πραγματικά συμβεί;

    Η Μιράντα Βατικιώτη διατηρεί αναλλοίωτα τα δομικά συστατικά του πρώτου βιβλίου όπου μας σύστησε την όμορφη συμμορία της, τρέχοντας, ωστόσο, πιο γρήγορα τώρα μια αγωνιώδη περιπέτεια, καλοδομημένη, με χιούμορ και συνολικά ευχάριστη ως αναγνωστική εμπειρία. Ο λόγος της είναι εύγλωττος, ευκολοδιάβαστος από αναγνώστες 8+ ετών και με τους προβληματισμούς και τα μηνύματα να διέρχονται έμμεσα και όχι κατά μέτωπον.

    Πολύ ενδιαφέρουσα και για το είδος της λογοτεχνίας απολύτως ταιριαστή η εικονογράφηση του Δημήτρη Πανταζή, η οποία με τα ολοσέλιδα γκρίζα σκίτσα και την κομίστικη ατμόσφαιρά τους χάρισε ζωντάνια και συναφές του κειμένου στυλ στα δύο βιβλία.

    Από τις εκδόσεις Αίολος. Προτείνεται.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: 1. Η πιο ωραία ιστορία
    2. Ο Βαγγέλης ζει
    Τίτλος: Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες
    Συγγραφέας: Μιράντα Βατικιώτη
    Εικονογράφηση: Δημήτρης Κ. Πανταζής
    Επιμέλεια κειμένου: Μαρίνα Καρρά
    Εκδόσεις: Αίολος, Μάιος 2019
    Σελίδες: 146, 128
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-521-290-2
    978-960-521-291-9
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular