More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Η Τίγκι Θισλ και οι Χαμένοι Φύλακες: Το Χρονικό των Φτερωτών Αλόγων-Βιβλίο...

    Η Τίγκι Θισλ και οι Χαμένοι Φύλακες: Το Χρονικό των Φτερωτών Αλόγων-Βιβλίο Δεύτερο, του Κρις Ρίντελ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    “Κάποτε ήμουν ένα αδύναμο παιδί που μαθήτευε στο πλευρό πανίσχυρων μάγων, όμως τα πράγματα έχουν πια αλλάξει. Τώρα ούτε κι ο πανίσχυρος μάγος Θριν δε θα με ξεπερνούσε σε δύναμη. Κρατώ τη γη που φέρει το όνομά του στην παγωμένη μου αγκαλιά κι έχω τους δικούς μου μαθητευόμενους. Είναι δόλιοι και αδύναμοι, αλλά τους προτιμώ έτσι… Μόνο ένα πλάσμα θα μπορούσε να απειλήσει την κυριαρχία μου στον Θριν. Ένα ξεχωριστό παιδί. Θα τη χρησιμοποιήσω, όμως, και θα αποκτήσω ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Ξέρω το όνομά της και τα τέρατα του χιονιού μου ήδη την αναζητούν. Κι όταν τη βρουν, τίποτα δε θα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μου”
    σελ. 11

    Ο Κρις Ρίντελ, ένας από τους πλέον καταξιωμένους εικονογράφους και συγγραφείς στον κόσμο, στο δεύτερο βιβλίο της σειράς Το χρονικό των Φτερωτών Αλόγων.

    Περί τίνος πρόκειται

    Στη χώρα του Θριν χιονίζει σχεδόν κάθε μέρα. Δέκα χρονών πια η Τίγκι Θισλ και δεν έχει γνωρίσει άλλη εποχή πλην του χειμώνα.

    “Ώστε ο κηδεμόνας σου είναι ένας ασβός;” ψιθύρισε το κασκόλ, καθώς η Τίγκι περπατούσε στο παγωμένο ποτάμι. “Πού είναι οι γονείς σου;”
    “Ιδέα δεν έχω” είπε η Τίγκι. “Το μόνο που μου είπε η Ερνεστίν είναι ότι ο τελευταίος ασβός του νερού τής ανέθεσε να με φροντίζει. Της είπε πως το όνομά μου είναι Αντιγόνη Θίσλθουέϊτ, της ζήτησε να με προσέχει και τη διαβεβαίωσε ότι θα μάθω τα πάντα όταν έρθει η ώρα”.

    Είχαν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που οι Φύλακες της Μαγείας ήταν πλέον άφαντοι, είχαν εγκαταλείψει τη χώρα του Θριν στο έλεος μιας πανούργας μάγισσας. Ο χειμώνας ανάγκασε τους περισσότερους να αναζητήσουν κάποιο κρυφό καταφύγιο ή να μεταναστεύσουν σε πιο ζεστούς τόπους για να γλιτώσουν από τον χειμώνα και τα Τέρατα του Πάγου. Η Τίγκι Θισλ έμεινε πίσω, υπό την προστασία ενός Ασβού, να προσπαθεί να επιβιώσει.

    Μία μέρα συναντά τον Κρούμπελ Στίλσκιν, έναν από τους τρεις παμπόνηρους αδερφούς Στίλσκιν. Η συνάντησή της μαζί του της προξένησε ερωτηματικά και περίεργα συναισθήματα. Σύντομα, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Συναντά έναν απομονωμένο Τενεκεδάνθρωπο, τον Χέλπερθορπ, με τον οποίο έρχεται κοντά και ταξιδεύουν μαζί. Πού πηγαίνουμε για να έχουμε καλό ρώτημα, απόρησε ο Τενεκεδάνθρωπος.

    Ψάχνουμε το Παντοτινό Δέντρο κι εκεί η Τίγκι θα πρέπει να ξυπνήσει το κοιμισμένο πλάσμα. Έπειτα θα βρούμε τους φύλακες της μαγείας“, είπε το… κασκόλ που μιλούσε στον άναυδο Τενεκεδάνθρωπο. Αλλεπάλληλες συναντήσεις με σπάνιες υπάρξεις όπως ο Αρουραίος της πόλης Σινκλέρ Σινκλέρ, ο Μόουτ ο Χωματοπόδαρος γίγαντας.

    Η Τίγκι αποφασίζει να ψάξει για τον Ζαμ Ζέφιρ, τη Φοίβη Λάιμτρι και τη Βηρσαβεέ (Βηρ), τους χαμένους Φύλακες της Μαγείας και τα Φτερωτά Άλογά τους, τα μόνα πλάσματα που μπορούν να σώσουν τον Θριν απ’ τον εφιάλτη του ατελείωτου χειμώνα.

    “Αν ανοίξεις το καπάκι αυτό” είπε απαλά το κασκόλ “χάρισμα έχεις ξεχωριστό. Κάτω απ’ το Παντοτινό Δέντρο να ψάξεις, τον Θριν απ’ τη σκλαβιά να απαλλάξεις. Ένα πλάσμα καλόκαρδο να ξυπνήσει και της μαγείας τους φύλακες να αναζητήσεις”.

    Ο Μόουτ ήξερε πού βρίσκεται αυτό το δέντρο.

    “Μπορείς να μας πας εκεί;” ρώτησε η Τίγκι.
    Ο γίγαντας έγνεψε. “Ναι, μπορώ”.

    Εστιάζοντας

    Η Κρις Ρίντελ είναι πολύ σημαντικός δημιουργός, κατά τη γνώμη ημών και μερικών εκατομμυρίων, πιστεύω, ακόμα. Ξέρει τη λογοτεχνία, ξέρει τη λογοτεχνία εκείνη που απευθύνεται σε παιδιά και μάλιστα διαφόρων ηλικιών. Ξέρει, πάνω απ’ όλα, να επινοεί με επιδεξιότητα ενδιαφέροντα σύμπαντα, φανταστικούς κόσμους, πλάσματα ευφάνταστα και όλο αυτό να το μορφοποιεί με πλαστικότητα σε ενδιαφέρουσες ιστορίες. Εν προκειμένω έχουμε μια ιστορία φανταστικής λογοτεχνίας για τις ηλικίες των μεσαίων και μεγάλων τάξεων του δημοτικού (φτάνοντας άνετα ως τα γυμνασιακά χρόνια) όπου η φαντασία, η ωραία γραφή, η ισορροπία στην ανάγνωση και την εξέλιξη, η βραδύκαυστη ανάπτυξη της πλοκής που σταδιακά σηκώνει τη φλόγα της από τη χειμωνιά του Θριν προς το Παντοτινό Δέντρο και τους χαμένους φύλακες, η χαριτωμένη Τίγκι και όλος ο λογοτεχνικός θίασος που συνοδεύει το ταξίδι της είναι στοιχεία που συνθέτουν μια ιστορία καλογραμμένη, απολαυστική, ατμοσφαιρική, άνετη μέσα στον μαγικό ρεαλισμό και υπερρεαλισμό της.

    Παράλληλα, ο Ρίντελ κλείνει για τα καλά ένα μάτι στους ηφαιστειακούς χειμώνες (volcanic winters) που έχουν πλήξει στο απώτερο παρελθόν τον πλανήτη με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και συνεχείς επί μήνες ή και χρόνια χιονοπτώσεις οι οποίες επέφεραν μια σημαντική κλιματολογική μεταβολή, απομακρύνοντας την ηλιακή ακτινοβολία και τις ευεργετικές της συνέπειες. Η έκρηξη ας πούμε του ηφαιστείου Ταμπόρα της Ινδονησίας το 1815 έφερε χιονοπτώσεις τέτοιας έκτασης που έφτασαν ως τις ΗΠΑ, δίνοντας στη χρονιά το όνομα “έτος δίχως καλοκαίρι”. Δίχως να βλέπω μηνύματα εκεί που δεν υπάρχουν, θεωρώ ότι το βιβλίο αποτελεί άριστη αφορμή και για συζήτηση πάνω στην κλιματική αλλαγή και την πτώση της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη, σενάριο που υπερασπίζονται μερίδα των σχετικών επιστημόνων.

    Πέρα, όμως, από ενδεχόμενα μηνύματα και προεκτάσεις, ο Ρίντελ δεν ενδιαφέρεται διόλου, θεωρώ για αυτά, αλλά να φτιάξει και να φτιάχνει εξαίρετους κόσμους αναγνωστικής απόλαυσης όπου το παιδί θα ταξιδεύει, θα συναρπάζεται και θα κλείνει το βιβλίο χαρούμενο ότι διάβασε κάτι με το οποίο πέρασε καλά, έπλασε τις εικόνες τους, γύρισε στο μυαλό του τη νοερή του ταινία και κάλπασε στο πλάι της Τίγκι, στο θολό ατμοσφαιρικό τοπίο του Ρίντελ.

    Αξίζει το ταξίδι.

    Για αναγνώστες από 8-9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Τίγκι Θισλ και οι Χαμένοι Φύλακες: Το Χρονικό των Φτερωτών Αλόγων-Βιβλίο Δεύτερο
    Σειρά: Cloud Horse Chronicles 2: Tiggy Thistle and the Lost Guardians
    Συγγραφέας: Κρις Ριντέλ
    Εικονογράφος: Κρις Ριντέλ
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Δεκέμβριος 2022
    Μετάφραση: Γιάννης Ιωαννίδης
    Διορθώσεις: Δώρα Γιακουμή
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 15,5 Χ 20
    ISBN: 978-618-03-2764-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular