More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΗ τύχη του Φάουστο, του Όλιβερ Τζέφερς

    Η τύχη του Φάουστο, του Όλιβερ Τζέφερς

    Θέλετε να μαγευτείτε; Να διαβάσετε βιβλίο που θα μιλήσει με έξοχο τρόπο αλλιώς στον πεντοεξάχρονο, αλλιώς στον προέφηβο και τον έφηβο, αλλιώς στον ενήλικα; Ο μαέστρος Όλιβερ Τζέφερς δημιουργεί ένα πραγματικά πολυ-ηλικιακό βιβλίο, έναν σύγχρονο μύθο, φτιαγμένο από τα δομικά συστατικά των παλιών, παραδοσιακών μύθων, δίχως όμως κανένα από τα κουσούρια του (διδακτισμός, έτοιμα μηνύματα).

    Ζούσε κάποτε ένας άνθρωπος που πίστευε πως όλα ήταν δικά του. Μια μέρα αποφάσισε να επιθεωρήσει αυτά που του ανήκαν…

    Ένας στριφνός, άπληστος, αλαζόνας, εγωπαθής κύριος, με τσιγκελωτό μουστάκι, ελάχιστα μαλλιά, συντηρητικό ντύσιμο. Θα έλεγες σου θυμίζει κάτι τραπεζίτες από το κραχ του 1929 στις Η.Π.Α. Είναι ο Φάουστο. “Είσαι δικό μου”, είπε στο λουλούδι. Το λουλούδι δέχτηκε δίχως άλλη κουβέντα. “Είσαι δικό μου”, είπε ο Φάουστο στο πρόβατο. “Εντάξει. Για να το λες εσύ…”, είπε το πρόβατο. Καθώς προχωρά τον δρόμο του, ο Φάουστο γίνεται ολοένα και πιο αλαζόνας, ολοένα και πιο κυνικός, ενώ τα “αντικείμενα” που του ανήκουν δεν δείχνουν πάντοτε την ίδια προθυμία και ευκολία να αποδεχθούν τις δηλώσεις του. Μα θα υποταχθούν στην ασίγαστη δίψα του για ιδιοκτησία που θα φτάσει μέχρι και την επιθετικότητα. Τι θα συμβεί όταν θα συναντήσει το δέντρο, μια λίμνη, ένα βουνό και μια θάλασσα;

    Ενενήντα σελίδες μαγείας. Ένα σύγχρονο αριστούργημα που σελίδα την σελίδα σε οδηγεί σε σπουδαίες σκέψεις πάνω στις οποίες έχουν χυθεί τόνοι μελανιού και εκατομμύρια ώρες σκέψης από τους πιο σπουδαίους φιλοσόφους. Ο άπληστος, αλαζόνας, εγωπαθής banker-face μεσήλικας είναι ένα αδιαμφισβήτητο, διαχρονικό σύμβολο της ξεπεσμένης πλευράς των ανθρώπων. Μα αυτός είναι το λιγότερο. Τα σπουδαία έρχονται από την αλληλεπίδρασή του με την φύση και τους εκπροσώπους της. Από το ταπεινό λουλούδι και το πρόβατο μέχρι το πανύψηλο βουνό και την απέραντη θάλασσα. Όλοι περιφρονούν, αδιαφορούν για τις δηλώσεις του Φάουστο, καθώς η φύση, κατά τον μέγιστο Νίτσε, πορεύεται τον δρόμο της, δίχως να συγκινείται από αξιακά συστήματα, μονομανίες και οτιδήποτε ανθρώπινο. Καθώς τα τα όντα δεν έχουν την ίδια δύναμη όλα μεταξύ τους, ο κόσμος είναι μια τάξη ιεραρχίας από το ανώτερο στο κατώτερο, μια τάξη όμως επιδεχόμενη συνεχείς αμφισβητήσεις και ανακατατάξεις. Στην κορυφή της πυραμίδας αυτών των θελήσεων για δύναμη βρίσκεται ο άνθρωπος, ο οποίος έχει επιβάλλει και θα επιβάλλει πάντα την εξουσία του πάνω στη φύση και στους ομοίους του. “Λατρεύουμε να είμαστε έξω, μέσα στη φύση, επειδή δεν έχει καμιά άποψη για εμάς”. Κι αυτό ακριβώς κάνει ο Τζέφερς. Λαμβάνει ως θεμελιώδες αξίωμα την περιφρόνηση της φύσης απέναντι σε καθετί ανθρώπινο και ουσιαστικά γελοιοποιεί την ανθρώπινη αμετροέπεια και αλαζονεία θέτοντάς την απέναντι στους φυσικούς νόμους της ύπαρξης και του θανάτου.

    Ένα από τα κορυφαία βιβλία της τελευταίας 5ετίας για να απλώσει στον καμβά των παιδιών σπουδαίες αξίες και προτεραιότητες, καθώς και την σχέση μας με την φύση, την “επανασυμφιλίωσή μας” με αυτήν, όπως οραματιζόταν για τον Νέο Άνθρωπο ο Νίτσε.

    Εικαστικά, ο Τζέφερς, διαφοροποιείται αρκετά από τα προηγούμενα βιβλία του, καθώς χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παραδοσιακής λιθογραφίας, μιας δύσκολης και χρονοβόρας μεθόδου με λιπαρά μελάνια, παίζοντας με νέες αποχρώσεις που αισθάνεσαι ότι μόνο μέσω τέτοιων διεργασιών μπορούν να αποδοθούν, με αφαιρετική προσέγγιση όλης της ιστορίας αφού σε κάθε σελίδα θα δείτε συνήθως ένα βασικό σκίτσο, μια μορφή ή ένα αντικείμενο, αναδεικνύοντας την δύναμη του κειμένου με μεγάλη γραμματοσειρά σε λευκές σελίδες δίχως κανένα σχέδιο και εντελώς λευκές σελίδες δίχως καν λέξη, παρέχοντας αξία στη σιωπή και την παύση για σκέψη, ο Τζέφερς φτιάχνει ένα αριστουργηματικό βιβλίο που δεν γίνεται να αγνοήσεις να επεξεργαστείς σε βάθος.

    Προτείνεται. Για αναγνώστες από περίπου 5 ετών.

    Μετάφραση Φίλιππου Μανδηλαρά.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η τύχη του Φάουστο
    Τίτλος πρωτοτύπου: The fate of Fausto
    Συγγραφέας: Όλιβερ Τζέφερς
    Εικονογράφηση: Όλιβερ Τζέφερς
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Τυπογραφική επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Ιανουάριος 2020
    Στοιχειοθεσία-προσαρμογή Ευτυχία Λιάπη
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 18 Χ 25
    ISBN: 978-960-572-310-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular