More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ Φεγγαρόσουπα, των Φίλλιπου Μανδηλαρά και Βάσως Γιαρένη

    Η Φεγγαρόσουπα, των Φίλλιπου Μανδηλαρά και Βάσως Γιαρένη

    Μια ιστορία που βασίστηκε στην ομώνυμη παράσταση Κουκλοθεάτρου της ομάδας Κοκού-Μουκλό

    «Αν δείτε καμιά μέρα στο μανάβη ένα καρότο ζουμπουρλό με καπέλο μυτερό σαν αυτά που φοράνε οι μάγοι στα παραμύθια, τότε να είστε σίγουροι πως πέσατε στον Λωποδύτ!»
    Ποιος είναι ο Λωποδύτ, θα μας ρωτήσετε και με το δίκιο σας, γιατί την πιάσαμε την ιστορία απ’ το τέλος. Ο Λωποδύτ που λέτε, πριν γίνει ζουμπουρλό καρότο, ήταν βάτραχος και πριν γίνει βάτραχος , ήταν μάγος αποτυχημένος, πολύ κακός και μονίμως τσαντισμένος. Ζούσε στο κάστρο του μαζί με τον καλοκάγαθο κι άτυχο μπάτλερ του, τον Μπάμια που το όνειρό του ήταν να γίνει τραγουδιστής. Η παρέα των ηρώων συμπληρώνεται από τα δύο καλόκαρδα, αλλά ασχημούλικα ξωτικά που ζουν στο πηγάδι του κήπου του Μάγου Λωποδύτ, που άλλο καημό δεν έχουν, παρά να γίνουν όμορφα.

    Ο Μάγος μας που λέτε, μια μέρα είχε μια σατανική ιδέα, να φτιάξει μια φεγγαρόσουπα που θα έκανε τα ξωτικά μας όμορφα και σε αντάλλαγμα θα τους άρπαζε τους θησαυρούς που άκουσε πως είχαν μαζεμένους στο πηγάδι:

    Μέσα σε πύργο γκρίζο σκοτεινό
    έχω ένα σχέδιο καταπληκτικό.
    Σε όλους δυνατά θα το πω
    πως φτιάχνω φεγγαροζωμό!            

    Μα αποδείχτηκε κομματάκι δύσκολο να κατεβάσει κάτω ο Μάγος μας το φεγγάρι για να το μαγειρέψει, παρ όλα τα ξόρκια και τα μαγικά που επιστράτευσε:

    Άχνι, άχνι, άχνι το
    κότα κάτο κίτα ρο
    ισμπαράν τουρουκουτού
    τσαντιλέν παριπατούμ!

    Τι αξία όμως έχουν οι θησαυροί μπροστά στην ομορφιά του φεγγαριού και  τι σημασία μπορεί να έχει μια χοντρή πράσινη μύτη σαν έχεις πλάι σου αυτούς που αγαπάς και πάντα θα βλέπεις την ομορφιά της ψυχής τους; Κι επειδή είναι παραμύθι και στα παραμύθια η κακία και η παγαποντιά τιμωρούνται και θριαμβεύει η καλοσύνη και η αγάπη, ο Μπάμιας και τα ξωτικά ζήσαν ζωή χαρισάμενη στον πύργο κι ο Μάγος Λωποδύτ βολοδέρνει στον πάγκο κάποιου Μανάβη.

    Τέλος; Θα αστειεύεστε βέβαια! Να έχεις στα χέρια σου μια τέτοια όμορφη ιστορία και να μην την παίξεις  Κουκλοθέατρο; Αδύνατον!

    Και μετά το κουκλοθέατρο; Ε, μετά επιβάλλεται να φτιάξουν τα παιδιά τη δική τους…συνταγή για φεγγαρόσουπα. Μια φεγγαρόσουπα που να διώχνει μακριά, όχι την ασχήμια της όψης, αλλά της ψυχής και του κόσμου.
    Ας ρωτήσουμε τα παιδιά μας ποιες είναι οι ασχήμιες του κόσμου που φτιάξαμε εμείς οι μεγάλοι που θα ήθελαν να εξαφανίσουν κι ας πιάσουμε δουλειά. Φτιάξαμε και φύλλο εμπέδωσης (εργασίας ντε) όχι για να αξιολογήσουμε τη δραστηριότητα, αλλά για να το φυλάξουν κι όταν μεγαλώσουν, ποιος ξέρει ίσως να κάνουν τα μαγικά τους και η δική τους γενιά να ομορφύνει λίγο το τοπίο.

    Καλή επιτυχία!

    feggarosoupa

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Η Φεγγαρόσουπα
    Συγγραφέας: Βάσω Γιαρένη-Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εικονογράφηση: Βάσω Γιαρένη
    Εκδόσεις: Πατάκης, 2006
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 9789601618937

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular